«Ворог активізувався». Мусієнко про фронт, удари РФ, евакуацію з лікарень Києва та «Рамштайн-21»

Фото: ЗСУ

Оперативний прорив в районі селища Очеретиного суттєво ускладнив завдання нашої оборони. Під загрозою російських наступальних дій опинилися і прилеглі райони, є загроза просування у бік Курахового та Покровського. Чим це загрожує нам у подальшому, якими є спроможності ворога, заява ворога про майбутній обстріл київських лікарень – це залякування чи реальна небезпека та які важливі питання прозвучали на «Рамштайн-21» – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» керівник центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Відоверсія розмови – тут.

Фото: Суспільне

Це бої тактичного значення

Зараз дуже багато розмов про захоплення селища Очеретине – чим це загрожує нам?

Це усе ще боротьба за Авдіївський напрямок, на якому наступ російських військ розпочався ще у жовтні 2023. Росія пів року штурмує ці позиції і має дуже скромні результати, особливо враховуючи, що Україна була без допомоги.

Щодо Очеретиного, то ворог зумів просунувся і йде далі, він розтягнув свої лінії постачання і забезпечення, вони є дуже вразливими. Думаю, як тільки ЗСУ отримають більше допомоги, з’явиться можливість ослабити ворога. Можливо, повернути його на старі позиції. Ситуація динамічна але, у той же час, це бої тактичного значення.

Росіяни зараз на піку своїх сил

Є застереження від західних аналітиків, що упродовж наступних тижня-двох, допоки обіцяна Україні допомога йтиме, росіяни старатимуться не лише на фронті досягти певних успіхів, а й знову битимуть по наших енергооб’єктах. Як оцінюєте ситуацію?

Певна активізація буде. Ворог зараз намагається вести спостереження і розвідку та слідкувати за залізницею. Усе це робиться, аби зірвати нам постачання зброї та боєприпасів. Тому у нас так гостро стоїть питання збільшення кількості засобів ППО. Тож противник намагатиметься посилити удари. Зараз накопичуються ракети, наразі у росіян певна пауза. Будуть вишуковувати склади зберігання зброї та об’єкти енергетики.

Фото ілюстративне: Апостроф

Ну і, звичайно, посилить тиск на фронті. Росіяни зараз на піку своїх сил. Найближчим часом готуються активізуватися ще й на напрямку Харківщини з Бєлгородської області. У ворога є план завдавати охоплюючі удари, не атакуючи безпосередньо Харків, бо він розуміє, що це безперспективно. Місто росіянам не захопити, але будуть пробувати перерізати певні логістичні маршрути до Харкова та північної частини Донеччини.

Не виключено, що додасться ще один напрямок – Вугледар. Таким чином агресор спробує розтягнути нашу лінію оборони на Сході: від північної точки на Харківщині до південної – Вугледару. Плани у росіян грандіозні, але сил на усе не вистарчає.

Це мало відбуватися точно не так, як у Києві

У Києві терміново евакуйовували дві лікарні, одна з яких дитяча. Цьому передувала заява ворога про майбутній обстріл цих об’єктів. Це залякування?

– Це мало відбуватися точно не так, як у Києві. В Україні, на жаль, багато цивільних об’єктів під загрозою, бо проти нас воює держава, яка веде геноцидну війну. Однак усю інформацію слід перевіряти.

А те, що КДБ Білорусі зробило заяву, то крім військової адміністрації Києва, є сили оборони міста, які відповідають за Київ, Київщину і за прикриття кордону з Білоруссю. На цю заяву має реагувати Служба безпеки та вживати відповідних заходів. Саме згідно їх рекомендацій Київ прикривають. Є також Національна поліція. Тож вони усі разом мають дати відповідь чи є реальна загроза і чи потрібно проводити евакуацію.

Евакуація пацієнтів і персоналу дитячої лікарні в Києві через загрозу ракетного обстрілу військами РФ. Фото: Cуспільне

Росія включила Лукашенка, бо змінилися умови

Крім заяви про ймовірні удари по лікарнях у Києві, Лукашенко ще й вигадав історію про дрони з Литви. Навіщо це все?

Лукашенко шукає, як йому зіскочити з історії війни, але у нього не так багато можливостей. Думаю, зараз Росія включила ще Білорусь, бо змінилися умови. Ворог був переконаний, що Україна не отримає допомогу від Європи і США. Але ж росіяни тепер не будуть скасовувати наступ, тому вони включили додатковий тиск, а саме – Лукашенка.

І тут є кілька тем. Зокрема, Лукашенко заявив про бажання «зіграти унічию». Україна має підписати якесь перемир’я на умовах  РФ. А якщо ні, то запускаються заяви про «дрони на Мінськ з Литви»; «Україна готує якийсь напад на Білорусь, яка має ядерну зброю і є союзником Росії». Якщо це не спрацює, то тоді будуть погрози РФ Україні, Литві і НАТО щодо застосування ядерної зброї. Тобто, тут своєрідна деескалація через ескалацію.

Фото: Reuters

Три блоки питань на «Рамштайн-21»

На Рамштайні-21 озвучили терміни прибуття в Україну F-16 і глава Пентагону Ллойд Остін сказав, що їх слід очікувати уже цього року. Що ще цікавого ви дізналися?

– Були три блоки. Перший – стратегічного характеру і стосується середньострокової підтримки України. Зокрема, оголошення, що США укладають контракти з виробниками зброї і боєприпасів на 6 млрд. Це інший пакет, ніж з 1 млрд, який ми отримаємо тут і зараз. Він відкладений у часі, але теж дуже потрібний. США контрактують виробництво зброї таким чином, щоб ця підтримка була для нас і надалі. Другий – принципово важливий момент, який йде окремим великим блоком, – ППО. Це системна робота різних типів: середнього радіусу дії, дальнього – Patriot, SAMP/T і робота по отриманню ракет.

Фото: DW

Третій блок питань – це снаряди, боєприпаси і артилерійські системи. Міністр оборони США Ллойд Остін зосередив увагу саме на артсистемах. Це дуже важливий пункт, адже є зношеність стволів, втрати обладнання і пошкодження. Зв’язка по артсистемах може спрацювати, як у 2022, коли Україна почала отримувати новітню артилерію. Тоді нам це дало можливість здійснити потужний прорив.

І наступний великий блок питань – це літаки і усе, що з цим пов’язано. Аеродромна інфраструктура, підготовка українських летовищ за стандартами НАТО і готовність прийняти F-16.

Росіяни остерігаються українських систем ППО

25 квітня росіяни завдали ракетного удару по Кривому Рогу з новітнього винищувача Су-57. З акваторії Чорного моря прилетіла ракета Х-69 (модернізована Х-59). Чи може бути, що таким чином росіяни готуються до появи F-16?

– Можливо. Насправді, поява Су-57 – це хороша ознака. У РФ вважають його літаком п’ятого покоління, а значить не впевнені в іншій авіації та остерігаються українських систем ППО та засобів радіоелектронної боротьби. Ворог вважає, що Су-57 менш вразливий. Таких літаків у росіян не багато, як, зрештою, і ракет Х-69.

Є ще один момент. Раніше у росіян були літаки ДРЛВ (літаки дальнього радіолокаційного виявлення), а позаяк зараз цього немає, то використовують Су-57, бо у нього радар бачить дещо далі. Тому, з одного боку, це загрози, а з іншого – говорить про те, що ворог застосовує зараз усі можливості. Мене втішить, якщо росіяни повезуть на фронт Т-14 «Армаду», бо це означатиме уже їхній фінальний ривок.

Су-57. Фото: Мілітарний

Під ATACMS уже є чітко визначені цілі

Ще одна зброя, яку нам передаватимуть – ракети ATACMS більшого радіусі дії. Кажуть, що ЗСУ знадобиться лише 10 таких ракет, щоб покрити усю лінію фронту. Що це означає?

– Під ці ракети вже є визначені цілі і по них будуть відпрацьовувати. Чекають, вочевидь, відповідного моменту.

Щодо 10 ракет, то оскільки ворог активізує наступ, то значить їхні тили переміщатимуться ближче до лінії бойового зіткнення. І тоді по ним з далеких тилів, будуть наноситися потужні удари, в тому числі і ATACMS. Плюс робота по цілях в окупованому Криму.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Стас Гордієнко, Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини