«У час війни майже на половину зменшилася кількість злочинів» – головний поліцейський Львівщини

Фото: Поліція Львівської області

З 12 ночі до 5 ранку на Львівщині триває комендантська година. Як вона, постійні відключення світла, і військова ситуація вплинули на криміногенний стан в області та, хто зараз дбає про безпеку громадян, чи є контроль за зброєю, дозволи на яку краяни масово отримали у 2022, – в ефірі «Першого Західного» начальник Нацполіції у Львівській області Олександр Шляховський.

Скрін з відео: Перший Західний

«Пан Пилипенко відсторонений від посади»

– Розпочнемо з нашумілої історії – скандалу з головним патрульним області Романом Пилипенком і перепусткою для його дівчини на площу Ринок…

– За за цим фактом призначене службове розслідування. Усі питання будуть детально з’ясовані і винних, якщо такі будуть, притягнуть до дисциплінарної відповідальності. На даний час пан Пилипенко відсторонений від посади.

– До речі, не можемо не спитати, а ви своїй дружині які подарунки любите дарувати?

– Радість, лише радість і квіти.

Чітке зменшення рівня злочинності

– Щодо справ безпекових – як на території області змінився рівень злочинності під час повномасштабної війни?

– Бачимо чітке зменшення рівня злочинності та реєстрації злочинів. Це пов’язано з багатьма чинниками. Активне суспільство і Нацполіція разом працюють над виявленням та розкриттям злочинів. В умовах війни цей виклик для нас був зрозумілий: від активних громадян отримуємо безліч інформації, перевіряємо її і діємо превентивно. Зараз можу чітко відповісти – майже на половину зменшилася кількість злочинів майнового характеру: крадіжок, незаконних заволодінь транспортними засобами, пограбувань.

– Що на це вплинуло?

– По-перше, тісна співпраця. Ми збільшили присутність поліції на вулицях, визначили спільну співпрацю сил територіальної оборони, ДФТГ (добровольчих формувань територіальних громад), активних громадян, які долучилися до спільного патрулювання. Тих, хто можливо хотів вчиняти злочини, таке посилене патрулювання змусило задуматися. По-друге, комендантська година, яка теж відіграла свою важливу роль.

Диверсійні групи та об’єкти критичної інфраструктури

– Скільки вдалося затримати диверсійних груп на Львівщині з початку великої війни. Чи були такі?

– Це запитання стосується більше СБУ. Ми ж надаємо допомогу, спільно відпрацьовуємо певні аспекти, що стосуються діяльності  поліції

– Вам щодо цього телефонують громадяни?

–Так, і кожне повідомлення ми опрацьовуємо разом зі службою безпеки. На це питання більш чітку конкретну відповідь надасть СБУ.

– Охорона об’єктів критичної інфраструктури – чи поліція до них долучається?

– Їх здійснює поліція охорони, яка є нашим структурним підрозділом. Ми, в силу своїх повноважень, виділяємо усі необхідні сили і засоби для проведення належних заходів. Крім СБУ долучаємо і громадські формування.

Фото: Поліція Львівської області

Відповідальність за порушення комендантської години

– Ми згадували вже про комендантську годину як фактор, який допоміг уникнути, зокрема, і злочинів уночі. Чи плануєте вводити штрафи для тих людей, які її порушують (обговорення такої ініціативи тривало на різних рівнях)?

– Не в повноваженнях нацполіції запроваджувати штрафи, ми є органом виконавчої влади і лише виконуємо закон. На даний час адміністративної відповідальності за такі порушення немає. Ми ж під час комендантської години перевіряємо осіб, бо розуміємо, що триває багатовекторна війна – як на полі бою, так і диверсійна, інформаційна. Тому поліція встановлює особу і у разінеобхідності – запрошує у райвідділ для з’ясування обставин.

Що ж до більшої відповідальності за порушення комендантської години, то це питання до  законодавців.

– Під час вимкнення світла вимикають і світлофори, що дуже ускладнює водіям рух. Чи не можна ці світлофори живити від генераторів чи від інших альтернативних джерел? І взагалі, хто за це відповідає?

– Світлофори на час вимкнення світла мизабезпечуємо своїми силами – регулюємо найбільш важливі перехрестя і вулиці. Але потрібно врахувати, що дороги не належать до компетенції нацполіції. Це питання до органів місцевого самоврядування. Ми, в силусвоїх повноважень, на час вимкнення світлазабезпечуємо безпеку.

Скрін з відео: Перший Західний

«Перш за усе, має бути свідомість громадян»

– Зараз швидко темніє і людей, через вимкнення вуличного освітлення, не видно на дорогах. Мало хто носить світловідбивачі, в тому числі діти та мами з візочками. Чи можна, щоб поліцейські впровадили програми або посприяли тому, щоб у школах роздавали світловідбивачі? Бо придбати їх усе важче (розкупили та й ціни піднялися)?

– Повністю з вами згоден. Під час заходів, які проводимо, безкоштовно роздаємо дітям світловідбивачі аби вони були захищені.

Усі повинні розуміти, що безпека це основне. Навіть маленький ліхтарик в темну пору доби дасть змогу водієві бачити, що хтось йде. Необхідними є світлий одяг, ліхтарик, будь який засіб, який дасть можливість ідентифікувати.

– Чи буде відповідальність для тих, хто уникає такого важливого елементу, як флікер (значки або наклейки, які відбивають світло в темряві)? Він маленький, але рятує життя. «Перший Західний» неодноразово робив про це матеріали, ми наводили статистику щодо зростання кількості ДТП за участі пішоходів.

Наразі такої відповідальності для пішоходів немає. Для водіїв велосипедів та мотоциклів – вона передбачена. Що буде далі? –Побачимо.Перш за усе, має бути свідомість самих громадян.

«Над виданою зброєю є повний контроль»

– У березні – квітні українці масово робили дозволи на носіння зброї, при цьому контроль за її носінням і зберіганням був спрощений. Якою є ситуація зараз?

– Якщо у 2021, у січні – лютому, ми видали 2,5 тисячі дозволів на зброю, то у 2022, коли розпочалася війна, – уже 23 тисячі. Над цією зброєю є повний контроль. Це, в основному, зброя мисливська, нарізна.

– Чи залучені підрозділи структури МВС до оборони України?

За добровільною згодою, працівник поліції може безпосередньо брати участь в обороні нашої держави. Зокрема, львівські поліцейські: слідчі, експерти, криміналісти залучені до усіх дій, які стосуються нашої компетенції. Це констатація злочинів: документування, проведення заходів на визволених територіях, організаційна робота щодо забезпечення порядку і комунікація з іншими органами.

Фото: Поліція Львівської області

– Маєте багато роботи і відповідно, потрібне належне матеріальне забезпечення поліції. Як з цим зараз?

Маємо достатньо засобів для розслідування і фіксування злочинів, забезпечені авто. Крім того, за рахунок коштів тергромад, розбудовуємо систему відеонагляду, якадопомагає нам розкривати злочини. Цього року плануємо на вул. Стрийській відкрити нове приміщення для поліції. У нас дуже дієва співпраця з органами територіальних громад,з військово-цивільною адміністрацією.

– На Львівщині торік зникло 325 малолітніх дітей, скільки вдалося відшукати?

Нам вдалося усіх їх розшукати. Жодна дитинане стала обєктом злочину і це тішить.

Я хотів би звернутися до громадян та попросити бути активними, надавати більше інформації.Національна поліція не каральний орган для законослухняних громадян, а насамперед – партнер і захисник.

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини