Збитки, завдані довкіллю вже оцінюються в 2 трильйони гривень – еколог про наслідки підриву Каховської ГЕС

Фото: Фокус

Наслідки підриву Каховської ГЕС для природи будуть катастрофічними. Не врятувалися тисячі видів диких тварин, особливо дрібних. Загинули цілі виводки птахів, адже їхні гнізда позмивало разом із пташенятами, які ще не навчилися літати. Окрім того, трагедія загрожує існуванню водних мешканців, починаючи від молюсків та риби, закінчуючи дельфінами і морськими тваринами. А споживання питної води з джерел та колодязів може становити смертельну небезпеку для людей.

Збитки завдані довкіллю вже оцінюються у 2 трильйони гривень. Це цифра – не остаточна. Однак найгіршим є те, що жодна компенсація не поверне загублені життя.

Про це у програмі «Головне за день» на ТРК «Перший Західний» розповів Олег Листопад, експерт Мережі захисту національних інтересів ANTS, екологіст.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Главком

Усі гнізда, разом із виводками, позмивало в море

– Якими будуть наслідки підриву Каховської ГЕС для природи?

– Ці наслідки будуть катастрофічними. Перші короткотермінові наслідки ми вже бачимо. Це – затоплення територій, розташованих нижче греблі, загибель риби, десятків тисяч диких тварин, особливо дрібних: їжаків, зайців, мишовидних, гризунів. Це – загибель рідкісних тварин, до прикладу ємуранчика Фальц-Фейна. За даними кандидата біологічних наук Михайла Русіна, там проживало 70% популяції. Це все відбувається просто зараз. Великі тварини, якщо їх швидко накрило, також не встигнули втекти. Трупи усіх цих тварин понесе в Чорне море. Вони вже там є. Вверху – загибла риба, молюски, безхребетні, раки.

В Нижньодністровському парку це – прекрасні плавні, унікальні території, де безліч гнізд птахів. Далеко не всі пташенята вже стали на крило. Усі ці гнізда вже змиті у море.

Є ще й довготермінові наслідки. До прикладу, усі ці птахи, чиї гнізда позмивало, відлетіли. Тобто цього року популяції не буде. Наступного року лише частина цих птахів повернеться. Щоб відновилася їхня популяція, знадобиться до 7 років. Для відновлення популяції хижих птахів потрібно 10 років.

– Ви сказали, що популяцію деяких видів тварин знищено на 70%. Чи вистачить тих 30%, щоб її відновити?

– Це можна буде сказати лише після проведення польових дослідження. Зараз такої можливості немає. Але у нас попри всі негаразди з фінансуванням науки, з війною є унікальні фахівці. Коли вони почнуть там працювати, то скажуть точніше.

– А що буде із територіями навколо Каховського водосховища? Чи відновляться там природа, яка була до побудови ГЕС?

– Вода потроху сходить. Основне русло Дніпра і в районі Херсона, і вище греблі залишиться. Воно буде доволі широким. Частина території осушиться. Але це не означає, що ми одразу побачимо на ній ту природу, що була 60 років тому, до наповнення водосховища. Ні! Природа – дуже потужна. Якщо її не чіпати, вона відновлюється і починає буяти життям. Бачимо це на прикладі Чорнобильської зони. Але на це потрібен час. Після того як заповнили водосховище, затопили орні землі, садки, загинули тварини. Кажуть, що загинули і люди, котрі відмовлялися виїхати. Тож довший час там відбувалися процеси гниття і цвітіння води. Зараз – зворотний процес. Вода зникне і оголиться дно. На березі буде багато мертвої риби. Нам кажуть, що її зберуть. Але всю не зберуть. Тим більше, що людина і техніка по цьому мулу не пройде до основного річища. Ми побачимо як все це буде гнити, а потім заростати. Але це не будуть ті заплавні луки, коли був природний луг. Ні. Туди прийдуть агресивні види, які добре пристосовуються до складних умов. А потім, якщо вони поступляться якимось нашим видам або ми вживемо агротехнічних заходів, будемо проводити штучне залуження, можливо там відновляться якісь луки. Але чи є сенс це робити?

Зараз є плани підняти греблю, щоб підняти рівень вони. Воно знову заллє. Якщо після перемоги ми у повному варіанті почнемо відновлювати греблю, на відбудову знадобиться 5 років. А потім ще потрібен буде час на наповнення. Усе знову поміняється. Природа не любить таких різких змін. Природа не встигає так швидко пристосуватися. Тому оптимізм, який дехто схильний висловлювати, на жаль, не виправданий.

Фото: suspilne.media

Через небезпечну органіку можуть загинути морські мешканці

– В результаті підриву Каховської ГЕС розмило чимало скотомогильників, вигрібних ям. Попереду – літо. Наскільки реальною є загроза розвитку небезпечних інфекцій та хвороб.

– Я поспілкувався з директором Інституту гідробіології, членом-кореспондентом НАН України Сергієм Афанасьєвим. Він звернув увагу на те, що потік води – дуже потужний. Ці забруднення в такому величезному обсязі води і при такій швидкості руху води не впливатимуть на ситуацію аж так видимо. Можливо вони затримаються у якихось низинах. Решта скотиться в море. Тому, можливо, така загроза дещо перебільшена. Але наші служби охорони здоров’я готові до цього. Була зроблена заява про те, що ситуація контролюється, тобто є необхідні реагенти і прилади для того, щоб моніторити ситуацію і необхідні медикаменти, щоб пригасити спалахи хвороб. Тож не думаю, що це буде аж настільки загрозливим. Але до всього слід бути готовими.

До речі, якщо неподалік є джерела питної води, колодязі, то ними користуватися не можна. Потрібно відкачати всю воду, провести дезінфекцію хлором, а потім зробити аналіз на якість води. Ось тут потрібно бути дуже уважним.

– Але усю небезпечну органіку понесе у Чорне море. Чим це загрожує? І чи відчують це інші країни, які перебувають в його акваторії?

– Думаю, що до інших країн це забруднення не дійде. А от в районі Южного вже помічено у морі цілі будинки. Відбудеться розпріснення великої кількості прісної води. Для морських мешканців це – не дуже добре. Особливо для тих, які не можуть швидко рухатися. Можлива їх загибель. У теплу пору року можливе цвітіння води.

Щодо курортного сезону, то у нас його і так вже два роки немає. Припливають міни. На жаль, від цього гинуть люди. Якщо наступного літа буде можливість відкрити локальні пляжі, то лише після обстеження дня саперами.

Фото: Еко.Район

Ірак виплатив 3 мільярди доларів за збитки, завдані довкіллю

– Ви назвали кількох українських науковців з якими радилися. А чи є міжнародні науковці, які виходять на звязок та готові нам допомагати?

– Я не спілкуюся аж так активно з міжнародними науковцями. Але нещодавно контактував з одним із лідерів програми «Save Polesia». Отримав запевнення у допомозі, якщо така буде потрібна. Також були заяви UNEP. Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природніх ресурсів сказав, що представники Міжнародної економічної програми ООН зголосилася допомагати з оцінкою збитків та підготовкою планів щодо відновлення довкілля.

На мою думку росіяни, готуючи підрив Каховської ГЕС, паралельно готували інформаційну кампанію. Вони одразу включили цю інформаційну частину і, на жаль, на перших етапах цю інформаційну битву виграли.

– Як оцінити збитки, нанесені природі? Адже це складний процес, який також вимагає залучення міжнародних експертів. Як це можна зробити?

– Збитки, завдані природі також оцінюються в грошову еквіваленті. До прикладу після вторгнення Іраку в Кувейт, Ірак виплатив різним країнам 3 мільярди доларів саме за збитки, завдані довкіллю. Тоді була створена міжнародна компенсаційна комісія ООН. Вона працювала 30 років. Розглядала позови: одні приймала, інші відкидала. Ми повинні вивчити цей досвід і також готувати такі позови.

Станом на зараз у нас працюють 7 методик обрахування. Наше міністерство нарахувало 2 трильйони гривень. Це – 50 мільярдів доларів збитків. Але скажу чесно, я сумніваюся, що нам вистачить цих методик, щоб довести, що ці збитки мали місце. Потрібно застосовувати міжнародні методики.

Нам потрібно зробити дві речі. Перша – ратифікувати Римський статут, домогтися, щоб у ньому була стаття «екоцид» і посадити винних у цьому екологічному злочині. Друге – у нашому законодавстві чіткіше прописати статтю 441 про екоцид і ввести у наше законодавство поняття шкоди довкіллю, бо цього у нашому законодавстві немає.

Скрін з відео: Перший Західний

Розмовляли Ярина Капітан, Стас Гордієнко

Записала Олеся Когутич

оренда квартири Львів

Новини