Дефолт «Нафтогазу» був непродуманим кроком і в майбутньому ми за це заплатимо, – Олексій Другов


Штучний дефолт НАК «Нафтогаз» неприємно відгукнеться Україні.  Підприємство мало гроші на рахунку і могло заплатити за єврооблігаціями, але уряд йому це заборонив. Про наслідки цієї події в ефірі «Першого Західного» розповів фінансовий експерт, професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська Політехніка» Олексій Другов.

«Нафтогаз» попросив головних інвесторів відтермінувати на 2 роки ці виплати.  Йому рекомендували цього не робити, бо компанія є прибутковою і мала гроші, щоб заплатити. Вона щомісяця виплачує багатомільйонні зарплати своєму топ-менеджменту. Тому інвестори і зреагували негативно. Було ще одне принципове питання: якщо говорити про «замороження», то можна максимум на рік, а написали на два. Відтак, результатом цієї неузгодженості  стало нерозуміння: як компанія, яка має гроші, може не платити?  Як наслідок, була відмова інвесторів», – говорить економіст.

Взагалі те, що «Нафтогаз» звернувся про відтермінування виглядає несерйозно, вважає аналітик.

«Ця несерйозність може нам нашкодити, коли ми будемо говорити про відтермінування боргів вже України. Тобто, вийшло, що на дрібницях нам відмовили і ми будемо просити знову те саме для серйозних речей, знаючи, що ситуація така сама», – вважає Другов.

Ще одне питання, яке може потім погано відгукнутись – це ціни на газ. І хоча в уряді запевнили, що тарифи не підніматимуть під час воєнного стану, хтось різницю між ринковою ціною за газ і обіцяною населенню має заплатити.

«Чимось різницю треба буде перекривати. Була пропозиція робити це за рахунок коштів міжнародних донорів. Це, приблизно, 3 млрд доларів. Тобто, вийде так, що ті 3 млрд, які можна було використати на підтримку бізнесу або зарплату бюджетникам, ми змушені будемо витратити на компенсацію різниці між реальною вартістю газу  і тою, що сплачує населення», – говорить експерт.

Втім, може бути ще один варіант, який в державі використовували в минулому році.

«Для фізичних осіб газ буде по  8 гривень за кубометр, для юридичних – 88 грн. І закінчиться це тим, що фізичні особи все одно потім заплатять цю різницю, коли вони будуть купувати хліб, який виготовляється з допомогою газу, або інші товари і послуги.  На жаль, це такий варіант, на який ми теж можемо вийти», – вважає Олексій Другов.

оренда квартири Львів

Новини