У МАГАТЕ заявили про можливу постійну присутність на ЗАЕС

Фото: Hayknews.com

Голова Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Ґроссі заявив про можливе встановлення постійної присутності агентства на Запорізькій АЕС.

Про це він розповів в інтерв’ю RFI, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Технічно потрібно чітко визначити характеристики місії і, можливо, встановити постійну присутність агентства на місці», – зауважив Ґроссі.

Очільник Агентства зі структури ООН наголосив, що, лише особисто оглянувши АЕС, експерти МАГАТЕ зможуть дати максимально точну оцінку того, в якому вона стані.

Крім того, за його словами, присутність співробітників МАГАТЕ на об’єкті «може мати стабілізувальний вплив».

Нагадуємо, візит місії Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізьку АЕС запланований на наступний тиждень, наразі окупанти штучно створюють всі умови, щоб МАГАТЕ не доїхало до станції.

Запорізька АЕС знову виробляє електроенергію в українську мережу – один із зупинених у четвер енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі і наразі триває набір потужності.

З початку серпня почалися обстріли Запорізької атомної електростанції, яку росіяни захопили 4 березня і звідки ведуть вогонь по Нікополю, що розташований на іншому березі Каховського водосховища. Обстріли загрожують ядерною катастрофою.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що це сталося після обстрілів, а «Енергоатом» – що причина в пожежах. Пізніше в МАГАТЕ повідомили, що ЗАЕС відновила з’єднання з четвертою лінією зв’язку із енергосистемою України, але всі 6 енергоблоків залишалися відключеними.

оренда квартири Львів

Новини