Новини

Апендиктомія за 38 тис. грн. – попередні розрахунки за новою медичною реформою

За два місяці в Україні розпочне діяти медична реформа. Уже зараз українців закликають обрати сімейних лікарів та з нового року підписати з ними відповідний договір на обслуговування. Натомість медик за кожного пацієнта отримуватиме гроші від держави.


У столиці фахівці вже формують прейскурант медичних послуг, за яким держава  повинна відшкодовувати витрати лікарням за новою системою фінансування. За попередніми розрахунками, звичайна операція з видалення апендикса  коштуватиме близько 38 000 гривень. Огляд у вузькопрофільних спеціалістів, лікування у стаціонарі чи хірургічне втручання також уже не буде безкоштовним. Кожна послуга матиме вартість, яку із держава через новостворений орган – національну службу здоров’я – з податкових коштів сплачуватиме туди, куди звернувся пацієнт. Визначаються із ціною послуг представники чотирьох столичних медичних інститутів, і за два роки прейскурант набуде чинності. Від озвучених попередньо сум укранці шоковані, адже, до прикладу, надання допомоги при відкритій травмі коліна коштуватиме більше 60 тис.грн., неускладнені пологи – 23 тис.грн., а от кесарев розтин – 40 тис. грн.

Народний депутат Ольга Богомолець вважає, що державі просто може не вистачити грошей на усіх українських пацієнтів, адже в бюджеті закладено на медицину 114 млрд. гривень, яких ледве вистачить на зарплату медикам та найдешевші напрямки медичної допомоги.

Медики певні, врятувати ситуацію можна, якщо паралельно запровадити ще й систему обов’язкового медичного страхування. Наразі страхування –  добровільне, послуги надають лише приватні фірми. А поліси здебільшого оформляють компанії для своїх працівників – це так зване корпоративне страхування.

За словами страховика Аліни Бойчук, лише близько 2% українців мають індивідуальний поліс медичного страхування. Корпоративне страхування охоплює 6% громадян.

Залишити відповідь