«Зміна стратегії ведення війни». Маломуж про те, що змусить Путіна припинити агресію

Фото: росЗМІ

Президент Володимир Зеленський розпочав візиту у США, де він має намір представити план перемоги президенту країни Джо Байдену, а також іншим лідерам країн-партнерів. За його словами, цей план розрахований на рішення, які мають статися протягом жовтня-грудня 2024 року. Разом з тим, президент України в інтерв’ю ABC News заявив, що війна Росії проти України «ближча до завершення», ніж багато хто думає, і закликав союзників зміцнювати українську армію. «План перемоги – це зміцнення України. Ось чому ми просимо наших друзів, наших союзників зміцнити нас. Це дуже важливо», – наголосив він.

Про план перемоги України, який має перерости у зміну стратегії ведення війни, мрії Путіна цілодобово атакувати ракетами та ударними БпЛА, мобілізацію в РФ та провал росіян на Курщині – у програмі у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках, генерал Микола Маломуж.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: УНІАН

«Поки що це іміджевий формат»

– Президент Володимир Зеленський зазначив, що другий Саміт миру, який має відбутися уже до кінця 2024, повинен покласти край війні в Україні. Що саме має статися, щоб примусити РФ припинити агресію?

– Насамперед, це зміна стратегії ведення війни. Пам’ятаємо, коли Сили оборони зайшли на Курщину і Вашингтон, і Лондон, і Берлін підтримали Україну. Тож, коли буде розроблена відповідна стратегія це стане основним фактором, аби навколо неї об’єдналися наші країни-партнери, а також Китай, Індія, Бразилія та Туреччина. Але вони будуть з нами лише тоді, коли будемо перемагати.

Президент Зеленський прилетів у США. Фото: Телеграм-канал президента

Зеленський якраз приїхав у Вашингтон презентувати план перемоги. Однак це тільки початок, потрібні глибоко погоджені програми дій зі США, Канадою, Британією; практично з усіма членами НАТО та Європейського Союзу, а також іншими союзниками. Військова частина за нами, а дипломатична, економічна і геостратегічна архітектура нової моделі світопорядку – це партнери. Зокрема, після наших перемог мають бути чіткі вимоги до Росії щодо виходу з наших територій, її демілітаризація, компенсація Україні. Далі відновлення України і посилення безпеки і оборони: заходи стратегічного рівня з НАТО, ЄС, іншими партнерами.

Підкреслюю, поки що це іміджtвий формат, але уже погоджена стратегія повинна чітко визначати: хто і що робить, які ресурси будуть задіяні. Оце той план, який ще раз підкреслюю, повинен діяти аж до перемоги і відбудови нашої держави. Цей підхід правильний і орієнтир сьогодні в Офісу президента саме такий.

«Ми переважаємо РФ у технологічних рішеннях»

– Керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко вважає, що РФ в майбутньому планує цілодобово атакувати Україну ракетами та ударними БпЛА. Водночас, диктатор РФ Путін зазначив, що в армію планують поставити 1,6 млн безпілотників. Чи зможе РФ настільки розвинути свій військово-промисловий комплекс?

– Реальних перспектив, щоб розгорнути такі виробництва Росія немає. Зокрема, технології їх виробництва, ті комплектуючі, які вони закупляють у Китаю та Ірану – вони перемістили завод у Татарстан – не забезпечать ті перспективи, про які говорить Путін. Мало того, ми випереджаємо Росію у цьому процесі, особливо з виробництва високоточних БпЛА дальнього радіусу дії та балістичних.

Як приклад, знищення стратегічного складу міноборони Росії у Твєрській області. Це підірвало потугу РФ на багато місяців, зокрема щодо ударів ракетами, КАБами «Шахедами» та касетними боєприпасами. Україна зараз створює набагато сильніші ударні можливості: тактичного і стратегічного рівня.

Внаслідок удару по 23-му арсеналу ГРАУ у Тверській області знищені понад 58 будівель супутникові знімки. Фото: Твіттер, MT_Anderson

Буде боротьба, хто має перевагу в кількості, а особливо у технологічних рішеннях. Путін зараз обмежений в західних технологіях, може використовувати китайські та іранські, а це – третє покоління. А на Заході четверте-шосте. Ми не тільки отримуємо дрони від західних партнерів, а й виробляємо самі та вишуковуємо не стандартні рішення щодо нейтралізації таких виробництв на території РФ, а це удари на 3000 км. Зокрема, по виробничих центрах, по складам боєприпасів, ракет і дронів. А також по пускових установкам, аеродромам, особливо стратегічного рівня, звідки злітає російська авіація, яка направляє по Україні ракети, що досягають Львова та Закарпаття.

Наші удари мають бути системні, щодень. Треба переважити цю концепцію Путіна і демонструвати, що перевага за нами. 800 тисяч все на що спроможна РФ, але Україна буде переважати технологічно.

«Мало хто і де захоче проводити референдуми»

– Яке ваше ставлення до позиції міністра закордонних справ в Польщі Сікорського, щоб передати Крим під мандат організації Об’єднаних Націй для проведення там референдуму?

– Принципово, жодних референдумів щодо Криму не може бути. По аналогії, наприклад по одній з територій Польщі, яка в період Другої світової війни відійшла їй, провести референдум про повернення в Німеччину чи іншу країну. Це некоректна заява дипломата такого високого рівня, який уже не вперше обіймає таку посаду. Порушення принципів міжнародного права і посягання на суверенітет України.

Скрин з відео: МЗС України

Навіть, якщо таке собі уявити, то приїде 300 чи 500 представників ООН, а у Криму усе підготовлено ФСБ і переважна більшість будуть голосувати в інтересах Росії. Та й які з оонівців спостерігачі.

Треба виганяти агресора і кримчани будуть гідними громадянами України це головна позиція України. Сікорському слід чітко роз’яснити, що так не тільки не буде, а що це загроза суверенітету України і світопорядку в цілому, включаючи саму Польщу, бо подібні процеси можуть піти і по всій Європі. Мало хто і де захоче проводити референдуми.

«Потенціал РФ перебільшений»

– У британському виданні The Guardian з’явилась інформація, що військове керівництво РФ мало інформацію про можливе вторгнення ЗСУ в Курську область, але нічого не зробило – що зумовило такий провал в російській обороні?

– Вони передбачали наступ не тільки у Курській, але і в Брянській, Бєлгородській областях, куди раніше без проблем заходили російські добровольчі формування і гуляли там тижнями. Це давало росіянам певні сигнали, але їх ніхто серйозно сприймав. Одна із проблем керівництва РФ – вони чують інформацію, однак недооцінюють ситуацію, або не вірять їй.

Фото: The Guardian

Інша причина в тому, що в Росії не має резервів, аби згенерувати на кордоні потужні заслони. Бо Сили оборони перемелюють їх на лінії фронту, щодень це 1200-1500 втрат, а за два місяці – армія. Це потужний удар по ресурсах Росії, там не встигають відновити їх так швидко. В РФ мало населення – не повних 140 млн, але величезна територія, що унеможливлює економічне існування Росії, кордони 2,5 млн кілометрів, які потрібно охороняти. Росія проводить інформаційні операції про свій потенціал, але він перебільшений.

Тому вони і не змогли упередити наш удар, сподіваюся і в майбутньому цього не зроблять.

«В РФ готові мовчки підтримувати Путіна, але не гинути»

– Видання The Wall Street Journal пише, що російський диктатор Путін відхилив пропозицію їхнього міноборони про нову мобілізацію, бо боїться напруженості всередині Росії – чи так це?

– У Путіна вузьке коло спілкування і він слухає тільки тих, кому довіряє. Періодично змінює тих, з ким розмовляє, щоб не було інформаційної монополізації, тим більше намагання його дезорієнтувати. Систематично слухає представників міноборони, генштабу та розвідок і таким чином намагається щось оцінити. Цього разу спецслужби йому заявили, що масова мобілізація під час війни, а тим більше при таких втратах, викличе обурення 75% населення Росії. Там готові мовчки підтримувати Путіна, але не гинути. В РФ уже знають, що подорож в Україну – це квиток в один кінець.

Фото: росЗМІ

Щоб викликати ще більше невдоволення в Росії, нам потрібні операції не лише в Курську, а й в інших регіонах, де ворог не очікує, а також звільнення окупованих територій. Тоді росіяни зрозуміють, що Путін не справляється і навіть його оточення піде проти нього, бо їм доведеться терміново себе рятувати.

Але це з часом. Зараз вони ще будуть воювати, підтягувати на пункти вербування ув’язнених, іноземців і проводити приховану мобілізацію. Але добре навчити їх точно не зможуть – для цього потрібен час, зброя, і мотивація.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляла Уляна Лаврик


оренда квартири Львів

Новини