«Нові виклики для України». Микола Бучин про прихильників Путіна в ЄС та США і комунікацію з партнерами

Фото: Радіо Свобода

Очевидно, що фейкова смерть російського диктатора, зростання прихильників Путіна у європейських країнах і затримки у США щодо міжнародної допомоги – це нові виклики для України. Як реагувати на них владі та й самим українцям, як комунікувати з партнерами, що дасть Україні відхід Путіна, чому Словаччина приєдналася до Угорщини у своїй зовнішній політиці та чому наші західні союзники кажуть, що не зовсім розуміють стратегію нашої перемоги – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» професор політології та міжнародних відносин Львівської політехніки Микола Бучин.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Львівська політехніка

Наступником Путіна буде ворожа до України людина

– Ворожі Телеграм-канали розносять вість про смерть російського диктатора. Ця новина була підхоплена навіть деякими українськими медіа та блогерами. Чи має значення ця смерть, коли усе російське населення – такий собі колективний Путін?

– Питання неоднозначне. З одного боку, говоримо про колективного Путіна, бо розуміємо, що потенційно, хто б не став його наступником – однаково це буде ворожа до України людина. Очікувати, сподіватися, що вона припинить війну та вибачиться за усі злочини, – наївно і марно. Але з іншого – тут є суб’єктивний фактор пов’язаний з тим, що для Путіна ця війна стала особистою. Фактично, розпочавши повномасштабну агресію проти України, він поставив на кін усю свою політичну кар’єру, своє фізичне існування. Крок назад означатиме його політичну та фізичну смерть. Хтось інший може сказати, що це була ініціатива Путіна і з цим не можна було нічого вдіяти. А зараз – знімайте з нас санкції і давайте будемо жити по-іншому. Це буде лукавство, гра, але він може це зробити.

Заяви Шойгу – гра на публіку та міжнародних партнерів

– А як оцінювати заяви Шойгу, коли він каже, що Росія готова до врегулювання конфлікту в Україні? Чому ці заяви виринають одночасно з чутками про те, що Путін помер?

– Тут кілька складових. Насамперед, можемо припустити, що тиск, ті санкції, які Захід застосовує до РФ усе-таки даються взнаки. Росія розуміє, що економіка та ВПК можуть їх не витримати. Другий момент – мета Росії взяти під контроль Україну. Це можна зробити, як знищивши нас військово, так і через переговори, створивши такі умови, що Україна буде залежною від РФ.

Окрім того, це такий політичний інструмент, гра на публіку для міжнародних партнерів. Зараз у Росії на фронті ситуація далеко не така, як вони хотіли б. Вони застопорилися. Штурми, які відбуваються біля Авдіївки, призвели до колосальних втрат і показали, що РФ вже не може глобально нападати і захоплювати нові території України. Тож Росія хоче показати, що готова до переговорів, але агресивна Україна – проти.

Фото: росЗМІ

Можливість виторгувати собі певні преференції ЄС

– Новообраний прем’єр Словаччини заявив, що буде підтримувати «нульову військову допомогу Україні». Ця країна повністю перейшла у табір Угорщини?

– Я би так категорично це не оцінював. Маємо розуміти – країни, які є членами Європейського Союзу, апріорі змушені бути колективними гравцями і орієнтуватися, якою є спільна політика об’єднання. Інакше матимуть негативні наслідки. Окрім того, дуже важливо, як буде населення цих країн реагувати на відповідні заяви і дії.

Так само слід не виключати, що це певний елемент торгу, який вигідни для політиків такого штибу, як Орбан чи Фіцо. Демонструють, що з одного боку вони є самостійними та рішучими, але з іншого – можуть виторгувати собі певні преференції ЄС. Таким чином отримати певне фінансування і підтримку.

Тому нам дуже важливо комунікувати і доносити свої меседжі до населення цих країн. Також маємо апелювати до наднаціональних органів Європейського Союзу, аби вони впливали на цих антисистемних гравців і змушували їх грати за правилами.

Фото: ТСН

В Європі не готові, що РФ має зникнути

– Наші західні союзники не зовсім чітко розуміють стратегію нашої перемоги. Про це свідчить заява 8 членів Палати Представників США, які перегукуються з заявами словацького урядовця Фіцо і угорського Орбана. Чи це скоординована Росією кампанія?

Я би диференціював позицію, яка зараз є у США та в ЄС. Зокрема, заяву конгресменів з Республіканської партії і те, що відбувається у Європі. Бо в Америці ми це маємо трактувати, насамперед, у контексті передвиборчої боротьби. Це бажання набути собі такими діями певного рейтингу, збільшити шанси свого представника на перемогу. Але у даному випадку це діє проти України, бо республіканці, на жаль, обрали собі стратегію – вибити з рук Байдена основний зовнішньополітичний козир, який він розігрує, а саме – підтримку і забезпечення перемоги України.

Щодо Європи і європейських лідерів, то вони досі не розуміють, якою хочуть бачити перемогу України, і яким має бути результат війни. Зокрема, часто можна почути заяви, що підтримка не для перемоги України, а щоб зменшити апетити Путіна. Це свідчить, що багато європейських політиків і еліти не готова миритися з ситуацією, що РФ, як держава може зникнути. Але ця думка усе-таки еволюціонує у нашу сторону. Якщо ще рік назад на багато речей, які стосуються військової підтримки України були табу, то зараз це не так. Є сподівання, якщо будемо комунікувати та демонструвати певні успіхи на полі бою, то вони будуть повністю зняті, ми отримаємо повну підтримку та розуміння.

Колаж: Главком

Маємо демонструвати більше вдячність, ніж критикувати

– Враховуючи усі ті ризики, які зараз стоять перед Україною, що би ви порадили нашим урядовцям говорити на міжнародній арені?

– Очевидно, що наша комунікація є певною мірою ефективною. Світ таки на нашій стороні. Маю на увазі демократичну частину. Однак нам вартує дещо змінити рівень реакції на цю підтримку і характер комунікації. Маємо демонструвати більшу вдячність. Звичайно, нам іноді прикро, що отримуємо допомогу не у достатній мірі, з запізненням чи нам взагалі відмовляють. Але за нинішньої ситуації не можемо дозволити собі критикувати партнерів.

Також необхідно покладатися на власні сили, менше демонструвати корупційних зашкварів, які точно демотивують європейців і американців. Слід усі можливі зусилля і ресурси спрямувати, аби забезпечити власне виробництво зброї. Це все дозволить нам перемогти на полі бою.

Скрін з відео: Перший Західний

Розмовляли Віктор Біщук, Ярина Капітан

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини