Новини

У Львівській опері готують прем’єру Євгена Станковича “Коли цвіте папороть”

У Львові вперше після нездійсненної прем’єри готують відродження твору Євгена Станковича «Коли цвіте папороть». Композитор написав цю фолк-оперу ще у сімдесятих, для виставки у Франції. Утім, дати їй життя на вітчизняній театральній сцені – досі так і не судилось. Після генеральної репетиції виставу заборонила комуністична влада і знищила усі декорації. Через сорок років після драматичного вироку папороть таки розквітне на сцені Львівської опери під спів української легенди Ніни Матвієнко.

Написав оперу Євген Станкович, поєднавши твори Гоголя й фольклор. Планував 25 постановок у «Гранд-Опера» та світове турне.  Втім, у день прем’єри квіт зітнула політика, борючись із націоналізмом.

Режисер-постановник Василь Вовкун розповів, що напередодні здачі палац Україна був оточений міліцією на конях і з цього часу на цей твір покладено було гриф заборонено. Митець зізнається, що мріяв про цю постановку двадцять років.

Народна артистка України Ніна Матвієнко ділиться враженнями: «Раптом на сцені прийшли ті ж переживання, які були тоді.. це не дуже простий твір по своїй складності,  він національний, там Україна».

 

Щонайменше тричі за час незалежності  виставу намагались втілити на театральній сцені. Врешті, твір оживе таким, як його задумав композитор. Головний персонаж фолк-опери-балету – український народ. Його міць і душевність втілюватимуть хористи. Це вперше в оперному жанрі композитор поєднав симфонічний оркестр і народний спів.

Почути й побачити, коли таки цвіте папороть, поціновувачів класики запрошують 15, 16 та 17 грудня.

Залишити відповідь