Запит на демократію в українців є сильнішим, аніж на «сильну руку» – аналітик Андрій Сухарина

Фото:ukrinform

64% українців вважають, що демократія є найбільш бажаним типом державного устрою для України, а 14% – що за певних обставин автократія може бути кращою, аніж демократія. Такими є результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва із соціологічною службою Центру Разумкова.

Аналітик Фонду Андрій Сухарина в ефірі «Першого Західного» пояснив результати дослідження.

За його словами, в українському суспільстві одночасно існують два запити: один – на демократію, інший – на «сильну руку».

«Здавалось би, парадокс. Тому, що ці речі слабко з собою корелюють, але це не зовсім так. Мені здається, що для більшості українців запит на сильну руку – це скоріше про порядок,  але не про заперечення демократії. Найпопулярнішим іноземним політиком до 2020 року в нас був президент Білорусі Олександр Лукашенко. Але в 2020 році ставлення до нього різко змінилось, після жорстокого придушення протестів. Якби запит на сильну руку переважав, то українці, вочевидь, сказали би: «Так і потрібно для забезпечення порядку. «Сильна рука» наводить порядок». Але побачили, що «сильна рука» – не такий добрий варіант, як демократія», – вважає аналітик.

Але загалом, за даними Фонду «Демократичні ініціативи», показники підтримки демократії є найвищими за багато років спостережень: до 2014 року пріоритетність демократії підтримували менше 50%, після Революції Гідності цей показник зріс до 54%, але лише після початку великої війни він перевищив 60%. Найвищі показники підтримки «сильної руки» були зафіксовані ще в кінці «нульових» – приблизно 75%.

При виборі «свободи» чи «достатку» українське суспільство залишається розділеним. 31% респондентів в обмiн на власний добробут готові поступитися державi часткою своїх прав та громадянських свобод. Понад 47% – заради особистої свободи та гарантiй дотримання всiх громадянських прав готові терпіти певнi матерiальнi труднощi. Ще 22% не визначились з власною відповіддю.

Опитування проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 5 по 12 серпня 2022 року на територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Опитано 2024 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичніі відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідкими російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

оренда квартири Львів

Новини