Навчальний рік триватиме до 30 червня, але… У Львівській ОВА розповіли, коли будуть літні канікули

Фото: Pixabay

За постановою Кабінету міністрів, навчальний 2022-2023 рік для випускників 11 класів закінчиться 30 червня. Коли розпочнуться літні канікули для учнів інших класів, як проходитиме цьогорічний Національний мультипредметний тест (НМТ) – начальниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи Департаменту освіти і науки Львівської ОВА Ірина Сислюк.

Фото: Львівська ОВА

«Вирішує усе педагогічна рада»

– У нас спостерігається певна децентралізація у школах – вони самостійно приймають рішення щодо тривалості навчального процесу, початку і закінчення канікул та завершення навчального року. Коли саме у Львові і області слід очікувати початку літніх канікул?

– Децентралізація – хороша річ, але у деяких випадках, як для прикладу перелічені вами, вона призводить до невизначеності. Почнемо з законів та постанов Кабміну, яких школи мали б  дотримуватися.

Зокрема, у частині 3 статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» вказується, що навчальний рік має тривати не менше 175 навчальних днів. Але в умовах воєнного стану ця норма не є обов’язковою. Прописано, що 2022-2023 навчальний рік може бути більше, або менше 175 днів. За постановою Кабінету міністрів від 24 червня 2022 року № 711 «Про початок навчального року під час дій правового режиму воєнного стану в Україні», навчальний рік 2022–2023 розпочався у День знань 1 вересня і триватиме до 30 червня 2023 року. Але! Передусім, таким він буде для випускників 11 класів.

Що ж стосується усіх інших класів, то кожен заклад освіти має право самостійно регулювати цей процес та тривалість і структуру навчального року, але з урахуванням навчального часу на проведення державної атестацій (яку цього року скасували), навчальної практики, додаткових консультацій для усунення прогалин у навчанні, навчально-польових зборів, навчально-тренувальних занять з предмету «Захисту України», та інших форм процесу, які визначаються освітньою програмою.

Фото: Слово і Діло

Виходячи з усіх цих трактувань, навчання у школах має тривати до 30 червня, але кожен освітній заклад дійсно має право прийняти рішення, коли саме вони його закінчать. Вирішує усе колегіальний орган освіти навчального закладу – педагогічна рада. Документи для випускників про закінчення навчального закладу, на мою думку, мають датуватися саме 30-тим червня. Літні канікули для усіх інших школярів повинні тривати не менше повних двох місяців.

«Захист України» передбачений у освітньому процесі кожної школи

– Ви зазначили, що за рішенням педагогічної ради, у школах може бути вирішено проводити у червні навчально-тренувальні заняття з предмету «Захист України». Трішки більше про це.

– У нашій області 1 114 навчальних закладів і кожен з них на початку освітнього року приймає свою програму, щодо навчальних дисциплін. Заняття і навчально-тренувальні збори з предмету «Захисту України» передбачені у освітньому процесі кожної школи. Вони стосуються старшокласників, але якщо у школі вони передбачені і для учнів середніх класів – то чому б і ні. Якщо школа не має свого тиру і можливості його обладнати, то заняття дітей можуть проводитися у стрілецькому тирі іншого освітнього закладу.

Минулого року програмою розвитку освіти Львівщини ми передбачили виділення коштів на умовах співфінансування з обласного і місцевих бюджетів для обладнання кабінетів «Захисту України» у 16 школах, у 2023 році буде забезпечено фінансуванням ще 16 шкіл, і ще 52 школи включено у план. Тобто 100 навчальних закладів загальної середньої освіти, які у майбутньому стануть ліцеями і матимуть старшу ланку, зможуть обладнати такі кабінети, враховуючи те, що Україна потребує добре підготовлених молодих людей.

Фото: 24 канал

Сесія НМТ проходитиме у період від 5 до 23 червня

– Якою у цьому році буде ситуація щодо проведення ЗНО?

– У зв’язку з війною Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) вже другий рік підряд скасовано і тільки Національний мультипредметний тест проводиться як вступна кампанія. Основними обов’язковими предметами будуть українська мова і математика, а третій – за вибором вступника (історія України, іноземна мова, біологія, фізика, хімія).

Коли можна зареєструватись та в які терміни відбуватиметься НМТ?

Основна сесія проходитиме у період від 5 до 23 червня – в один із цих днів вступники складатимуть НМТ. До 28 червня всі учасники тестування отримають результати. Реєстрація на Національний мультипредметний тест розпочалася 3 квітня і триватиме до 3 травня.Після цього учасники отримають запрошення-перепустки, які надійдуть до них не пізніше як за 10 днів до початку основної сесії. Тестування відбуватиметься в один день, на нього буде виділено 180 хвилин (учасник самостійно може розподіляти час між блоками), а результати стануть відомі одразу по його завершенню.

Для вступників, які не встигли з певних причин зареєструватись, буде проведено додаткову реєстрацію, яка триватиме із 5 до 12 червня, а додаткова сесія для них пройде у період з 11 до 24 липня.

Фото: Суспільне

Як можна зареєструватись?

Вступнику потрібно самостійно створити особистий кабінет на сайт УЦОЯО (Український центр оцінювання якості освіти – https://my.testportal.gov.ua/cabinet/login) та виконати в ньому такі дії:

  • – внести особисті дані й інформацію щодо участі в НМТ;
  • – завантажити сканкопії та/або фотокопії реєстраційних документів;
  • – підтвердити бажання взяти участь у НМТ, надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до регіонального центру;
  • – сформувати сертифікат НМТ 2023 року.

Кожна копія документа повинна бути сканованою або сфотографованою копією його оригіналу у вигляді окремого файла у форматі: png або.jpg, розміром не більше 1 Мб.

НМТ проводитиметься і за кордоном

– А чи зможуть пройти НМТ ті молоді люди, що перебувають за кордоном?

– Так, НМТ буде проводитись не лише в Україні, а й і в деяких країнах за кордоном. Під час внесення особистих даних у списку будуть доступні країни/міста, у яких створюватимуть тимчасові екзаменаційні центри (ТЕЦ) для проведення НМТ під час основної та додаткової сесій.

Національний мультипредметний тест за кордоном буде проведено так само, як і в Україні, тобто у спеціально обладнаних приміщеннях, де з учасниками працюватимуть українськомовні педагоги.

Фото: Радіо Свобода

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини