«Для них це «лише бізнес». Експерт про торгівлю поляків з білорусами, «Майдан-3» та заяву Макрона

Вантажівки на пункті перетину кордону між Польщею та Білоруссю. Фото: УП

Українські журналісти побачили торівлю агропродукцією, яка відбувається на білоруському кордоні, у той час, коли поляки блокують наш кордон. Їх допитували представники  польських спецслужб та навіть видалили певні відео. Як відзначив журналіст УП Михайло Ткач, силовики дуже перелякалися, вони намагалися дізнатися, чи знає про цю ситуацію українська влада. Чому Польща торгує з підсанкційними країнами, яким чином росіяни хочуть втілити операцію «Майдан-3», чи можуть після заяви Макрона війська НАТО опинитися в Україні та якою буде реакція РФ на прохання Придністров’я про захист – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» військовий експерт Іван Ступак.

Відеоверсія розмови – тут.  

Фото: Фейсбук Івана Ступака

Для поляків – це «лише бізнес»

Як можна оцінювати ситуацію на польсько-білоруському кордоні, де українські журналісти виявили торгівлю підсанкційними товарами? Враження, що назріває великий політичний скандал…

– Щодо скандалу, то не можу сказати, що це буде аж такий великий вибух у польському інформаційному просторі. Нам не подобається уся ця історія, бо те, що поляки зараз блокують наш кордон і викидають  зерно – аморально і незаконно.

Скрин з відео: Українська правда

З іншого боку, давайте згадаємо часи і до, і після Майдану 2014, коли представники української влади постачали продукти харчування до Придністров’я. І на цьому дуже добре заробляли: і люди в погонах, і в адміністративній вертикалі. Тому для поляків це теж just business, з якого вони отримують добрі прибутки.

Кардинально – нічого не змінилося б

28 лютого на з’їзді депутати невизнаної Придністровської республіки попросили у РФ захисту від нібито економічної блокади Молдови. А якщо б вони таки звернулися до Путіна з проханням прийняти регіон до складу РФ і він би це зробив – що від цього змінилося б?

– Кардинально – нічого. Вони б просто перемалювали б політичну мапу РФ та додали до неї ще одну смужку території. Але оскільки у них немає спільного кордону з Росією – фізично в Придністров’ї нічого не змінилося б.

Це була б лише піар-заява, бо кількість російських військ там не збільшиться, адже вони міцно затиснуті в Україні і жодним чином туди не пролізуть. Для цього росіяни мали б здійснити десантну операцію через Одесу – але там заміновано і патрулюють українські безпілотники. Це була б більше іміджева акція з перемалюванням російських карт.

Фото: Факти

Росіяни розраховують на успіх «Майдану-3»

– Є інформація, що у березні-травні досягне своєї кульмінації кремлівська операція «Майдан-3». На що українцям слід звернути увагу?

– Операцію вони назвали «Майдан», бо для кремлівської верхівки – це дуже болюче питання. В уяві росіян – це локація, де відбуваються якісь, на їхню думку, найбрудніші політичні ігри. Путіністи надали Майдану такого сенсу і цим лякають своїх громадян. Таке ж сприйняття і серед верхівки Білорусі.

Але я не розбиваю ці російські інформаційні операції на етапи. Вони йдуть постійно. Де з більшою, а де з меншою інтенсивністю. Звісно ж, росіяни розраховують на успіх.

Якщо росіяни так уявляють собі сценарій умовної зміни влади в Україні, то вони зовсім не розуміють, як відбувалися обидва Майдани…

– В РФ впевнені, що в обидвох випадках була зовнішня сила, що це усе було інспіровано Держдепом США чи європейськими грішми. У межах проєкту «Майдан-3» росіяни вже витратили на Telegram 250 млн, а загальний бюджет цієї операції склав 1,5 млрд доларів.

Фото: The Duran

При плануванні цих операцій росіяни використовують наші ж проблеми – в державному, місцевому, в регіональному керівництві. Вони дістають з регіональних ЗМІ матеріали, шукають системність, а потім починають робити вкиди. Приміром, «ліс рубають» – ну звичайно ж це усе робиться для європейців. А оскільки ми цим невдоволені, то нескладно перевести стрілки на необхідний ворогові аспект. Чи, коли, приміром, в Україні ціни на продукти в рази були завищені – росіяни це успішно використовують для налаштування людей проти керівництва держави. Чи постачання неякісних комплектуючих на фронт. Усе це робимо ми, а РФ – використовує. Росіяни беруть правдиву, визнану інформацію і накручують на неї купу фейків, які люди сприймають за правду.

Краще зараз нам допомогти, ніж потім – мільйонам переселенців

З подачі президента Франції Макрона на зустрічі лідерів Європи відбулося обговорення участі військових країн НАТО безпосередньо в Україні. Чому про це зараз заговорили?

– Макрон це озвучив,як певну ідею, яку одразу визнали політично некоректною. Звісно ж, швидше за все, цього не буде, тому розраховувати маємо на власні сили, а від Заходу – на військову допомогу.

Фото: The Guardian

Бачимо, як нам без неї зараз важко, і ми повинні аргументувати нашим західним друзям не просто, що «Путін на вас нападе», а те, що гуманітарна міграція буде рухатися, в першу чергу, у напрямку західних кордонів – на Варшаву, Відень та Берлін. Тому ці країни Європи повинні розуміти, що краще зараз допомогти, ніж потім витрачатися на мільйони українських вимушеним переселенців.

Не Путін чи РФ сильні, це – країни Заходу слабкі

Виходить, що стратегія Путіна, що у США та Європи здадуть нерви і вони зменшать свою підтримку Україні, – починає справджуватися?

– Це не Путін, не Росія сильні, це – країни Заходу, на жаль, слабкі. Так, Західна Європа економічний титан, а Сполучені Штати – неймовірний гігант, але вони є військовими пігмеями і це слід визнати. А РФ, Іран, Північна Корея – усе навпаки – у них є боєприпаси і спроможності.

Та й російський народ готовий терпіти без належних медикаментів, продуктів харчування, без відповідного соцзабезпечення, аби лиш довести, що вони можуть Авдіївку захопили. Хоча вони не мають жодного поняття, де вона чи інші наші населені пункти розташовані, але радісно там гинуть.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Стас Гордієнко, Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини