«Орієнтуємося на фронт». Танасійчук про виробництво FPV-дронів та львівських волонтерів

Фото ілюстративне: ЗСУ

Кілька тижнів тому на ворожих медіа-майданчиках з’явилися знімки заводів та складів з сотнями дронів-камікадзе. Одночасно з цим задавали питання – а де ж українські виробники? Як в Україні волонтери виготовляють FPV-дрони і не тільки, у чому складнощі такої роботи, які є проблеми та у чому позитив дрібного виробництва – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» юрист, керівник волонтерського фонду «Ейпріл» Юрій Танасійчук.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: НТА

Мета – звести до мінімуму ризик для наших захисників

– Ваш фонд займається багатьма напрямками і проєктами. Новим є виробництво дронів від першого обличчя (First person shooter), або FPS, як їх ще називають, дрони-камікадзе. Як ви на це наважилися?

Орієнтуємося на ситуацію на фронті. Головна мета – звести до мінімуму ризик потрапляння наших захисників під ворожу арту та обстріли, щоб наші хлопці працювали дистанційно. Ця війна показала важливість дронів-камікадзе. Ми не інженери, а юристи, менеджери і залучення до такої роботи для нас – абсолютно нова історія. Ми заходили у це виробництво,  не розуміючи усіх складнощів, нас відмовляли і, відверто кажучи, якби цього не робили, то перший наш дрон-камікадзе з’явився би не в кінці вересня, а ще у липні.

Фото: Defense Express

Головна річ – постачання, ресурси. Оскільки це модульне виробництв, то дуже важливо дотримуватися якості. Наприклад, оскільки варіантів двигунів, які використовуємо дуже багато, то на відповідальності волонтерів є те, який буде підібрано і наскільки якісно потім дрон злетить і виконає завдання.

– Які характеристики у вашого дрона?

У них одна мета – злетіти з певним боєприпасом і вразити ворога. Уже звідси йде градація по самих камікадзе, приміром, за довжиною рами (що вона більша, то більше вантажу він може нести). Багато роблять 7-8 дюймову раму, але у нас є певна концепція. Спілкуючись з різними бригадами, ми зробили висновок, що будемо складати дрони 10-12 дюймові. Він бере від 3 до 5 кілограмів вантажу і вже звідси обчислюється дальність його польоту. Орієнтуємося, щоб це було 10 кілометрів – якнайдалі від позицій наших військових.

Складові дрона можна придбати у вільному доступі

– Наскільки розуміємо усі складові дронів можна купити у вільному доступі?

– У принципі, так. У дроні-камікадзе немає елементів подвійного призначення. Це цілком цивільна версія, така ж як Mavik 3. Приміром, навіть тепловізори використовуємо мисливські.

Складові дрона можна придбати у вільному доступі, але це ще не значить що він так просто злетить. Для цього необхідно прикласти багато зусиль та отримати певні знання.

– Він точно не злетить без програмного забезпечення. Потрібне якесь спеціальне?

– Воно є у відкритому доступі, думаю, що ними теж користуються росіяни. З цим не має перепон.

Аби зібрати 20 потужних дронів потрібні 420-430 тисяч

– Скільки часу займає виготовлення одного дрона?

Одна людина за день може скласти три дрони. Щодо наших об’ємів, то не претендуємо на максималізм. Краще зробимо 20 якісних, великих дронів за місяць, ніж маленьких 50-70. Бачимо це завдання, як і ті вояки на фронті, з якими працюємо. У нас є взаєморозуміння щодо пріоритетів.

– Від чого залежать обсяги?

– Аби зібрати 20 потужних дронів з акумуляторами необхідно 420-430 тисяч гривень. Йдеться про якісні компоненти.

Загалом на сьогодні вартість виготовлення дрону-камікадзе різними волонтерськими групами є від 10 до 30 тисяч гривень, в залежності від функціоналу, складності завдань, які він виконуватиме. Однак багато груп, які складають в рази більше дронів ніж ми, заявляють його вартість без акумулятора. Однак в його роботі визначальною буде саме акумулятор, його якість. Має бути стабільний струм, що подаватиметься при зльоті і для прискорення. Вартість самого акумулятора також коливається від 50 до 70 доларів, але це лише собівартість.

Фото ілюстративне: Соцпортал

– То ви і акумулятори до своїх дронів самі робите?

– Співпрацюємо з іншими, беремо акумулятори у Києві, також маємо своє обладнання, щоб складати акумулятори. Та це виробництво набагато небезпечніше, ніж дронів-камікадзе, бо якщо вони загоряються, то погасити дуже важко.

Чекаємо на дівчат або жінок, які мають певні навики

– Скільки у вас зараз людей у команді, чи потребуєте ще волонтерів і якими вміннями вони мають володіти?

– Стараємося, аби було небагато людей – до 10. Багато приходять зі сфери ІТ, консультують, ставлять цікаві запитання, на які потім разом шукаємо відповідь. Аби це виробництво відбулося були задіяні сотні людей, які допомогли ресурсно. Це також робота і на 3Д-принтері та люди з певними точковими знаннями, з якими ми говорили про поведінку дронів під час різних потоків повітря та про інше. Завжди потребуємо світлого розуму, працьовитих рук, щирих очей, але говоримо про війну, про можливу мобілізацію будь-кого з нас і маємо бути до цього готовими. Тому ідеально, щоб це була дівчина або жінка, яка має певні навики і вміє працювати з приладами. Тому закликаю долучатися до нас, адже цю роботу можна опанувати незалежно від професії і статі.

– Для збирання дронів потрібен і фінансовий ресурс. Де берете кошти?

– До цього долучаються фізичні і юридичні особи. Закликаю юридичні особи, які мають можливість 4% податку на прибуток перенести на благодійні фонди. Якщо у суспільства є питання щодо ефективності витрачання податків у час війни, то давайте свої можливості – бухгалтери про це знають – скеруйте фондам. Ця допомога є суттєвою.

Скрін з відео: Перший Західний

Дрібні виробництва дронів неможливо знищити одним ракетним ударом

– Як щодо участі держави, чи мала б вона перейняти ці функції і зайнятися масштабним виробництвом дронів-камікадзе?

– Це було би дуже круто, бо вбивці-росіяни саме так і зробили. З іншого боку, у волонтерів є перевага, бо багато дрібних виробництв неможливо знищити одним ракетним ударом. Це означає, що сотні людей, які володіють певними знаннями та компетенціями, втілять ще більше креативних ідей.

Проте хотілось, щоб держава задавала темп, динаміки цьому виробництву. Міністерство цифрової трансформації намагається щось зробити, але це не тільки від них залежить.

FPV-дрон поцілив у ворожий танк. Скрін з відео: СБУ

– У вас працюють шість 3D принтерів, що ви ними друкуєте?

– Вони працюють у нас цілодобово і навіть при промисловому тарифі на електроенергію. Найбільше витрачаємо коштів на пластмасу. Важливі теж профілактичні роботи з принтерами.

До слова, до березня 2023 ніколи не бачив як працює 3D принтер. Це теж був такий крок в особистому зростанні. З нами ділилися знаннями щодо принтерів, однак це не стосується FPV-дронів. І це вада волонтерських груп. Ми точно не будемо створювати їм конкуренцію, бо нам залежить лише на Україні і на успішній боротьбі з ворогом.

Друкуємо 18 позицій, це макети ВОГів (осколковий боєприпас), ковпачки до Starlink (вони ламаються, губляться – робимо їх сотнями і роздаємо), кріплення для додаткових батарей та стійка для зльоту для дрону Mavic 3. Постійно комунікуємо з військовими. Частину отриманих моделей ми вдосконалили. Найбільше ноу-хау, яким гордимося, – це варіанти кріплення для «Ігли» і «Стугни».

Донат у розмірі вашої однієї не випитої кави в день – точно допомагає

– Ви також забезпечили ЗСУ більш, ніж 40 автомашинами, а ще 20 відремонтували. Де знаходите авітівки?

– Дуже багато співпрацюємо з фондом «United Help Ukraine», вони роблять колосальну роботу щодо закупівлі авто і допомагають з запитами. Активно працюємо, щоб точково забезпечити певні транспортні засоби для груп. Також частину грошей ми разом з Tелеграм-каналом «Ракетна небезпека» акумулюємо, а потім виділяємо тим волонтерським групам, які збирають теж на авто і яким потрібен поштовх. Ми це робимо, бо тоді вони не зупиняться і далі будуть допомагати нашим захисникам.

Проте стає усе важче знайти добре авто, їх вартість зросла, бо ми вимели з країн ЄС усе, що могли, а те, що залишилося коштує дорожче. Інша проблема – це питання передачі машин на баланс військовим частинам. Тут беремо усі ризики на себе і віддаємо військовим під чесне слово.

Зараз готуємося до поїздки під Бахмут. Веземо 4, а якщо вдасться 5 авто, це великий бюджет навіть на те, щоб волонтерській групі поїхати і повернутися. Минулого разу ми везли 4 автомобілі і на це пішло понад 60 тисяч на паливо і харчування. Це бюджет-мінімум. Закликаю – донат у розмірі вашої однієї не випитої кави в день – точно нам (та й іншим волонтерам) допоможе.

Скрін з відео: Перший Західний

Розмовляли Віктор Біщук та Ярина Капітан

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини