Переслідування державою волонтерів сповільнить допомогу армії, – депутат Сергій Дзядик

Фото: С.Дзядик

Українських волонтерів почали масово перевіряти правоохоронці. Проти деяких навіть відкривають провадження. Громадські активісти вважають їх замовними і кажуть, що їх мета: придушити непідконтрольний владі волонтерський рух. Але таке переслідування державою волонтерів може сповільнити допомогу армії. Так вважає волонтер і водночас депутат Львівської обласної ради Сергій Дзядик.  

Про це він заявив в ефірі «Першого Західного».

Найбільш гучною на Львівщині стала справа проти художника і волонтера Олеся Дзиндри, якого правоохоронці звинуватили у нібито незаконному перепродажі автомобілів для ЗСУ.

За словами Сергія Дзядика, такі ситуації, коли одні військові відкуповують підготовлений для інших військових автомобіль, бо той, наприклад, не підійшов, у волонтерському житті трапляються часто. Він сам є волонтером з досвідом. З 2014 року він вже відправив на фронт 85 автомобілів, з лютого цього року – 34.

«Це не є великий показник, я знаю людей, які можуть похвалитись більшими цифрами, але я тішусь від того, що вдається набагато більше зробити всім разом», – говорить депутат.

Він каже, що волонтерство після масштабного вторгнення Росії 24 лютого, дещо змінилось. Якщо раніше автомобілі, як гуманітарну допомогу, жертвувала певна громада, або гроші давали підприємці, то після 24 лютого волонтери змушені оголошувати збір грошей, бо треба купувати більше речей  і якнайшвидше.

Він пояснює схему, за якою зазвичай ввозять автомобілі для армії. Спершу купується авто за кордоном, привозиться на український кордон, а далі є два шляхи його ввезення.

«Можна це робити через військову частину, відтак, потрібен лист від військових. Або через громадську організацію, і тоді віддаємо автомобіль військовому. А вже потім з ним вирішуємо, що після війни в якийсь дитячий будинок, школу чи лікарню ми цей автомобіль подаруємо», – говорить Сергій Дзядик.

Щоб волонтерство не порівнювали зі справжніми крадіями гуманітарної допомоги, які також є, він вважає треба чітко відрізняти волонтера від людини, яка хоче нажитись.

«Волонтери – це переважно люди, які не працюють в чиновницькій системі. Це люди, які мають  власний бізнес, або є забезпечені, бо мають час тим займатись. Ну і більшість з них вже волонтерять  8 років. І не може бути так, що досі людина чесно працювала, а тут – гоп і продаж. Головне – мотив. І я не бачу його, наприклад, в справі Дзиндри. Зараз в Україні є велика проблема довіри до правоохоронних органів. Ми ще не можемо довіряти їм так, як довіряємо волонтерам чи ЗСУ», – говорить депутат.

Тому він звертається до правоохоронців і просить не заважати волонтерити, бо це впливає на швидкість надання допомоги українській армії.

«Я, наприклад, зараз стану повільнішим, бо треба буде обдумувати всі ризики. А коли ризиків стає більше – ти стаєш менш ефективним. Коли ти думаєш, що в тебе тили прикриті, держава за тобою стоїть – ти намагаєшся зробити більше. Тим ми і успішніші за росіян. Тому і в 2014 році, і в 2022 році волонтери витягували країну там, де цього не могла робити держава», – пояснює Сергій Дзядик.

оренда квартири Львів

Новини