Два села Луганщини не контролюються російською армією, – Сергій Гайдай

Фото: novynarnia

На Луганщині залишилось ще два села, які на 100 % не контролюються окупантами. Там зараз проходить активна фаза бойових дій.

Про це в ефірі «Першого Західного»  розповів голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.  

«Ці два села інколи переходять з-під контролю ЗСУ до окупантів і навпаки. Там постійно йдуть бої. І ситуація може змінитись будь-якої години. Але я можу сказати, що Луганщина протрималась майже пів року. І весь цей час російська армія втрачала величезну кількість техніки і особового складу», – розповідає посадовець.

Він наголошує, що цих пів року Луганщина трималась без західного озброєння. Та зброя, що приходить, наразі допомагає лише зупинити армію РФ, але не відвоювати. І ті два села – на межі своїх можливостей.

«Вони втомились за 4,5 місяці. Всі хто боронив Луганщину, всіх хто воював там, вони нанесли російській армії таке ураження, що вони не можуть далі йти такими ж темпами. Ми були таким форпостом в Україні в цілому. Бо поки Луганська область трималась, сусідні області мали можливості закопуватись, будувати укріплення», – зазначає Сергій Гайдай.

За його словами, за цей час з Луганщини виїхали до 300 тисяч людей. Але повернути їх після закінчення війни буде можливо, вважає Сергій Гайдай.

«Багато людей буде хотіти повернутись самостійно тому, що де б ти не був: на Львівщині, в Полтаві, Тернополі чи Закарпатті  – ти все одно не вдома. Вдома краще. Це по-перше. По-друге, на жаль, на Луганщині 100% зруйнована комунальна інфраструктура: газ, вода, електрика, каналізація. Зруйновані будинки. Тобто, роботи з відбудови області буде дуже багато»,  – переконаний керівник Луганщини.

Саме відбудова області може стати і початком  її економічного росту. Компанії, які будуть відбудовувати Луганщину, будуть платити податки, так само як і працівники, які приїдуть виконувати ті чи інші роботи.

«Ці люди привезуть із собою родини. Їм потрібно буде десь харчуватись, заправлятись. Це дасть можливість «залити нову кров» в економіку області», – переконаний Сергій Гайдай.

Натомість зараз для тих, хто залишився під окупацією, а це приблизно 350 тисяч осіб, зима і опалювальний сезон може стати випробуванням, бо відновити зруйновані тепломережі за короткі терміни, на думку Гайдая, буде неможливо.  На це потрібно більше часу.

оренда квартири Львів

Новини