«Головний чинник наступати чи ні – «пан мороз». Жданов про ситуацію на фронті та наступ ЗСУ

Фото: ЗСУ

Де і коли відбуватиметься імовірний наступ Збройних сил України, чи буде під Новий рік атака з Білорусі, з якої партії «Шахеди», якими ворог бомбить наші міста і чому так довго триває надання Україні ППО Patriot – військовий експерт Олег Жданов.

Фото: Радіо Свобода

«Ситуація тяжка, але контрольована»

Як ви оцінюєте ситуацію на фронтах?

Ситуація, в принципі, загалом контрольована і стабільна, але на окремих оперативних напрямках дуже важка. Маю на увазі Донецький – від Соледару і до Мар’їнки. На цій ділянці ситуація на грані критичної. На Херсонщині ситуація важка, але стабільна. Ворог відійшов на лівий берег і є розуміння, що завтра не кинеться форсувати Дніпро. Вони обстрілюють звільнену Херсонщину, але це можна вирішити, по-перше, евакуацією населення на територію тієї ж Херсонської області, а по-друге – контрбатарейною боротьбою. Що ми, в принципі, і робимо. На лінії Сватове – Кремінна ситуація теж стабільна, але є важкою, бо намагаємося тут наступати, але погода створює великі перешкоди.

– Є інформація, що сюди ворог перекинув чимало техніки і військових, виведених з-під Херсона та мобілізованих?

– Не так аж багато вони перекинули туди особового складу. Основна частина військ, яка вийшла з Херсона, зараз на Донецькому напрямку, а саме в районі Бахмута – Авдіївки. Там найбільш боєздатне угруповання військ РФ, біля 40 батальйонно-тактичних груп – десь 35 тисяч військових.

– У Мелітополі усе активніше поширюються листівки про звільнення міста від окупантів, а містянам рекомендують запастися водою, продуктами, павербанками… Такі ж листівки поширювали перед звільненням Херсона…

Головний чинник наступати чи ні, це «пан мороз». Якщо буде морозна погода, яка зробить землю прохідною для техніки, тоді, думаю, що можливо Генштаб вирішить піти в наступ на одному з оперативних напрямків. Це може бути або Луганський напрямок – Сватове – Кремінна, або Запорізький напрямок – на Мелітополь. Але, знову ж таки, прохідність місцевості – це основна проблема для ЗСУ.

«Білоруська армія навряд чи вступить у війну»

– Чи залишається загроза наступу з Білорусі до чи після Нового року? Зараз там проводять мобілізацію, військова техніка, зокрема, БТРи і вантажівки з військовими – рухаються до кордону з Україною. Що це означає?

Загроза є. Але, думаю, її імовірність зараз дуже низька. Білоруська армія навряд чи вступить у війну. Це помітно, починаючи з відслідковування їхніх бойових потенціалів і можливостей, зокрема через передачу техніки, озброєння і боєприпасів росіянам. Плюс антивоєнні настрої в білоруському суспільстві і армії. Якщо РФ на кінець лютого – початок березня збере там угруповання чисельністю до п’ятдесяти тисяч – тоді загроза зросте.

В Білорусі зараз не стільки мобілізація, скільки перевірка готовності мобілізаційної системи. Влітку вони розсилали повістки військовозобов’язаним, а зараз – медикам. Нікого там наразі ще у стрій не ставлять.

Фото: Belsat

«Вони в зоні нашого ураження»

А якою є ситуація з російськими стратегічними бомбардувальниками? Спочатку усі думали, що їх переведуть на інші аеродроми, але зараз з’ясувалося, що частина усе ще на місці, просто їх розосередили.

– Правда у достовірних офіційних джерелах. Зокрема, наше головне управління розвідки каже, що росіяни частково перекинули стратегічні бомбардувальники в Астраханську і Мурманську область. Але більшість літаків залишилися в Рязані і Енгельсі. Вони розуміють, щоб їх перегнати, потрібно виконати дуже багато заходів, зокрема передислокувати також бази технічної підготовки і особовий склад.

Тож навіть літаки, що перелетіли в Мурманську і Астраханську область, щоб нанести удари по Україні, змушені будуть повертатися на той же аеродром Енгельса – там заряджати ракети і тільки потім наносити удар. Тому, як дуже влучно зауважила наша розвідка, «вони в зоні нашого ураження».

Але вони тепер подвоять або й потроять захист своїх аеродромів і літаків. І вразити їх буде важче…

– На загал не відомо, чим саме були нанесені удари по ворожих аеродромах. Офіційної інформації немає, але з неофіційних джерел є дані, що деякі БпЛА весь шлях пролетіли по території РФ. Або вороги приймали їх за своїх, або –  їх взагалі не зауважили. Це війна – хто кого перехитрить, той і переможе.

Фото: ЗСУ

«Шахеди» з нової партії

Якийсь час РФ менше застосовувала «Шахеди», була інформація, що ті бояться морозів. А от коли стало тепліше, зокрема в Одесі, – атаки поновилися. Також кажуть, що Іран надав наступну партію безпілотників. Що насправді?

– Думаю, правдою є те, що вони або взялися використовувати свій НЗ (недоторканий запас), який зробили з півтора тисячі першої партії, або це могла бути наступна партія іранських дронів. До речі, кажуть, що ці вже більш модернізовані і з глушниками. Вони вже не гудуть як мопеди, тому їх важче зауважити.

Що стосується поганої їх роботи при низьких температурах, – це не правда. Будь-який літальний апарат, який піднімається вище 500 метрів – вже може працювати при низьких температурах, а на висоті одного кілометра температура вже мінусова.

– Якщо росіяни змогли отримати ще одну партію «Шахедів», то може вже приїхали і іранські балістичні ракети?

– Ні. Стосовно балістичних ракет все інакше. Найбільше зацікавлений у недопущені передачі балістичних ракет Ізраїль. Щойно партія цих ракет буде підготовлена – американська чи ізраїльська розвідки дасть нам знати. Наразі є інформація про пропозицію з боку Ірану почати передачу ракет весною 2023.

Фото ілюстративне: Главком

«Коли це конкретно відбудеться не знаємо»

– Коли наші польські друзі просили Німеччину поставити системи Patriot не до Польщі, а до України, – їм у цьому було відмовили. Чому? Чи можуть США напряму передати нам їх?

– Справа в тім, що комплекс Patriot, про який говорили в Польщі, перебуває у складі Бундесверу. І ця частина, як я зрозумів, входить до складу сил НАТО.

Окрім того, слід розуміти, що порядок передачі озброєння третій особі здійснюється виключно за згоди того, хто має на нього права. У випадку з комплексом Patriot, це – США. Тому поки США не дадуть дозволу на передачу цієї системи Україні – його тут не буде.

Але все ж основне тут те, що якщо комплекс зі складу військ НАТО буде вражати ракети РФ – це вже буде прямим бойовим зіткненням. Це те чого хоче Путін, який хоче роздмухати нову світову війну. Президент Джо Байден ще раніше наголосив, що НАТО буде максимально дистанціюватися від цього конфлікту, бо в нього може бути втягнуто багато країн. Тоді вже ніхто не дасть гарантії що одна із сторін конфлікту не застосує зброю масового ураження.

От коли безпосередньо США нам передадуть систему Patriot (а зараз до цього все йде) – тоді зможемо збивати російські цілі. Правда, коли це станеться невідомо. США має своє бачення, погляд на хід війни.

Фото: Вікіпедія

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини