Засідання Ради Безпеки ООН: Світ за демілітаризацію ЗАЕС, РФ – проти

Фото: Енергоатом

На засіданні Ради Безпеки ООН Україна та США виступили за негайне виведення Росією військ з Запорізької АЕС, створення демілітаризованої зони навколо станції.  Наголошується, в разі продовження Росією окупації, світове товариство має вжити термінових кроків, щоби мінімізувати ризики для ядерної безпеки в Україні. Представник Росії виступив проти виведення військ з Запорізької АЕС, заявивши, що РФ захищає її від можливих терактів.

Україна: РФ має вивести війська з ЗАЕС

Зокрема, постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що представник Росії при ООН має голосно заявити, що РФ негайно і беззастережно допускає місію під керівництвом МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Він також закликав Москву розмінувати об’єкти ЗАЕС і відвести військових та озброєння зі станції.

Фото: Українська правда

Кислиця пояснив, що скликання Радбезу «терористичною Росією» для розгляду обстрілів Запорізької АЕС означає, що РФ «вирішила піти ва-банк», оскільки її намір звинуватити Україну в атаках, які інсценувала Москва, провалився.

Він нагадав, що в четвер обстріл ЗАЕС «поставив під пряму загрозу як об’єкти станції, так і персонал».

Кислиця також розповів про напад на ЗАЕС 6 серпня, коли близько 500 російських окупантів, присутніх на об’єкті в момент обстрілу, заздалегідь сховалися в укритті. Російська військова техніка, розгорнута на АЕС, також була захована в енергоблоках першого і другого реакторів.

Внаслідок обстрілу, нагадав Кислиця, були пошкоджені три детектори радіаційного контролю на майданчику сухого сховища відпрацьованого палива, що унеможливлює раннє виявлення і своєчасне реагування в разі погіршення радіаційної обстановки або викиду радіації з контейнерів, де воно зберігається.

США: Світ має зупинити РФ

Заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс на засіданні РБ ООН, закликала РФ негайно вивести її сили з української території. Це дозволить Україні відновити виняткову безпеку та гарантії, які вона підтримувала протягом десятиліть на об’єкті (ЗАЕС).

Фото: Голос Америки

«Росія сама створювала ризики, розпочавши повномасштабне вторгнення, і вона може усунути ці ризики прямо зараз, якщо вийде з України».

«Для початку США знову вказують на важливість полегшення доступу персоналу МАГАТЕ для розв’язання питань ядерної безпеки та гарантій на запорізькому об’єкті, а також на інших ядерних об’єктах по всій країні».

«США також підтримують пропозицію України створити демілітаризовану зону навколо Запорізької станції. Звіти, в тому числі МАГАТЕ, які ми чули сьогодні, підкреслюють терміновість ситуації».

Крім того, за словами Дженкінс, звинувачення з боку Кремля української сторони в атаках на АЕС спрямовані на те, щоби змусити інших проігнорувати факт незаконного перебування російських сил на об’єкті.

Представниця США також зауважила, що в разі продовження Росією окупаційної політики, світове товариство має вжити термінових кроків, щоби мінімізувати ризики для ядерної безпеки в Україні.

Крім того, Росія має припинити всі військові операції на ядерних об’єктах України або поблизу них і «негайно повернути Україні повний контроль над запорізьким об’єктом». При цьому, за її словами, українському персоналу АЕС має бути дозволено виконувати свої обов’язки без тиску російських збройних сил.

Вона підкреслила, що Сполучені Штати продовжують ретельно стежити за розвитком подій на Запорізькій АЕС та занепокоєні зростанням ризиків ядерної небезпеки у зв’язку зі діями РФ.

«Це ставить під загрозу людей в Україні, сусідніх країнах, а також міжнародне співтовариство»,- заявила представниця Держдепартаменту США.

РФ: Захищаємо ЗАЕС від можливих терактів

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя не підтримав пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної станції.

Фото: Новое время

«Демілітаризація станції може зробити її вразливою для тих, хто захоче її відвідати. Якими будуть їхні цілі та завдання, ніхто не знає.

Ми не можемо виключати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми повинні захистити».

За його словами, Росія захищає АЕС, у тому числі від можливих терактів.

Нагадаємо, 5 серпня в Енергоатомі повідомили, що російські окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС. Спершу було зафіксовано 3 прильоти біля промислового майданчика – ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку.

Згодом росіяни вдарили по ЗАЕС з РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.

Глави МЗС «Групи семи» (G7) оприлюднили заяву з приводу ситуації на Запорізькій атомній електростанції, у якій вимагають від Росії негайно повернути контроль над АЕС Україні.

За матеріалами Укрінформу

оренда квартири Львів

Новини