Навчальний рік – 2023: на Львівщині планують переважно очне навчання

Фото: news.dtkt.ua

Початок нового навчального року – менше як за два тижні. На Львівщині вже визначили яким буде формат навчання з 1 вересня.  Тож чи побачать вчителі своїх учнів за партами і наскільки гамірно буде в університетах – дізнавалися журналісти програми «ОЧІ» на «Першому Західному».

Львівським школярам варто запасатись зошитами та ручками і чекати зустрічі з однокласниками в стінах рідної школи, адже в них вже зовсім скоро розпочнеться очне навчання.

«Для нас важливими є кілька речей. Перша – це, щоб в нас вся початкова школа вчилась офлайн. Це ми всіх просимо і рекомендуємо, щоб діти початкових класів не мали дистанційних днів. Друге – це безпека. Щоб діти мали можливість бути в укритті. Кожна школа сама визначає у відповідності до потужності укриття. Якщо воно вміщує всіх дітей, то всі діти вчаться»,  – говорить головний освітянин Львівської громади Андрій Закалюк.

У Львівській області не мають укриттів  7 закладів освіти, тож у них учні навчатимуться дистанційно.

«Але в цілому плануємо, що більшість шкіл, які і минулого року будуть навчатись очно. І ми передбачаємо, що з 291 тисячі учнів, за нашими прогнозами приблизно 60 тисяч буде вчитись очно-віддалено», – пояснює начальник департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Навчальний рік для професійно-технічної освіти також розпочнеться в очному форматі.

«Навчання в профтехосвіті – це про практичне, бо потрібне використання інвентарю, заняття руками. Тому нам важливо, щоб ми навчались в очному форматі», – говорить начальник відділу департаменту освіти і науки Львівської ОВА Іван Пикус.

Скриншот з відео «Першого Західного»

Для прикладу, в Міжрегіональному вищому професійному училищі автомобільного транспорту та будівництва навчають 3D-моделюванню, різьбі по металу та ремонту автомобілів. Тож онлайн-навчання в закладі навіть не розглядають.

«Ці професії, які здобуваються в нашому навчальному закладі, їх потрібно відчути, спробувати. Потрібно працювати з обладнанням. Ми готуємося розпочати очне навчання з 1 вересня. В закладі є обладнане укриття, забезпечене освітленням, додатковою вентиляцією», – говорить директор Міжрегіонального вищого професійного училища автомобільного транспорту та будівництва Назар Закаль.

Скриншот з відео «Першого Західного»

Щодо вищих навчальних закладів Львова, то там розглядають різні формати навчань. Наприклад, у ЛНУ ім. Івана Франка, освітній процес стартує так: студенти-бакалаври повернуться до аудиторій, а магістри навчатимуться за змішаною формою.

«Вважаємо, що це є правильне рішення, виходячи з цієї ситуації, яка є на зараз, тому що студенти повинні бути в аудиторіях. І  це показала практика минулого року, коли в нас був змішаний формат», – вважає перший проректор ЛНУ Андрій Гукалюк.

Змішаний формат буде і в Львівському медичному університеті. За словами виконувача обов’язків ректора закладу Ореста Чемериса , практичні заняття буде здійснюватись в очному режимі, а лекції – дистанційно. В медуніверситеті є 9 укриттів, які можуть вмістити 2000 студентів.

Офлайн будуть навчатись і в університеті «Львівська Політехніка». Щоправда, там навчання буде відбуватись у дві зміни. 1-2 курс бакалаврського рівня в основному буде мати заняття в першу зміну, а старші курси: 3-4 і магістерський рівень будуть навчатись в другу зміну.

В Українському католицькому університеті також будуть навчатись очно, як і минулого року. Але, щоб вистачило місця в укриттях для всіх, навчання буде в дві зміни: молодші курси будуть навчатись у першу, а старші – у другу  зміни.

оренда квартири Львів

Новини