«Запрацюють миттєво». Ігор Туз про те, чи готові Пункти незламності до ймовірних блекаутів та холодів

Фото: 1540.com.ua

«Пункт незламності» – за визначенням української Вікіпедії – проєкт української влади, який ініціювали у листопаді 2022 на фоні масованих обстрілів критичної інфраструктури з боку РФ під час російсько-української війни. Пункти незламності – це місця, де передбачені тепло, вода, електрика, мобільний зв’язок… Перші Пункти незламності розпочали роботу на площі Свободи в Херсоні 18 листопада, через тиждень після звільнення міста від росіян. 22 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про розгортання проєкту по всій Україні.

Як працюють Пункти незламності на третьому році війни на Львівщині та як область готується до можливих, в тому числі і найгірших сценаріїв, – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОВА Ігор Туз.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Львівська ОВА

Спочатку були пункти обігріву

– У березні цього року ухвалене рішення про переведення Пунктів незламності у режим готовності до термінового відновлення роботи. Яка кількість таких пунктів є в області, скільки з них наразі у «сплячому» режимі?

– Нагадаю, цей соціальний проєкт почав працювати восени 2022. Спочатку було рішення уряду щодо пунктів обігріву, бо ворог задавав ракетних ударів по всій Україні і треба було рятувати людей. Це робилося за прикладом мирного часу, коли рятувальні підрозділи під час надзвичайних ситуацій, зокрема великого снігу та морозів, розгортали намети і допомагали людям.

А уже 17 грудня 2022 постановою Кабінету міністрів 1401 затверджено створення Пунктів незламності по всій Україні. Ворог бив по системах життєзабезпечення і почалися відімкнення електроенергії. Зокрема, у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури був створений координаційний штаб, куди увійшли представники різних міністерств та відомств, областей на рівні заступників керівника військової чи військово-цивільної адміністрації. Цей штаб надав повноваження регіонам вирішувати питання щодо створення і функціонування Пунктів незламності. Так було зроблено, бо це відповідний людський ресурс, кошти та паливно-мастильні матеріали. Львівщина також скористалася цим правом.

Фото: Укрінформ

Щодо 55 пунктів, які зараз у робочому стані, то вони працюють на базах ЦНАПів, міських та сільських адміністрацій. Бо є тимчасово переміщені особи, туристи, які подорожують через Львівську область, і вони повинні мати місце, куди звернуться і вирішити свої потреби.

Всі інші Пункти незламності переведені в «сплячий» режим. Однак це не означає, що про них забули. Там проводяться перевірки, зокрема, чи є них відповідні запаси пального.

Загалом 864 Пункти незламності

– Таких пунктів є понад 860 на Львівщині… Що повинно бути в кожному?

864 Пункти незламності. 544 пункти – це органи місцевого самоврядування. До цього проєкту долучився відповідальний бізнес – 239 пунктів. Маємо допомогу від територіальних підрозділ ДСНС 79 таких пунктів, зокрема 20 наметів, які вони виставляють у холодний період часу.

Вони повинні мати насамперед генератор, чим більшої потужності, тим краще. Альтернативний вид опалення, адже основне питання зимою тепло. Далі – зв’язок. Аптечки, певний запас медикаментів, адже люди мають різні ситуації. Їжа, вода. Це ті первинні речі, що повинні бути під час повного блекауту.

Якщо він затягнеться, то будуть прийматися інші рішення. Йдеться про готування їжі та інші додаткові функції, які необхідні для виживання людей.

Фото: Твоє місто

Резерв є на регіональному і на місцевому рівні

– Наскільки часу такий Пункт незламності є автономний? Наприклад, минулого року говорили, що електроенергії може не бути і два місяці…

Запас паливно-мастильних матеріалів має забезпечити кожен орган місцевого самоврядування чи інший власник того чи іншого пункту. На три, п’ять, сім і більше днів. По-різному. Це не означає, що закінчується цей запас і Пункт незламності зупиняється. Передбачені регіональні і місцеві резерви бензину, дизеля та інших ресурсів. Зокрема, генераторів, теплових пушок та іншого; вони є як у регіональному резерві, так і в кожній територіальній громаді.

Це вимога діяла і у мирний час. Ми постійно нарощуємо цей запас. Якщо ситуація не вирішується на місцевому рівні, то вона переходить на щабель вище – на обласний. Тут готові забезпечити потреби Пунктів незламності на достатньо великий період часу.

У «Дії» є мапа Пунктів незламності

– Розглянемо сценарій: відбувається масована атака на об’єкти електрогенерації чи передачі у Львівській області і світла немає добу. Цього достатньо, щоб було прийнято рішення про розгортання більшої кількості Пунктів незламності? Як це повинно відбуватись?

Алгоритм простий і відпрацьований… Нагадаю, у мирний чи особливий період (таких обстрілів уже була достатня кількість), одразу засідає комісія техногенної-екологічної безпеки, приймаються відповідні рішення. Комісія має інформацію, як ситуація розвивається далі, ставляться відповідні завдання по вирішенню проблеми.

Щодо Пунктів незламності, то вони можуть запрацювати миттєво, не чекаючи рішення координаційного штабу чи комісії.

– Що робити, коли Пункт незламності, після рішення про їх розгортання, не працює?

Усе просто. На веб-порталі «Дія» є мапа Пунктів незламності по всій території України. Заходимо туди, знаходимо відповідну опцію і шукаємо той пункт, який нам необхідний. По ньому є повна інформація: години роботи, послуги, які він може надавати, і відповідальна особа, яка закріплена за ним.

Є також гаряча лінія і органи місцевого самоврядування, до якого цей пункт прив’язаний. Рішення мають бути прийняті негайно. Однак, я не пам’ятаю таких випадків, щоб були скарги, які стосувалися не працюючих Пунктів незламності.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляв Віктор Біщук

оренда квартири Львів

Новини