Внутрішньо переміщені особи економіки області не підсилять, – Степан Куйбіда

Фото:12kanal

Після закінчення війни Україна потребуватиме робочої сили. Щоб бути успішній, Львівщині також доведеться змагатись за кадри.

Про те, як конкурувати з сусідніми державами чи навіть областями за робітників, в ефірі «Першого Західного» розповів директор департаменту економіки Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда.

За його словами, існує єдиний рецепт успішної агітації робітників – високий рівень життя. І попри складність його досягнення, Степан Куйбіда оптимістично настроєний, бо бачив соціологічні дані, де 79% українських біженців, які виїхали кордон, хочуть повернутись назад.

«Рідна домівка є їм ближчою, бо асимілюватись за кордоном  виходить не всім, тому вони хочуть додому.  Хоча таке ж сегментарне опитування в Польщі показало, що там 50%, тобто кожен другий, готові повернутись. Висновок: нам потрібна національна стратегія, яка не має звучати: «Як повернути людей», а вона має піднімати рівень соціальних стандартів. Тобто, тут має бути краще, аніж там», – говорить посадовець. Однак, як цього швидко досягати – він не знає.

«Я не маю цього досвіду. Мені б було цікаво побачити, який набір послуг пропонують в Польщі, щоб переконати людей  залишатись у них. Польща ж теж переживає демографічну кризу, бо їхні працівники їдуть до Німеччини», – додає Степан Куйбіда.

Не допоможе економіці Львівщини і хвиля вимушеної еміграції, вважає чиновник.

«Якщо би серед внутрішньо переміщених було 50% і більше економічно активного населення – того, хто може піти стати за верстат, тоді б це було підсилення економіки області. Зараз це є, скажімо так, навантаженням. 65% переселенців – це жінки з дітьми, але це не константа, будуть ще міграційні процеси. І тільки до кінця року ми зможемо адекватно оцінити який контингент з переміщених осіб осідає в Львівській області», – говорить Степан Куйбіда.

Хоча, як показує практика, за словами управлінця, лише 15-20% внутрішньо переміщених осідають на постійне місце проживання на нових територіях.

оренда квартири Львів

Новини