Хімічна атака. Які отруйні речовини може використати РФ і як від них рятуватися

Фото: Еспресо

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну актуалізувалась загроза хімічного нападу на як на Збройні сили України, так і на мирних мешканців. Міжнародна благодійна організація Smart Medical Aid привезла до Львова більше як 100 сучасних газових  масок та антидотів. Це лише початок допомоги, яку можуть доставити в Україну. Що це за маски, які антидоти нині використовуються медиками у разі хімічного отруєння, якими отруйними речовинами володіє країна-агресор і як від них захищатися – медикиня, лікар-анестизіолог, трансплантолог, голова благодійної організації Smart Medical Aid Ірина Рибінкіна.

«Зрозуміла, що загроза хімічної атаки є реальною»…

Пані Ірино, чому вирішили повернутися в Україну, адже Ви вже багато років мешкаєте за кордоном?

 – Про повномасштабне вторгнення Росії в Україну я дізналася у Новій Зеландії, куди щойно переїхала з сім’єю з Великобританії. Успішно практикуючи у Англії, отримала вигідну пропозицію від місцевої лікарні у Новій Зеландії, але попрацювати трансплантологом встигла лише один місяць. Коли в українські міста полетіли перші ракети, я не могла знайти собі місця та прийняла відповідальне для себе рішення – поїхала до України, аби допомагати тут на місці своїм колегам та військовим. Я прийшла до лікарні та сказала: «Я знаю, що ви розраховуєте на мене, але я не можу бути так далеко від України.» І я звільнилася. Дев’ять діб мені довелося, практично цілодобово, спілкувалася з міністрами, дипломатами та міжнародними організаціями, які могли допомогти нашій державі, і вже в березні я була у Львові і наш благодійний фонд Smart Medical Aid запрацював на повну силу. Протягом цього часу вдалося передати нашим бійцям майже 50 тисяч турнікетів, понад 20 тисяч аптечок та забезпечити дороговартісним медичним обладнанням понад півсотні наших лікарень. Тобто, фонд має на меті забезпечення наших захисників та медичних установ необхідними препаратами та обладнанням.

Чому зараз фонд зайнявся саме антидотами та захисними засобами від хімічного ураження?

 – Після того, як увечері 11 квітня, з російського БпЛА в Маріуполі над позиціями полку «Азов» в районі заводу «Азовсталь» було розпилено отруйну речовину невідомого походження, я зрозуміла, що загроза хімічної атаки з боку російських загарбників є реальною. Згадалось, також, і нещодавнє (8 березня) влучення російської ракети у склад побутової хімії та промислових товарів у Київській області. То ж, вирішила, що необхідно зробити усе можливе, аби українці отримали сучасні антидоти (протиотруту) до небезпечних речовин та якісні газ-маски, які найкраще захищатимуть наших воїнів.

 Про газові маски, антидоти та захист від хімічних уражень

 – Застосуванням яких отруйних хімічних речовин може загрожувати РФ? Які саме захисні засоби та антидоти повинні бути і в наших захисників, і в медиків, аби у разі небезпеки, можна було ними негайно скористатися?

 – Відомо, що Росія вже застосовувала хімічну зброю у Сирії та проти своїх опозиціонерів. В арсеналі країни-агресорки є багато видів хімічної зброї, наприклад: «Новичок», «Зарин», «Іприт», «VX», також вони використовують для вбивства людей аміак, хлор та фосфор. До прикладу, «Новичок», який розробили росіяни – викликає задуху та конвульсії, зарин – спричиняє спонтанне скорочення усіх м’язів (серцевих у тому числі). Іприт уражає шкіру, а «VX» – паралізує. Хоч у світі хімічна зброя є забороненою, але злочинні уряди на кшталт РФ таки використовують ці вбивчі речовини проти людства, тож провідні вчені та інженери розробили антидоти та спеціальні захисні маски, які допоможуть зберегти тисячі, а то й мільйони життів. Зараз на ринку є чимало засобів захисту від впливу хімічної зброї, але варто знати, які з них є дійсно дієвими, і як правильно їх обирати. Як лікарка, я добре орієнтуюся в небезпеках різних видів хімічної зброї, тож особисто підбирала захисні засоби, купувала їх і коштом фонду, і за власний кошт. Щодо антидотів, то найкраще застосовувати ті, які легко використовувати у польових умовах. Тобто, препарати в ампулах, які треба розкрити, набрати в шприц та вколоти незручні та забирають багато дорогоцінного часу. Найкраще в таких ситуаціях обрати Доплепін у зручному ін’єкційному пристрої, завдяки якому його можна швидко вколоти. Цей препарат є антидотом до нервово-паралітичних речовин, фосфору та пестицидів.

 Стосовно газмасок, то актуальними є ті, що мають 2 фільтри та шести ступеневий захист. Такі протигази захищають від усіх видів хімічної зброї, адже невідомо, яку саме речовину застосує ворог. Такі маски повністю захищають обличчя та органи зору і дихання.

На сьогодні волонтери нашого фонду закупили більше як 100 якісних газмасок від кращих виробників, які відповідають усім вимогам та викликам сучасного світу і це – лише перша партія.

 – А як захиститися тим у кого немає цих найсучасніших засобів безпеки і антидотів?

 – У разі хімічної небезпеки, що може виникнути і внаслідок влучання у режимні обєкти та обєкти інфраструктури, може трапитися хімічна аварія.

Важливо дотримуватися визначеного алгоритму дій у разі такої надзвичайної ситуації:

 1. Зберігати спокій і уникати паніки.

 2. Надягнути протигаз, респіратор а за їхньої відсутності – ватно-марлеву пов’язку, яку можна виготовити й самим. Можна її зробити і з кількох шарів марлі чи тканини. Йде війна з підступним ворогом і тому, хоча б маски, мають бути у кожного.

 3. За можливості – організовано покинути зону ураження. За неможливості – щільно закрити вікна і двері, законопативши усі щілини тканиною, одягом, скрученим папером. Вентиляційні люки також необхідно щільно закрити будь якими підручними засобами.

 4. При ураженні, необхідно пити багато чистої води і менше рухатися та постаратися якнайшвидше повідомити про свій стан рятувальникам чи медикам.

Зарін, хлор та білий фосфор… Як захиститися

 – Як можна визначити, якою саме отруйною речовиною ворог атакував?

 – Щодо видів хімзброї. Що таке зарін? Це безбарвна рідина без смаку і запаху, надзвичайно токсична. З військовою метою його застосовують як бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії.

Медики знають, який медичний препарат є антидотом (протиотрутою).

Хлор. Хлор має запах звичайної хлорки. Якщо є загроза отруєння хлором, варто негайно вдягти ватно-марлеву пов’язку на органи дихання, перед тим змочивши її зсередини у 2% розчині соди.

Для цього потрібно взяти неповну чайну ложку соди (2г) і розчинити в 100 мл води. Такі наважки можна підготувати заздалегідь.

Фосфорні боєприпаси – це зброя, яка містить білий фосфор. Після ураження цілі вона поширює запальну сполуку, яка палає, поки не вигорить увесь фосфор або не припиниться доступ кисню. Ознака застосування – білий наліт на місці вибуху.

Білий фосфор – це дуже вогненебезпечна воскоподібна речовина від безбарвного до жовтого світлопроникного кольору із гострим запахом часнику. Форма, в якій вона використовується військовими, дуже активна і спалахує від контакту з киснем. Білий фосфор – самозапальний матеріал. Через це його зберігають під водою, у закупорених посудинах та за мінімального освітлення. Використання фосфорних бомб заборонено Женевською конвенцією.

Внаслідок удару фосфорною бомбою спалахує сильна пожежа, яку важко загасити. При попаданні на шкіру людини білий фосфор, викликає важкі хімічні опіки. Білий фосфор – отруйний для людини. Він може викликати ураження кісток та кісткового мозку, а також змертвіння тканин. На додаток, людина отримує не просто опіки, а глибинні рани.

Фосфор залишає на одязі ледь помітні дірки, а на шкірі під ним – обвуглені тканини. У разі вдихання розжареної суміші – випалювання легень. Для лікування таких поранень потрібен спеціально навчений медичний персонал.

Що робити, якщо є ризик ураження фосфором під час бомбардування?

– Треба пам’ятати, що фосфор займається, коли є доступ кисню. Тож треба його заблокувати. У цьому може допомогти вода або будь-що з її вмістом.

У разі потрапляння на шкіру частинок білого фосфору потрібно:

1. Не торкатися руками частинок фосфору на шкірі або на одязі;

2. За можливості занурити пошкоджену частину тіла у воду. Або рясно поливати чи змочувати водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору;

3. Обережно знімати одяг, краще прямо у воді чи продовжуючи поливати водою. У воді фосфор не горить. Використовуйте пінцет або щось, чим можна зняти фосфор та обпалені частини одягу;

4. Рану обробити содовим розчином. 1 чайна ложка на 1 склянку води;

5. Накласти вологу пов’язку на рану. Бажано, змочену содовим розчином;

6. Забути про існування вати! Це важливо!;

7. Забути про існування перекису водню. Коли перекис розпадається, утворюється вода та кисень. Кисень викликає загоряння фосфору;

8. Якщо потерпілий у свідомості, можна дати будь-яке знеболювальне, заспокійливе;

9. Щодо отруєння парами фосфорної сполуки, то підійде будь-який сорбент усередину – біле вугілля, ентеросгель, атоксил або інше;

10. Багато пити води. Можна молоко чи лужну воду без газу.

Поінформований – озброєний. Як діяти за небезпеки хімічного ураження

1. Зробіть запас води та їжі у герметичних ємностях;

2. Підготуйте запас рушників, змінний одяг. За відсутності протигазів та респіраторів – озбройтесь ватно-марлевими масками;

3. Довіряйте лише перевіреній інформації від органів влади;

4. Cлухайте вказівки влади, ДСНС;

5.Якщо атака сталася зовні будинку –  закрийте та заблокуйте всі вікна та двері,  вимкніть системи кондиціонування, закрийте вентиляційні отвори, намагайтеся перебувати в найвищій точці будівлі;

6. Якщо газ розпилено всередині будинкувийдіть на свіже повітря, знайдіть безпечне місце,

намагайтеся перебувати на височинах, пагорбах,

7. Щойно будете в безпечному місці, зніміть одяг, покладіть його у пакет і зберігайте подалі від людей і тварин;

8.Прийміть душ та помийте домашніх тварин із великою кількістю води та мила. Зверніть особливу увагу на руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха.

9. Якщо очі подразнені та болять, промийте їх водою протягом 10-15 хв. Якщо, приміром, зарін потрапив в шлунок – потрібно його промити і випити рідини.

При важкому ураженні – викликайте бригаду швидкої допомоги.

Поінформований – озброєний. Важливо,щоб усі українці вміли надати першу допомогу собі чи тим, хто поряд і, бажано, аби мали для цього усе необхідне. Я переконана, що перемога обов’язково буде за Україною, а ми разом з командою, прикладемо максимум зусиль, щоб захистити українців.

Довідка. Команда Smart Medical Aid зі Сполученого Королівства, в Україні зараз налічує близько 30 людей. У Львові є 15 представників організації, вони живуть та працюють у одному з корпусів Українського католицького університету. У роботі медичним фахівцям допомагають волонтери – студенти УКУ. 

Взагалі, команда Smart Medical Aid допомагає цивільним та військовим з 2014 року, працює над постачанням медичної допомоги для України, яка потерпає від російського вторгнення. Нині фонд постачає обладнання, ліки, машини швидкої допомоги, відправляє їх у гарячі точки по Україні. В УКУ, в аудиторії для навчання, проводяться тренінги з тактичної медицини.Фонд збирає пожертви з усіх куточків Європи та світу для закупівлі необхідних ліків, медичного обладнання та аксесуарів, та їх подальшої доставки на місця. Окрім власної мережі доставки по Україні, фонд також співпрацює з іншими фондами та організаціями.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини