Е-рецепт: із квітня рецептурні ліки можна буде купити за новими правилами

Фото: life.pravda

З 1 квітня відпуск всі рецептурні ліки  в Україні можна буде придбати за електронним рецептом. Така ініціатива має запобігти негативним наслідкам самолікування, адже тепер рецептурні препарати будуть продавати тим, кому їх призначив лікар після відповідного огляду.

Рецептурні ліки – це ті, які можна придбати лише за призначенням лікаря. Як пояснила журналістам програми «ОЧІ» на «Першому Західному» експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Неля Бик, щоб дізнатись, чи препарат є рецептурним треба розгорнути інструкцію, де це вказано. Далі треба буде звернутись до лікаря за рецептом.

«Виписувати електронні рецепти може будь-який лікуючий лікар: чи сімейний лікар, чи вузький спеціаліст, чи лікар стаціонару.  Щодо групи препаратів, то крім антибіотиків, це є гіпотензивні, гормональні препарати, деякі види протикашлевих препаратів», – сказала Неля Бик.

Алгоритм отримання рецепту такий: пацієнти звертаються до сімейного лікаря, той проводить огляд пацієнта, призначає лікування, формує електронний рецепт на рецептурний лікарський засіб. Пацієнту приходить смс на телефон з кодом погашення, з яким він звертається в аптеку.

До кінця воєнного стану діятиме перехідний період і в певних випадках, зокрема, якщо в пацієнта немає мобільного телефону, або за відсутності в медзакладі світла чи інтернету, лікар може виписати рецепт на бланку.

Електронні рецепти дійсні до 30 днів, крім лікарських засобів, які містять наркотичні або психотропні речовини. Такий  рецепт дійсний 10 днів.

оренда квартири Львів

Новини