1 вересня з 9 ранку батьки мають бути за комп’ютером. Наталія Клочко про те, як зареєструвати дитину в садочок

Фото ілюстративне: Otoko-nayami.club

Як попри війну записати дитину в садочок у Львові, коли саме проводиться онлайн-реєстрація, чому важливо бути уважними при такій формі запису, як відбувається зарахування дітей і чи забезпечені усі заклади дошкільної освіти укриттями – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» завідувачка сектору розвитку дошкільної освіти Управління освіти департаменту розвитку Львівської міської ради Наталія Клочко.

Відеоверсія розмови – тут.

Скрін з відео: Перший Західний

Дата та реєстрації впливають на місце в черзі

– Одним з найбільш обговорюваних зараз серед матерів питань є про те, як записати дитину до садочку та коли стартує реєстрація?

1 вересня з 9 ранку розпочнеться реєстрація дітей, народжених з 2 вересня 2021 року, включно – по 1 вересня 2022 року.

– Тобто, о 9 годині батьки дитини мають сидіти перед комп’ютером і чекати, щоб зареєструватися?

– Так. Потрібно увійти на сайт електронної реєстрації міста Львова, заповнити дві форми. Перша – є батьківською, після цього з’явиться наступна – сюди слід внести дані про дитину і про те, в який саме садок батьки хотіли б віддати своє маля. Можна вибрати три дошкільні заклади (є пріоритетність за бажанням), але наголошую – якщо батьки обрали один, два або три дошкільні заклади, це означає, що вони погоджуються в один з них водити свою дитину.

Фото ілюстративне: Українське радіо

Дата та час реєстрації впливають на місце у черзі і кожен хоче це зробити якомога швидше. Що швидше батьки зареєструють, то вище вони будуть у електронній реєстрації, електронній черзі і в списку зарахованих діточок. Після цього, вже у спокійній обстановці, коли створена заявка і вам на електронну пошту прийшло повідомлення, що дитина зареєстрована в дошкільний заклад і ви бачите її у відкритих списках (є така закладка на сайті) – рекомендую усім батькам ще раз усе уважно переглянути і звірити. Також батьки, які мають пільги, що є в переліку тих, що входять до квоти першочергового зарахування, можуть завантажити скан свого посвідчення, плюс копію свідоцтва про народження дитини.

Наступне – після 1 січня у відкритих списках з’являється кількість вільних місць на наступний навчальний рік. Тоді батькам рекомендуємо увійти у свій електронний кабінет і перевірити прохідне місце їхньої заявки чи ні. На той час вже висвітлюється кількість місць в тому чи іншому садочку і у тій чи іншій віковій групі.

Якщо хочете, щоб дитина пішла у садочок з вересня 2024 року – вкажіть це

– Якщо дитину зареєстрували 1 вересня і вона по черзі проходить, то вона зможе піти у садочок у січні?

– Ні, лише через рік, 1 вересня. Якщо реєструєте дитину 1 вересня 2023 і хочете, щоб вона пішла у садочок з вересня 2024 – вкажіть це. Це буде група раннього віку для дітей, народжених у вказаний період. Якщо бажаєте віддати дитину у групу, коли їй буде повних 3 роки, це вже буде 2025, і ви це зазначаєте у своїй електронній заявці.

Усі помилки можна виправити

– Якщо батьки поспіхом 1 вересня наробили купу помилок – неправильно написали прізвище, ім’я, чи дату народження, але заявку таки створили, чи можна усе це потім виправити?

Звичайно, усе це виправляється. Але батьки зі свого електронного кабінету мають право виправити лише рік зарахування дитини, номер садочка і його пріоритетність. Решту помилок: прізвище, дату народження дитини (бо бували випадки, що татусі помилково себе реєстрували в дошкільні заклади) – рекомендуємо звертатися в Управління освіти або ж у Службу підтримки на сайті наелектронну пошту: support @smart.lviv.ua. Адміністратору слід подати документи, які дійсно підтверджують прізвище, ім’я та дату народження дитини. Відповідно, адміністратор упродовж 10 днів опрацьовує цю заявку і надає відповідь.

Фото ілюстративне: Demura.tv

Батьки зобов’язані підійти до дитячого садочка

– Мамі прийшло сповіщення, що її дитину зарахували до садочку. Що робимо далі?

У ньому також зазначено, до якого числа слід подати документи. У них в електронному кабінеті змінюється статус на «зараховано» і з’являється зелена кнопка «зарахувати». Електронні документи надходять вже безпосередньо у дошкільний заклад, а керівник закладу у онлайн-списку бачить, що у нього вже є зарахована дитина, яка бажає з 1 вересня відвідувати цей садочок. Після цього батьки зобов’язані підійти до дошкільного закладу і принести оригінал свідоцтва про народження та його копію, посвідчення для тих, хто має пільгову категорію та написати заяву-згоду.

Зарахування відбувається лише за датою реєстрації у відкритих списках

– А як взагалі формується ця черга – хто швидше зареєструється чи є якісь винятки? Куди звертатися, якщо є факти оформлення дітей по-знайомству?

Зарахування дітей відбувається лише за датою реєстрації у відкритих списках. Усе прозоро – батьки є у черзі і кожен бачить що і як. Якщо з’являються випадки порушення, то одразу телефонуйте в Управління освіти чи пишіть звернення, ми з’ясуємо, чому так відбулося. Але хочу наголосити, керівники закладів не приймають рішень, вони не реєструють. Чисто гіпотетично, вони можуть лише зареєструвати дитину, але лише від імені батька, надаючи логін, пароль входу в кабінет, а тоді вже батько сам виконує подальші дії.

Так може статися також, коли людина немає доступу до інтернету, до комп’ютера. Вони приходять в Управління освіти вранці 1 вересня і ми допомагаємо оформити реєстрацію. Для цього залучаємо спеціалістів з інших управлінь, адже бувають різні ситуації, коли дітей виховують бабусі.

Фото ілюстративне: ZMINA

Батьки між собою домовлялися про відвідування дітей

– В Україні триває повномасштабна війна і очевидно, що питання безпеки дітей у вас є на контролі. Чи перевірені укриття? Нам відомі факти, коли на гарячу лінію зверталися люди стосовно того, що в садочках говорять батькам водити дітей по черзі. Чи відомі такі факти вам і як ви на них реагуєте?

Це є рекомендації Міністерства освіти. З початку війни, коли ми обстежили укриття, то зрозуміли що не в усіх закладах є достатньо місця на усі групи і колектив. Це не дивно, адже їх не будували спеціально для війни. Відповідно, ми побачили, що, для прикладу, в одному дошкільному закладі укриття може помістити усіх діточок і персоналу, а в інших – ні. Тож у тих садочках, де малі укриття дано вказівку, що батьки між собою домовлялися про почергове відвідування дітей.

Упродовж цього року багато коштів було виділено на ремонт укриттів, на вичищення підвалів, бо ситуації були різні. Також ми користуємося правилом «двох стін», відповідно, зараз це питання так гостро не стоїть. Є дошкільні заклади, які укладали у годи з сусідніми організаціями чи підприємствами, які мають великі укриття. Ми продовжуємо працювати над цим питанням.

Скрін з відео: Перший Західний

Розмовляла Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини