«Захід має страх». Експерт про те, чому розблоковують активи РФ та як отримати компенсацію з «Реєстру збитків» у Гаазі

Фото: УНІАН

За підсумками 2023 валовий внутрішній продукт РФ зріс на 3,6% і це після падіння у 2022 – на 1,2%. Для порівняння, за даними МВФ, зростання ВВП у Великій Британії становило 0,6%, Італії – 0,7%, Німеччини – 0,9%. Це свідчення недостатньої дієвості санкцій проти Росії. Рівень безробіття у РФ за рік знизився від 33,9% до 3,2% – рекордно низького показника. Є ще одна цифра – обсяг розблокованих активів російських інвесторів, який складає понад три трильйони рублів, у доларах це 33 мільярди. Як могло статися таке; чому не відбувається масова конфіскація російських активів на Заході; як діє «Реєстр збитків» та як вибороти відшкодування від РФ – у програмі АнтиТокШоу на ТРК «Перший Західний» експерт Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Ярослав Сидорович.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: ANTS

Ситуація жахлива, потрібно забирати фінансовий ресурс РФ

Як могло статися розблокування активів російських інвесторів, які складають понад три трильйони рублів (33 мільярди доларів)?

– Насправді розблокована сума вже є більшою. Якщо пригадаємо, коли два роки тому вводили санкції, то говорили про суму більше 600 млрд доларів заблокованих активів на території Західних країн. Зараз про неї вже не згадують.

Три трильйони рублів (33 млрд доларів) це те, що у своєму звіті за минулий рік назвав центральний банк РФ. Але є ще сума у еквіваленті 67 млрд доларів – які за два роки були виведені з фонду національного добробуту Росії. Кошти були у японських єнах, британських фунтах стерлінгах і найбільше – у євро. Уже у січні 2024 там жодної валюти, недружніх, як їх називає Росія, країн немає. Зараз там китайські юані, російські рублі і золото. Тобто конфісковувати уже нічого.

Фото: Укрінформ

Загалом, зараз РФ має на Заході активів на суму 1,5 трильйонів доларів. Тут не лише резерви центрального банку Росії, а й портфельні інвестиції, які були направлені з Росії та захищені двосторонніми угодами. Найбільша сума на Кіпрі, який Росія використовувала як офшор. Друга за величиною – в Австрії. Тож, якщо країни Заходу змогли б зібратися разом, то шанси виграти фінансову війну з РФ величезні, бо на їх території є багато активів. Якщо ж Сполучені Штати самі почнуть конфісковувати активи РФ, то програють. Бо коштів, які були інвестовані ними в Росію більше, ніж має РФ у США.

Два роки тому, за даними «Форбс», у Росії було 110 мільярдерів, а зараз їх – 125. На цій війні дуже багато наближених до Путіна людей збагатилися і продовжують заробляти. Кількість людей в Росії, які підтримують війну зросла, безробіття зменшилось, бо люди мають роботу на виробництві зброї. Це жахлива ситуація, тому слід якомога швидше забирати в Росії фінансовий ресурс.

Захід боїться конфісковувати активи РФ

То чому не відбувається масова конфіскація російських активів на Заході – це недосконалість законодавства чи брак політичної волі?

– Як її зважити ту політичну волю?.. Коли два роки тому розпочалася війна і усі голосно говорили про необхідність блокування активів, то перші, хто прийняв відповідний закон були канадійці. Також британська королева Єлизавета підписала Білль про конфіскацію російських активів, які були під санкціями. Але йшлося про конфіскацію несуверенних активів. Поясню, на прикладі олігарха Абрамовича. Білль спрацює стосовно його невеликого підприємства, але безсилий щодо металургійних комбінатів Evraz, бо вони під угодами про взаємним захист інвестицій.

У Євросоюзі теж два роки тому говорили, що слід прийняти такі закони, але так цього не зробили. У червні у парламенті Євросоюзу відбуватимуться вибори, тож діючим депутатам уже не до цього.

Фото: Depositphotos

Присутній і страх перед росіянами. Згадайте, коли поляки заявили про те, що потрібно конфіскувати російські активи, то наступного дня їм пригрозили ядерним ударом. Це перший страх.

Другий – боязнь, якщо Захід почне конфісковувати, то Росія зробить теж саме. Проте РФ, починаючи з Криму, і так цим займається. Є багато указів Путіна, у яких йдеться про передання управління (конфіскацію) шведських, німецьких, австрійських підприємств російським олігархам.

Заяви прийматимуться абсолютно на усі збитки, які вчинила Росія

У квітні в Гаазі відбулося засідання учасників створеного і вже діючого «Реєстру збитків», на якому було оголошено про початок прийому заяв від тих, хто їх зазнав унаслідок російського терору. Чи є вже якісь підрахунки: скільки їх уже є і на яку суму?

Фото: Факти

– Поки що приймаються заяви тільки на компенсацію зруйнованого житла, але в майбутньому це буде на абсолютно на усі збитки, які Росія вчинила на території України з 24 лютого 2022 року. Зокрема, і стосовно екології та багатьох інших напрямків. Це будуть мільйони заяв і необхідно допомагати людям їх складати, хочемо, аби громадські організації серйозно цим займалися.

Наразі з тих заяв, які подано – лише 26% проходять верифікацію. Рухаємося по кейсу Ірак-Кувейт. Це є Реєстр збитків, потім буде компенсаційна комісія, яка створюватиме фонд за тим принципом, як Ірак репараційно направляв Кувейту кошти. Вони йшли не тільки туди, близько сотнею країн були отримані сумарно 52,4 млрд доларів. Але це склало лише 15% від сум, які були заявлені для компенсації. Тому дуже важлива якість доказів та правильність оформлення заяв. Тож перед нами величезний шмат роботи.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Віктор Біщук, Ярина Капітан

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини