Захистом пам’яток займаються самі музейники, а не Мінкульт, – депутат Щурко

Фото: еparchia.kharkov.ua

Вже місяць у Львові працює ініціатива «Центр порятунку культурної спадщини». Там збирають, вантажать і пересилають допомогу для музейних установ в зоні бойових дій. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів депутат Львівської обласної ради і один із ініціаторів Центру Іван Щурко.

За його словами, ця допомога – це матеріали для пакування, вогнезахисту, інші специфічні речі, які необхідні для збереження музейних колекцій. Він каже, що за час війни до них зголосились заклади з центральної, східної України, із Львівщини.  «Останні два тижні машини з допомогою активно йшли на Чернігівщину, Черкащину, Полтавщину, десь фрагментарно і Харківська область скористала», – повідомив депутат.

Він наголошує, що ініціатива є однією  із кількох, які працюють в Україні. Але всі вони між собою комунікують.

«Є багато чатів в соцмережах, де комунікація відбувається. При чому ми домовились не дублювати одне одного, а доповнювати. Кожен бере якийсь конкретний напрямок: хтось пам’ятки архітектури, хтось – музеї, хтось – логістику, а ще хтось – підтримку музейників і працівників культури. Ми трохи розподілили обов’язки і робота стала логічнішою. Цю координацію ще треба вибудовувати, щоб вона перфектно працювала», – розповів Іван Щурко.

Водночас, Міністерство культури України, на його думку, не було готове до воєнних викликів. З державних установ, що є в підпорядкуванні міністерства, переїхало лише декілька. Правда,  інформація про це не розголошується.

«З сумом можу констатувати, що таких випадків переміщень, організованих із відповідним забезпеченням охорони, з ініціативи державних органів, є дуже мало. Більшість – це все-таки ініціативи самих музейних установ, окремих військових адміністрацій центральної і північної України. Тут Мінкульт не спрацював», – вважає депутат.

оренда квартири Львів

Новини