З серпня антибіотики можна буде купити тільки за рецептом, – МОЗ

Фото: suspilne

Антибіотики в Україні не продаватимуть без електронного рецепту. Такий інструмент запроваджують для того, щоб побудувати систему клінічного моніторингу, що в майбутньому допоможе бачити ефективність тих чи інших препаратів. Нове правило запрацює з серпня.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла заступниця міністра охорони здоров’я України Марія Карчевич.

За її словами, основна мета такої реформи – це запобігати антибіотикорезистентності організму тому, що ВООЗ визнала це однією із 10 загроз людству. Тому у всьому світі антибіотики є рецептурним препаратом і вживаються тільки за призначенням лікаря.

«Багато українців вважають, що треба споживати антибіотики при лікуванні застуди чи вірусних інфекцій, що, насправді, не відповідає дійсності. Вживаючи такі препарати тоді, коли їх не потрібно використовувати, ми таким чином, робимо їх недієвими тоді, коли насправді їх потрібно вживати. Такі захворювання як холера, сифіліс, туберкульоз  чи багато інших стає не можливо вилікувати антибіотиками», – говорить Марія Карчевич.

За її словами, буде ще перехідний період від паперових рецептів до електронних, оскільки є заклади, де немає технічної можливості для цього. Там будуть продавати антибіотики за паперовими рецептами. Сьогодні в Україні лише 6000 медичних закладів працюють в електронній системі охорони здоров’я. Після звернення пацієнта, лікар вносить запис до цієї системи і формує там електронний рецепт. Так само до цієї системи має доступ фармацевт в аптечному закладі, він може бачити призначення лікаря.

Марія Карчевич також зазначає, що існуватиме виключення для тих районів, де ведуться бойові дії. Там антибіотики можна буде купувати без рецепта.

Отримати електронний рецепт можна в свого сімейного або іншого лікаря. Після цього людина звертається до аптеки і купує необхідний препарат.

Вимушено переміщені особи можуть звернутись за таким рецептом до найближчого закладу, який надає медичну допомогу.

Заступниця міністра також зазначає, що в рецепті буде вказана лише речовина з необхідним дозуванням, а вже в аптеці людина може обирати торгову назву препарату.

оренда квартири Львів

Новини