Новини

Глава Євроради кличе лідерів ЄС на саміт: обговорять військову підтримку України та заморожені активи РФ

Глава Євроради Шарль Мішель у листі-запрошенні до лідерів ЄС повідомив, що на саміті в Брюсселі, який відбудеться 26 – 27 жовтня, обговорять шляхи прискорення надання військової підтримки Україні, використання заморожених активів Росії та посилення дипломатичної роботи ЄС для забезпечення справедливого миру.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на лист-запрошення Шарля Мішеля.

«Наша зустріч відбувається у час великої глобальної нестабільності та небезпеки, яка останнім часом загострилася через події на Близькому Сході. Ці події вимагають нашої негайної уваги, не відволікаючи нас від нашої постійної підтримки України».

Він підкреслив, що у питанні України «ми будемо продовжувати нашу непохитну підтримку стільки, скільки буде потрібно».

«Серед різних аспектів нашої допомоги я хотів би, щоб ми обговорили, зокрема, шляхи прискорення надання військової підтримки, прогрес у наших планах щодо використання знерухомлених російських активів, а також інтенсифікацію нашої дипломатичної роботи з метою забезпечення найширшої міжнародної підтримки всеосяжного, справедливого і тривалого миру», – зазначив Мішель.

Нагадаємо, напередодні президент Володимир Зеленський закликав поширити досвід Бельгії щодо використання заморожених російських активів на всю Європу.

Бельгія створила спеціальний фонд для підтримки України обсягом 1,7 млрд євро, який наповнюють з оподаткування заморожених в країні російських активів.

Тим часом у ЄС через блокаду Угорщини досі не можуть знайти рішення щодо виділення траншу у 500 мільйонів євро з фонду, який підтримує країни, що допомагають Україні зброєю.

Залишити відповідь