США працюватимуть з партнерами, щоб змусити РФ виконувати зернову угоду – Держдеп

Фото: Голос Америки

РФ вкотре продемонструвала, що її обіцянкам не можна вірити, здійснивши удар по одеському порту одразу після підписання угоди щодо його розблокування, однак США очікують, що ця угода діятиме і для цього працюватимуть із партнерами.

З такою заявою виступив у понеділок під час брифінгу в Вашингтоні речник Держдепартаменту США Нед Прайс, передає Укрінформ.

«Зухвалий напад Росії на портове місто Одеса лише через 24 години після підписання цієї угоди, безумовно, підриває довіру до зобов’язань Росії перед іншими сторонами цієї угоди – ООН, Туреччиною й Україною»,– підкреслив Прайс.

Так само, за його словами, це підриває довіру до ширших гуманітарних зобов’язань РФ, які вона взяла на себе.

Прайс зауважив, що Москва таким чином продовжує навмисно перешкоджає доставці вкрай необхідного продовольства до багатьох найбідніших країн світу.

«Попри ці (ракетні – ред.) удари, ми розуміємо, що сторони продовжують підготовку до розблокування чорноморських портів України для експорту продовольства та добрив»,- зазначив представник Держдепу.

Він також підкреслив, що Сполучені Штати «надалі очікують, що Чорноморська угода буде імплементована».

У цьому зв’язку Прайс підкреслив, що Вашингтон працюватиме з партнерами по всьому світу, «щоби добитися від Москви відповідального виконання досягнутої угоди».

Як повідомлялося, 22 липня в Стамбулі відбулося підписання угоди, яка передбачає вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

Після підписання цієї ініціативи розпочалася підготовка портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» до відновлення роботи. Захід суден у них і вихід здійснюватиметься шляхом формування каравану, що супроводжує судно лідирування.

Наступного дня, 23 липня загарбники атакували Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу «Калібр». Дві ракети були збиті силами протиповітряної оборони, ще дві влучили в об’єкти інфраструктури порту.

оренда квартири Львів

Новини