Зеленський нагадав світовим лідерам, що ті обіцяли жорсткішу реакцію на застосування РФ хімзброї

Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський після застосування хімічної зброї в Маріуполі, нагадав, що світові лідери обіцяли швидше і жорсткіше реагувати, якщо РФ застосує її. Він також дорікнув партнерам, що Україна могла б деблокувати Маріуполь, якби були достатні поставки зброї, але їх, на жаль, досі немає в потрібних об’ємах.

Про це він заявив у відеозверненні у понеділок ввечері.

«Сьогодні ж з боку окупантів пролунала нова заява, яка свідчить про підготовку ними нового етапу терору проти України та наших захисників. Один з рупорів окупантів заявив про те, що вони можуть застосувати хімічну зброю проти захисників Маріуполя. Розглядаємо це максимально серйозно.

Хочу нагадати світовим лідерам, що можливе застосування хімічної зброї російськими військовими вже обговорювалося. І вже на той час це означало, що потрібно реагувати на російську агресію значно жорсткіше і швидше».

Президент зазначив, що Європейський Союз почав обговорювати шостий санкційний пакет проти Росії.

«Час зробити цей пакет таким, щоб навіть слова про зброю масового ураження з російського боку більше не пролунало. Нафтове ембарго проти Росії – обов’язкове. Будь-який новий санкційний пакет проти Росії, який не торкатиметься нафти, буде сприйнятий у Москві з посмішкою».

Президент Володимир Зеленський також заявив, що Збройні сили могли б деблокувати Маріуполь, якби мали необхідну зброю, літаки й бронетехніку, однак вони цього не отримують.

«На жаль, ми не отримуємо стільки, скільки необхідно, щоб швидше закінчити цю війну, щоб повністю знищити ворога на нашій землі і щоб виконати ті завдання, які для кожної нашої людини є очевидними. Зокрема, щоб деблокувати Маріуполь.

Якби ми отримали літаки й достатню кількість важкої бронетехніки, необхідну артилерію, ми б могли це зробити. Але… Все ще доводиться про це домовлятися. Все ще доводиться переконувати. Все ще доводиться витискати необхідні рішення».

Зеленський зазначив, що в питанні необхідної зброї Україна все ще залежить від своїх партнерів.

«Впевнений, що ми отримаємо майже все, чого потребуємо. Але втрачається не тільки час, втрачаються життя українців. Життя, які вже не повернути. І це – відповідальність і тих, хто досі тримає необхідну Україні зброю на складах. Відповідальність, яка назавжди залишиться в історії», – заявив президент.

оренда квартири Львів

Новини