Аварія на ЗАЕС може бути потужнішою і страшнішою за атомний удар  – ексміністр енергетики

Фото: Енергоатом

Ситуація на окупованій ворогом Запорізькій АЕС, де господарюють росіяни, загрожує катастрофою, яка загрожує усьому світові. Наскільки вона є реальною, чи можливо її мінімізувати та чи зможе Україна зимою обійтись без її потужностей – голова ради Всеукраїнської енергетичної асамблеї, у минулому – міністр палива та енергетики України (2005–2007) – Іван Плачков.

Фото: Kosatka.media

Радіація обігне земну кулю декілька разів

Наскільки реальною може бути загроза підриву ЗАЕС ворогом?

– Важко сказати напевне. З одного боку, це буде божевільний вчинок, а з іншого – від РФ можна очікувати будь-чого. Наскільки розумію, там ситуація вже не контрольована. Мені здається, що там рішення приймається вже на місці, а не в Москві. Небезпека навіть не тому, що росіяни захочуть підірвати реактор, а в тім, що там може статися аварія. Вони ж у турбінний зал загнали військову техніку, обстрілами пошкоджують основне і допоміжне обладнання. Це дуже технологічний обєкт і може статися аварія. Це ядерний шантаж РФ, при цьому окупанти кажуть, що ви не доведете нашої вини.

Там відсутній здоровий глузд. На ЗАЕС є багато російських військових, які заважаючи нормальній роботі персоналу, обстрілюючи станцію, не розуміють, до чого це може призвести.

У випадку підриву ЗАЕС, наскільки масштабним може бути ураження радіацією?

Усе залежить від того, якою саме буде ця аварія. Територія забруднення буде значною, а куди занесуть радіацію вітри – сказати важко. Забруднення може обігнути земну кулю декілька разів, може рухатися абсолютно в будь-якому напрямку і на будь-яку відстань. Екологічна катастрофа вийде далеко за межі України, уразить не лише Білорусь і РФ, акваторію Чорного та Азовського моря, а й країни Східної і Західної Європи, Туреччину. Враховуючи те, що ЗАЕС найбільша електростанція в Європі, на якій працюють 6 реакторів, аварія матиме світове значення. Тому дивує ставлення до цієї ситуації міжнародних організацій, зокрема, Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яка лише спостерігає за цим, та реакція світових лідерів.

Фото: Енергоатом

– Чи багато атомного палива зараз є на ЗАЕС?

– Запасів його на станції вистарчить на півтора-два роки роботи усіх реакторів разом.

Українські енергетики під дулом автомата

– На вашу думку – чи реально зараз запобігти катастрофі і що для цього необхідно зробити?

–Негайно звернутисядо світової громадськості, а особливо до тихкраїн, які експлуатують атомну енергетику та мають АЕС для того, щоб разом переконати РФ припинити атомний тероризм, зупинити роботу ЗАЕС (там на сьогодні працюють два реактори). Це перше.

Друге – зробити усе можливе, аби туди потрапила інспекція МАГАТЕ і працювала там онлайн, аж доки уся ця ситуація не закінчиться. Аби світ знав, що там відбувається.

За оцінкою МАГАТЕ, сьогодні на станції порушеніабсолютно усі компоненти, які генеруюча організація повинна виконуватидля безпечної роботи станції.Зокрема, цецілісність будівель і споруд, потім – контроль за радіоактивним станом, а також, це психологічний і фізичний стан персоналу станції.

Окрім того, це наявність і комплектація необхідних аварійно-рятувальних груп, які, у разі необхідності, могли б оперативно вирішувати питання, щодо ліквідації пошкоджень та інше.

– А чи є змога за нинішніх умов коректно, дотримуючись усіх норм безпеки, вимкнути реактори?

– Змога є – наші фахівці зуміють це зробити безпечно, але хто ж їм це дасть зробити. Там є військові РФ, там є представники Росатому, уявіть в яких умовах на станції працюють українці, так що окупанти не дадуть вимкнути реактори. Росіяни контролюють усі технічні параметри, станція нічого не робить без узгодження з ними. Будь-яку команду, яка приходить із України, вони зобов’язані погодити з РФ. Що наші енергетики можуть зробити, коли на них автомат наведений… Тому потрібно, щоб увесь світ вимагав від них зупинити роботу ЗАЕС,бо, якщо щось станеться, то будуть проблеми не лише в України, Білорусі, Росії, а й в багатьох іншихдержавах – аварія на станції може бути потужнішою і страшнішою, ніж атомний удар.

– Бачимо, як зараз відбувається не лише жваве спілкування, а й співпраця між Туреччиною і РФ, росіяни будуватимуть у Туреччині атомну електростанцію. Невже Ердоган, розуміючи екологічну небезпеку для своєї країни, не може вплинути на Путіна?

– Думаю, що ні Ердоган, ні жоден інший – немає впливу на Путіна. Ердоган лише використовує ситуацію для того, щоб принести економічну користь Туреччині. Необхідно, щоб усі, увесь світ піднявся проти атомного тероризму, щоб активніше вводили санкції.

Фото: Енергоатом

Інспектори МАГАТЕ мають потрапити на ЗАЕС

– А чи є шанс, що МАГАТЕ у ближчий час буде допущена на станцію і зможе вплинути на хід подій?

– Шанс є. У нас склалися не зовсім адекватні стосунки з МАГАТЕ – ми зробили усе для того, щоб там нам не вірили. В перші дні після того, як війська РФ окупували станцію, МАГАТЕ звернулося до України з пропозицією поїхати на станцію і моніторити ситуацію. Від нас потрібна була згода. Однак ми відмовилися. А зараз Україна звертається і каже їдьте негайно на станцію і беріть її під свій контроль. РФ відповідає, що не заперечує, але вимагає, щоб інспекція МАГАТЕ відправлялась на ЗАЕС через Крим. Якщо так трапиться, то тим самим буде визнано півострів російським, а цього ми не можемо допустити. От зараз і вирішується питання – яким чином інспектори МАГАТЕ зможуть туди потрапити.

Інспектори цієї організації не зможуть нічого кардинально змінити щось на самій станції, але вже її моніторинг дасть об’єктивну інформацію для світу –внесе певний позитив.

– Чому представникам МАГАТЕ спочатку відмовили у доступі на ЗАЕС?

У керівних органах цієї організації засіло багато (до ста чоловік) росіян. Була пересторога, що долучаючись до інспекції на ЗАЕС, вони вплинуть на звіт місії МАГАТЕ. Але в організації не менше представників і інших країн. Тож вважаю, необхідно, аби росіяни були відсторонені від самої участі в інспекції та усунені від ухвалення рішень. Окрім того, на фоні недостатньої роботи таких інституцій як МАГАТЕ і ООН, основне завдання України – сформувати міжнародний дієвий пул країн, які мають атомні електростанції і знають як зарадити, якщо відбудеться якась нестандартна ситуація.

Фото: Українська правда

Україна пройде зиму і без потужностей ЗАЕС

– Якщо на вимогу МАГАТЕ, або світової громадськості таки вдасться зупинити ЗАЕС, або окупанти відріжуть її від української мережі та під’єднають до російської, наскільки серйозною буде ця втрата для нашої енергосистеми в осінньо-зимовий період?

Минулої зими на ЗАЕС працювали усі шість атомних енергоблоків та видавали в мережу України, приблизно шість гігават потужності. Але під час війни значно впало споживання електроенергії. Вважаю, що Україна пройде опалювальний сезон і без потужностей ЗАЕС. А щодо реактора, то його за нинішньої ситуації обов’язково потрібно зупиняти.

Якщо говорити про зиму, то вважаю, що необхідна кількість ресурсів буде накопичена. Створюється запас газу – нині є близько 12 млрд кубів а нам, на мою думку, буде потрібно 15 млрд. Накопичується також і вугілля до 2,5-3 млн тон. Адже у нас 30% населених пунктів не є газифіковані. Окрім того можуть бути різні пошкодження газопроводів. Нам потрібно зараз максимально накопичувати побутове вугілля. Кожна громада в Україні повинна мати такий обсяг вугілля, що коли буде пошкоджено лінію електропередач або газовід – то ним (вугіллям) 2-3 тижні можна буде опалювати приміщення у селах та райцентрах.

«Доведеться працювати відокремлено»

А якщо ворог восени цілитиме по обєктах енергопостачання і тоді (навіть, якщо буде вугілля і газ) залишимося без тепла.

– Дійсно можуть бути зруйновані підстанції, газоводи, газоперекачуючі станції і так далі. Потрібний інший підхід до опалення в такий період – це єдина енергетична система. Необхідно вже зараз готуватися і незалежно від того, наскільки це дороговартісний захід – створювати окремі острівці єдиної енергосистеми на основі місцевих електростанцій, які у разі необхідності можуть самі виробляти електроенергію і забезпечити себе нею у кількості, необхідній для функціонування критичної інфраструктури. Бо, якщо будуть розірвані звязки, доведеться працювати відокремлено і забезпечувати достатньо генерації для кожної території. Це абсолютно інший, новий режим роботи на випередження. Треба таке передбачати. Добре, щоб цього не сталося, але нам потрібно бути готовими до різних варіантів.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини