«Ця війна цивілізаційна». Петро Черник про поворотні моменти, деокупацію Криму, F-16 та 5 принципів  перемоги

Фото: ЗСУ

Історія сучасної України пишеться зараз на полях боїв на півдні і сході. Ще десять років тому для більшості українців здавалося б фантастичним, що буде війна і що ми перемагатимемо ворога. Які є найбільш визначальні точки у цьому конфлікті, чи вірять наші західні партнери у перемогу України, як формування Глобального Півдня може вплинути на розстановку сил у світі, чи не надто пізно прийдуть до нас F-16 та у чому полягатиме наша перемога – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» полковник ЗСУ Петро Черник.

Відеоверсія розмови – тут.

Скрін з відео: Перший Західний

До бою стала уся відроджена українська нація

– В’ячеслав Чорновіл сказав, що держава без армії – не держава. Це означає, що ми утвердили себе останні півтора року?

– Якщо глибше заглянути у це питання, то держава це кров і залізо – так склалося у ґенезі політичної системи людства. Мій улюблений вислів Ніколо Макіавеллі, який стверджував, що держава має будуватися на двох чинниках: на сильній армії і добрих законах. Центральним є поняття влади і за неї люди билися, б’ються і будуть битися. Така сувора дійсність.

– За півтора року війни чи був такий момент, коли ви сильно здивувалися вчинками українців?

– Це сталося у перші ж дні лютої битви, коли до бою стала не лише армія, а й – уся відроджена українська нація. Тепер можемо впевнено казати, що ми є нація у повному розумінні цього слова. На Землі зараз є понад дві тисячі різних народів і народностей, але у класичному розумінні, тільки близько двохсот націй. Маємо тепер колосальну честь належати до тих народів, котрі сягнули найвищого ступеня суспільної форми розвитку. Нація має найголовніші ознаки: державу, органи управління, армію, прапор, гімн, і, найважливіше, – ментальність, мову, світогляд, свій так званий код.

Росіяни ніколи не приймуть своє непрестижне походження

– Пане Петре, які є найбільш визначальні, поворотні точки у цій війні – коли стало зрозуміло, що перемога за нами?

Коли була здійснена надуспішна київська операція, тоді противника викинули з північного плацдарму. Розуміємо філософію і причини цієї війни: росіяни ніколи не приймуть своє непрестижне походження від татаро-монгольської орди, а ще дальше від угро-фінських племен. У їхньому розумінні «Кієв – мать городов русскіх» і вони хочуть повернути його силою.

І от коли північний плацдарм очистився від ворога – для мене стало очевидним, що в України в історичному контексті, напевно ще з часів занепаду Галицько-Волинського князівства, з’являється шанс вирватися з цього азійського лона. Але цей процес ще не завершений. Триває бій і він буде жорстоким, і лютим.

Фото: Радіо Свобода

Від України буде дуже багато залежати у світовій політиці

– Якщо взяти етапи допомоги західних партнерів, то їх було кілька: спочатку нам надали Javelin, потім NLAW, згодом – гаубиці 777, HIMARS, танки, Patriot. Тепер на черзі F-16 – чи свідчить це підняття ставок про усе більшу віру у нашу перемогу?

– Маємо розуміти, що ця війна цивілізаційна. Відомий соціолог і політолог Френсіс Фукуяма після розпаду срср стверджував, що ліберальний капіталізм, за великим рахунком, переміг. Він вважав, що Китай прокачається економічно і, що рано чи пізно, політичні еліти будуть змінені. Він помилився.

Зараз оформився Глобальний Південь, який ми колись називали країнами третього світу і велика Глобальна Північ –те країни Заходу і класичної демократії. На глобальному Півдні 6 млрд людей (а тут – 2 млрд) і там класичної демократії практично не має. А центральне положення у будь-якій політиці – це влада над світом. Має запанувати якась одна модифікована система і зараз в Україні розігрується глобальна історична карта боротьби світових тираній і демократії.

У чисельному вираженні демократія менша, але вона краще організована, технологічна і найголовніше – інтелектуальніша. Від результату цього бою в Україні буде багато залежати у світовій політиці.

Скрін з відео: Перший Західний

Важлива – високоякісна організація

– Чи може 2 млрд перемогти 6 млрд?

– А чому ж не може? Історія знає випадки, коли навіть маленькі армії успішно давали відсіч значно потужнішому ворогові. Скажімо, мій улюблений епізод Шестиденної війни у 1967 році, коли 100 тисяч ізраїльтян розбили коаліцію з п’яти країн, яка мала понад 500 тисяч війська, і за авіацією та танками переважала увесь Ізраїль. Тоді важливу роль відіграла високоякісна організація.

Під час битва під Аустерліцом у 1805 році Наполеон значно меншими силами розгромив велетенську коаліцію і це не єдиний випадок. Олександр Македонський також мав аналогічні перемоги.

– Сказавши, що зараз оформився Глобальний Південь – що ви мали на увазі?

– Це дуже серйозна подія – під час саміту БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР) було задекларовано прийом ще семи країн. Найголовнішим індикатором того, що Глобальний Південь оформиться, є запланований вступ туди Саудівської Аравії та Ірану. Це дуже принципово, коли одвічні у релігійному контексті вороги об’єднуються. Як бачимо, геополітика і, найголовніше, влада стають фундаментальними і переважаючими. Раніше БРІКС об’єднував 40% людства, а після цих вступів, буде понад 50%.

Учасники саміту БРІКС у ПАР: (зіва направо) президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва, президент Китаю Сі Цзіньпін, президент ПАР Сиріл Рамафоса, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Йоганнесбург, ПАР, 23 серпня 2023 року. Фото: Радіо Свобода

– Кажуть, що США завжди вчиняють вірно, але після того, як перепробують усі інші варіанти. Так є і з підтримкою України. Глобально – хто і що впливає на їх рішення?

Так відбувається, бо не має рішення стосовно РФ, її розвалу. Тисячу разів проговорена тема, як прибрати Путіна… А тут ще й Глобальний Південь оформився. Ми живемо у капіталістичній системі, у якій найважливіше – приріст товарів і послуг. А 40% усіх світових ресурсів у Сибіру. Це порожня територія, де на 13 млн квадратних кілометрів припадає лише 33 млн населення, це ніщо.

Скрін з відео: Перший Західний

Філософію цієї війни змінить велика кількість авіації і зброї до неї

– Про ресурси – якби Західні партнери надали нам зброю швидше і у більших обсягах, а навчання на літаках стартувало ще у 2022, чи ми могли б перемагати з меншими жертвами?

Однозначно, що так. Авіація це суперзброя. 61 авіаційний комплекс F-16 – це доволі багато, а оскільки Норвегія доєдналася до цього процесу їх буде навіть більше.

– Щодо танків Abrams. Рішення про їх надання було прийняте ще у травні цього року. Але нададуть їх аж восени. Що змінять ці танки для нашого наступу?

У глобальній частині – нічого. Справа у кількості. Якби їх дали кілька дивізій (одна танкова бригада це 94 танки) – це суттєво змінило ситуацію на фронті. А нам дають лише один батальйон – це 31 машина.

Чи це покращить поле бою – так. Під час Курської битви німецький ас Міхаель Віттман п’ятьма танками зірвав наступ цілої армії – настільки він був фахівцем і знав, де правильно вдарити. Але це не врятувало Курську битву. Такої кількості Abrams занадто мало, щоб вони прорвали філософію цієї війни. Насправді її змінить велика кількість авіації і зброї до неї (!!!) і далекобійні балістичні ракети. Особливо ATACMS.

Танки Abrams. Фото: Мілітарний

– Як саме змінять?

– Пояснюю – фронт, три лінії оборони побудовані нашим противником: лінія забезпечення, мінні поля 3-4 кілометри, далі головна лінія – артилерія та особовий склад, і третя лінія – там розташована уся логістика. Але воюють не самі гармати, а люди і їм потрібно підвозити боєприпаси. Вантажівка їх з самої РФ не довезе, бо бере на борт 60-70 снарядів, а от 50-ти тонний вагон перевозить 500 снарядів, а у ешелоні 30-40 таких вагонів. Але ми не можемо дістатися до цього ешелону, бо не маємо засобів, ураження на більше 100 км. HIMARS б’ють на 84 кілометри, а от F-16 – аж в очах мерехтить від кількості зброї, яку вони можуть брати і дальності її дії.

Якщо кажуть, що дадуть, то десь вже усе відбувається

– Чи вже відома номенклатура зброї, яку може бути надано Україні до F-16?

– Можу розповісти лише про те, що нам дуже потрібно. Зокрема, далекобійні ракети AGM-158 JASSM, той самий Storm Shadow, але більшої дальності. Тоді літак зможе не заходити у зону досягнення російського ППО, а з центральної України здійснювати удари по Криму. F-16 здатні дві такі ракети на борт брати.

Плюс колосально довга номенклатура важких бомб від GBU-10 (котра важить понад тонну), GBU-12 вагою 230 кілограмів, GBU-24 знову тонна, і так до найважчих, двотонних. Уявляємо собі 24 літаки у повітрі, які одночасно роблять 48 пострілів.

Фото: Голос Америки

Чи не занадто це пізно? Оскільки навчання наших пілотів на цих літаках щойно розпочалися, то отримаємо їх, коли наш літньо-осінній контрнаступ загальмує.

– Я вам дам філософську відповідь. Той самий Patriot передбачає 10 місяців навчання, а українці освоїли його за 19 тижнів. F-16 базові опції можна освоїти буквально за кілька місяців. Я дуже багато років займаюся вивченням воєнної справи особливо зі збройовими оборудками. Є неписане правило – якщо кажуть, що дадуть, то десь вже усе відбувається так, як потрібно.

Ще один момент – правди ніхто і ніколи не бачить. Професіонали вміють відволікати фокус, щоб усе відбувалося «так як треба». Я натякнув, як воно дійсно буде, а чи є – не знаю. Сподіваюся, що ці неписані правила будуть працювати і зараз.

Смерть Пригожина нічого не змінить

– Стало відомо про смерть Пригожина. Як це вплине на ситуацію у РФ і на фронті?

– Правду про його смерть дізнаємося, лише коли розсекретять документи. Але, на мою думку, це невдала спроба  відправити Путіна на трансфер.

На перебіг російсько-української війни це жодним чином не вплине. Путін зміцнів, дав сигнал усім, що готовий битися і його нічого не зупинить. Йому у жовтні буде 71 рік. Але є акцент, який слід проговорити, – внутрішня битва запущена, і в якийсь момент вона може піти і на нашу користь. Це буде, коли знайдуться ті, хто зможуть прибрати Путіна.

Авіатороща в РФ, в якій зинув Пригожин. Фото: росЗМІ

– Такі люди можуть знайтися лише в одній з веж Кремля?

– РФ олігархічно-капіталістична держава, де після розвалу срср олігархи, заробили мільярди і оця кормова база для них скорочується. І я допускаю, що цей ультрабагатий пул може знайти ниточку, як добратися до головного «альфи». Але це – лише аналітична конструкція, як буде в реальності – побачимо.

Удари по Криму – це ревізія системи оборони РФ

– Тож перемога України – це справа рук лише самих українців, що доводить операція ГУР в Криму. Це означає, що битва за Крим розпочалася?

У певній частині так, але насамперед в ідеологічній, бо це точкова операція. Вона потрібна, бо це ревізія російської системи оборони і чергове розвіювання міфу, що вони друга армія світу. Але будьмо чесними до повноцінної деокупації півострова ще далеко. Вкотре підкреслюю – Крим можна буде деокуповувати, коли засиплемо його величезною кількістю далекобійних ракет.

Ракетою в Криму знищено російський ЗРК С-400. Скрін з відео: ГУР

– Підтримуєте точку зору, що Крим набагато легше звільнити ніж Донбас?

Так. Добре знаємо, як тримається Мар’їнка та Авдіївка, це, за великим рахунком, незмінні точки з початку війни. Бо були дуже добре укріплені з 2014 року. А тепер дивимося дзеркально, росіяни так само з того боку дуже добре укріпилися.

Хто трошки знає воєнну історію, тому відомо, що і в Першу, і в Другу світову війну Донбас в лоб ніхто не брав. Навіть німецький генерал Еріх фон Манштейн удався до маневрової оборони. Донбас це височина – як її брати в лоб?..

Україна ввела в дію восьму технологічну революцію – дрони

– Багато аналітиків, у тому числі і ви неодноразово говорили, що війна в Україні визначає правила, за якими будуть вестися майбутні конфлікти. Які висновки мають зробити стратеги?

Ця війна унікальна. Вона реанімувала лекала 1-ї і 2-ї Світових війн стосовно артилерії. На неї вже ніхто не робив велику ставку, а зараз 95% усіх вогневих уражень – це артилерія. Також ця війна ввела в дію восьму технологічну революцію – дрони. Не тільки повітряні, а й надводні, підводні і навіть наземні. Оце вже, направду, майбутнє.

Фото: nrcu.gov.ua

П’ять принципів війни Петра Черника

– Пане Петре, якою на вашу думку буде українська перемога?

– Є складні моменти інформації, її розуміння, осмислення, тому скажу якою вона мала би бути – це п’ять принципів доктрини Петра Черника. Перше – розпад РФ на 25-30 держав. Друге – позбавлення її зброї, відсікання від нафти і газу та усіх дармових ресурсів. Третє – вступ України в НАТО. Четверте – заходження на територію України армії США повноцінно з авіаційною, морською і сухопутним компонентами, а ще краще, з ядерною зброєю. І п’ятий принцип – те, що залишиться від московитів (територія ще до приєднання Новгорода, а це до 1471 року), має пройти процес очищення.

Якщо цього не станеться, наступна російсько-українська війна – лише справа часу.

Скрін з відео: Перший Західний

Розмовляли Ярина Капітан та Віктор Біщук

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини