З української політики «російський вектор» не зникне, – політолог Тарас Радь

Фото: poltava365

ОПЗЖ повернеться в парламент, але вже з іншою назвою. У цьому переконаний координатор громадянської мережі «Опора», політолог Тарас Радь. Про це він повідомив в ефірі «Першого Західного».

«Інституції мають властивість перейменовуватись і міняти свою ідеологію. Очевидно, вони скорегують свою програму діяльності, склад, але треба розуміти, що з української політики російський вектор не зникне. Він трансформується», – вважає політолог.

Хоча визнає, що цей «російський вектор» буде непопулярний якийсь час. Але все буде залежати від того, яка трансформація буде відбуватись в Україні після перемоги.

«Інституційно «російський вектор» зникне, але політики, які сповідують симпатії до Росії, вони залишаться в українській політиці. Інше питання, чи їх будуть обирати і в якій кількості. Це нам покажуть перші вибори», – говорить Тарас Радь.

Він не дуже впевнений також, що Верховна рада погодиться прийняти законопроєкт про заборону обирати членів і засновників проросійських партій. Він нагадує, що парламент вже прийняв закон про колаборацію, яким розширив перелік підстав для того, щоб міністерство юстиції могло вимагати в суді припинення діяльності політичних партій.

«Я думаю раніше буде жвава дискусія щодо того, що робити з депутатами місцевих рад від цих політичних партій, які потенційно можуть бути заборонені судом. Мова йде про 11 політичних партій. Бо є категорична форма заборонити всім, скласти їхні повноваження.  Але це може спричинити певний колапс органів місцевого самоврядування. Особливо на сході, де вони становили більшість. За розрахунками, 40 місцевих рад одразу будуть недієздатні», – зазначає політолог.

В той же час, коли можуть бути наступні парламентські вибори – він не береться прогнозувати. Якщо за законом, то чергові вибори мали би бути в жовтні 2023 року. Але все буде залежати від перебігу подій в Україні. Під час воєнного стану вибори не проводяться. Водночас, можливість позачергових виборів експерт не відкидає. Але лише за певної умови.

«Інша ситуація, коли війна закінчиться перемогою України в якомусь форматі і тоді постане логічне питання чи не логічно проводити дострокові вибори? Бо часто в такі критичні моменти в історії країни закінчуються переобранням керівних органів», – вважає Тарас Радь.

оренда квартири Львів

Новини