У Любліні нині відкриють пам’ятник Блаженному Омеляну Ковчу


Сьогодні в Любліні відкривається пам’ятник отцю, українському священику, в’язню і пароху концентраційного табору Майданек Омеляну Ковчу.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук громадський діяч Данило Лубківський.

Він нагадує, Омелян Ковч був заарештований гестапо у 1942 році, а в 1943 році кинутий до Майданека.

[media=1845]

У відповідь на зусилля Андрея Шептицького і рідних, щоб його визволити, отець Ковч попросив покинути ці спроби. Він залишився у концтаборі, щоб допомогти іншим ув’язненим і загинув у 1944 році.

Ось фрагменти з його листів з концтабору:

«Я дякую Богові за Його доброту до мене. За винятком раю, це єдине місце, де я хочу бути. Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єдиний священик між ними. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є один для всіх нас, без огляду на наші релігійні відмінності. Можливо наші церкви є різні, але той самий Великий і Всемогутній Бог править усіма нами. Коли я відправляю святу літургію, вони всі моляться…

[media=1844]

Вони умирають по-різному, і я допомагаю їм перейти цей маленький місточок до вічності. Хіба це не благословення? Хіба це не найвеличніша корона, котру Бог міг положити на мою голову? Це справді так. Я дякую Богові тисячу разів на день за то, що послав мене сюди. Я більше Його ні про що не прошу. Не переживайте і не тратьте віри у те, що я роблю. Замість того, радійте мною. Моліться за тих, хто створив цей концентраційний табір і цю систему. Вони єдині, хто потребує наших молитов. Нехай Бог змилується над ними».

«Я розумію, що ви стараєтеся визволити мене. Але я вас прошу цього не робити. Вчора вони вбили 50 людей. Якщо мене тут не буде, то хто допоможе їм перейти через ці страждання. Вони підуть по шляху до Вічності з усіма їхніми гріхами і зневірою, котра приведе їх у пекло. А зараз вони ідуть на смерть з високо піднятими головами, залишивши позаду всі гріхи. І таким чином вони попадуть до вічного міста».

«Приголомшливі, вражаючі слова. Одні з найсильніших слів України. Одні з найважливіших слів людства», – написав Данило Лубківський.

 


оренда квартири Львів

Новини