Якщо на території не має бойових дій – місцеве самоврядування має працювати, – Олег Синютка

Фото: УНІАН

На попередніх засіданнях Верховної ради представники влади пропонували усунути обласні ради, районні ради і ради ОТГ від прийняття рішень і передати всі повноваження військовим адміністраціям. Але народні депутати таке не погодили.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів народний депутат України Олег Синютка.

«Я вважаю, що та внутрішня дискусія, що відбувається, призвела до правильних рішень. «Європейська солідарність» якраз відстоювала рішення, що не можна позбавляти органи місцевого самоврядування тих повноважень, які їм потрібні. Було прийняте абсолютно логічне рішення: там, де територія окупована і органи самоврядування не можуть здійснювати свої повноваження – такі функції передають військовій адміністрації. Якщо на Львівщині, Київщині чи Одещині не має перешкод для діяльності місцевих органів влади, треба, щоб вони працювали», – говорить нардеп і наголошує, що все, що стосується децентралізації – депутати від  «ЄС» підтримують.

За його словами, війна показала, що реформи: армії, децентралізації, які були здійснені раніше,  були успішними. «Якби не було децентралізації , то чи ми би отримали ті протести громад, що ми маємо на окупованих територіях? Ні. Значить, це треба обов’язково продовжувати. Чи достатньо було фінансових важелів у громад? Ні. І їх треба збільшувати і громадам давати більші можливості », – вважає Олег Синютка. Тому він переконаний, що регіональна політику після війни буде змінена.  Але нововведення мають прийматись після дискусій з громадами, додає депутат.

При цьому територіально-адміністративний устрій він вважає поки не час переглядати.

«В нас був період, коли громади утворювались біля автозаправок: була заправка, вона давала якісь кошти, і люди вирішували створити якусь карликову громаду. Досвід показав, що це є неправильний шлях. Так само неправильним є шлях, коли створювали мегавеликі громади: був район – створили громаду. Чим вони відрізняються? Нічим. Тому, можливо, зміни будуть. Але насильне укрупнення або подрібнення – точно не цей шлях», – говорить Олег Синютка.

оренда квартири Львів

Новини