Статті

Львівські виправні колонії поповняться студентами


У Личаківській виправній колонії №30, четверо в’язнів захотіли випробувати свої знання під час ЗНО. Богдан понад 2 роки мешкає за колючим дротом – за гратами вже вдруге. Чоловік каже, у свої 30 нарешті вирішив здобути вищу освіту. Щоправда, навчальний заклад ще не обрав. Розповідає, таке тестування взагалі складає уперше в житті: «14 червня складав перший тест на ЗНО, хвилювання поступово зникло. Мені навіть сподобалось. Якщо отримаю хороші бали зі ЗНО, я із заполенням вступатиму до якогось закладу.»

Навіть по той бік паркану, ЗНО складають як зазвичай. Жодних пільг та додаткових правил немає. На тестування прийшли усі, без винятку. На партах лише документи і ручки – абітурієнти готові рахувати та множити. Розповідає методист Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Микола Бабюк: «Єдине, що їх зразу реєструють на додаткову сесію. Вони менше, бояться, ніж звичайні учні, адже вони дуже уже багато побачили у своєму житті, це старші люди, у першу чергу»

Підготуватися до незалежного оцінювання арештанти могли не гірше, аніж звичайні школярі. Кажуть, щодня сиділи за підручниками у бібліотеці. Двоє ув’язнених уже мали середню освіту, решта ж шкільний атестат здобули уже за гратами. Працівники виправного закладу, потяг до знань своїх підопічних схвалюють. Це уже вдруге у їхній колонії ув’язнені складають незалежне тестування. Минулого року, на жаль, до вишу ніхто так і не вступив бо забракло балів, розповів виконувач обов’язків заступника начальника Личаківської виправної колонії №30 Іван Бандура: «Переглянувши відповіді з української мови по одному засудженому, я навіть був вражений, твір такий гарний написав».

Якщо ж цього року комусь пощастить – навчатимуться у вишах заочно.

Наталя Кулик, Олег Гонтарук, Програма Очі на Львів – ТБ

Залишити відповідь