РФ не зможе збільшити випуск ракет. Експерт про ситуацію на фронті та українські морські дрони

Фото: росЗМІ

Зараз триває активна фаза українського контрнаступу. Попри це, росіяни на окремих ділянках не лише обороняються, але й наступають. На Донеччині Сили оборони під щільним вогнем авіації та артилерії стримують наступ окупантів біля Авдіївки та під Мар’їнкою. Ворог йде вперед на Куп’янському-Лиманському напрямку. Як буде розвиватися ситуація, чи налагодила РФ конвеєр з виробництва ракет, на що здатні наші морські дрони та як не допустити затягування війни – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» військовий експерт Олексій Гетьман.

Відеоверсія розмови – тут.

Можливе просування на деяких ділянках фронту

– Росіяни на окремих ділянках не лише обороняються, але і йдуть у наступ. Це напрямки Куп’янську та Лиману. Який можливий розвиток подій?

– На Куп’янсько-Лиманському напрямку ворог зосередив велику кількість живої сили та техніки, зокрема, до 100 тисяч, які там були, ще додалися 20 тисяч, яких перекинули з Білорусі. 2 тисячі одиниць важкої техніки, з них близько тисячі танків, понад 500 одиниць ствольної артилерії і понад 300 – реактивних систем залпового вогню «Ураган», «Смерч», «Град», «Сонцепьок», «Буратіно», не рахуючи різноманітних мінометів. Плюс авіація, яка проводить штурмові дії.

Цими силами вони намагаються відтіснити наших до річки Оскіл, щоб далі розвинути наступ на Ізюм та Слов’янськ. З огляду на ті сили, які вони задіяли, і події на місці, можливе просування росіян на деяких ділянках цього фронту. Але, як кажуть військові, які там перебувають (не думаю, що це є військовою таємницею), якщо росіянам і вдасться просунутися до цієї річки, то далі їх не пустять.

Поспішати з оприлюдненням інформації про фронт не варто

– За неофіційною інформацією, Сили оборони просуваються до повного прориву першої лінії оборони військ рф на півдні. Інформація наразі не підтверджується нашим Генеральним штабом…

– У нас певна інформація йде з запізненням не через те, що це якісь таємниці, тут не має конспірології. Дані, які офіційно надаються ЗМІ, мають бути вивірені і відповідати реаліям на фронті. За нами дивляться партнери по НАТО і цивілізований світ, тож не можемо припуститися якоїсь неправди.

А по-друге, у ворога не усе добре з комунікаціями, вони інколи не знають, де їх побили. Швидко оприлюднивши дані, можемо їм підказати, де ми прорвалися і зайняли позиції. І таким чином накличемо на себе вогонь. Тож давайте ставитися спокійно до того, що нам повідомляється. Зрештою, усе буде відоме.

Фото: Defens Express

Ворог може робити два потужних ракетних обстріли на місяць

– От до чого спокійно ставитися не можна, це до ракетного терору росіян, влучень по мирних населених пунктах, житлових будинках. Скільки це триватиме? Відомо, що попри санкції, РФ налагодила виробництво ракет…

– Ніякого конвеєра Росія не налагодила. Їй вдалося збільшити виробництво: з орієнтовно 40-50 ракет різних видів на місяць (Х-101, Х-550, «Кинджали» «Калібри», «Іскандери») – до 70-80. Раніше вони використовували ще резерв. Це означає, що зараз ворог здатен на два потужних ракетних обстріли по 30-40, а в подальшому – 40-50 ракет на місяць. Росіяни обирають в Україні 1-2 об’єкти і їх атакують. Це може бути військовий склад, місто, інфраструктура, енергетичний об’єкт.

Хоч виробництво їхнє працює, однак вони не зможуть його розширити. Росіяни вже пів року роблять завод з виробництва «Шахедів», при тому, що комплектуючі та технологічну лінію їм поставив Іран. Ці БпЛА технологічно нескладні – мотор від мопеда, планер, головка самонаведення… Порівняно з ракетами це ніщо. Проте росіянам потрібно ще два місяці, щоб налагодити хоч якийсь випуск.

Наслідки ракетного удару РФ по Запоріжжю, 10 серпня. Фото: Радіо Свобода

– А після того, як вони налагодять масове виробництво «Шахедів», чи ми здатні тримати удар?

– Здатні. Тільки це знову буде додаткове навантаження на нашу оборону.

Щодо ракет, то технологічна лінія заводу не може працювати більше, бо у добі лише 24 години, а за цей час виходить півтори ракети і не більше. РФ не зможе збільшити випуск ракет, бо для цього необхідні кардинальні зміни. Зокрема, побудувати новий завод, а на це потрібно 2-3 роки. Наразі вони цього ще не робили, але якщо розпочнуть, то до якихось змін доберуться десь у 2026-2027 роках.

Треба поставити виробництво морських дронів на потік

– Кілька слів про морські дрони українських військових, які «кошмарять» росіян. Що відомо про цю зброю?

– Це зброя, яку ще в часи Першої- і Другої світових воєн різні країни намагалися побудувати, але це їм не вдавалося. Ми, фактично, перша країна, що побудувала морські дрони. Усе залежить від того, яку їх кількість зможемо виготовити. Треба поставити виробництво на потік.

Цей дрон мало чим відрізняється від торпеди. Він такий же потужний і далекобійний, за достатньої їх кількості можемо дістати росіян у Севастополі чи Новоросійську. Правильно сказав про це президент Зеленський, увесь російський флот може бути потоплений, де б він не перебував.

Фото: BBC

Путін буде намагатися дестабілізувати ситуацію в Польщі чи Литві

– Щодо «Вагнера», частина якого зараз перебуває у Білорусі, – на вашу думку, навіщо він там потрібен?

– Білорусь це полігон, на якому тренуються військові РФ і територія, з якої Путін буде намагатися дестабілізувати ситуацію, нападаючи чи імітуючи напад на Польщу чи Литву. Можуть переодягнутися у польську форму і атакувати Білорусь, аби втягнути її у війну. Як колись німці перед 1 вересням 1939 зробили з Польщею, самі атакувавши радіостанцію.

Але робити якийсь наступ у вагнерівців та й у Путіна немає ні сил, ні засобів. Бо на території Польщі і Литви розташовані війська НАТО: та ж Перша піхотна дивізія США, яка навіть без польського війська змішає з лайном усю вагнерівську компанію разом з білоруською армією.

Фото: Радіо Свобода

Ця війна для РФ має стати вкрай невигідною

– На жаль у війні на виснаження РФ має переваги: гроші, зброю і багато людського ресурсу. Що можуть зробити Україна і партнери, щоб не допустити затягування війни?

– Щоб розпочалися дестабілізаційні процеси у російському військово-політичному керівництві, важливо деокупувати Крим, досягнути значних переваг на фронті, посилити тиск в усіх інституціях.

Ця війна має стати вкрай невигідною для РФ. А щодо більшої кількості грошей і ресурсів, то їх в РФ більше, ніж у нас, але не у порівнянні зі світом – зараз нам допомагає 51-а країна. Бюджет Росії утричі менший, ніж Пентагону і цим усе сказано.

Скрін з відео: Перший Західний

Розмовляла Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини