Російські виробники «Кинджалів» досі отримують обладнання та комплектуючі з Європи – The Insider

Фото: The Insider

Після початку повномасштабного вторгнення більшість російських оборонних виробництв потрапила під західні санкції, але підрядники підприємств, що випускають «Кинджал» – найнебезпечнішу з керованих російських ракет, що застосовуються у війні з Україною, – досі уникають європейських санкцій, що дозволяє їм імпортувати необхідні для роботи товари безпосередньо з різних країн ЄС. При цьому родина директора «Конструкторського бюро машинобудування», що виробляє «Кинджали», живе зараз в Європі.

Про це повідомляє The Insider.

Під час війни «Ростех» наростив виробництво «Кинджалів». Це надзвукова ракета, створена на основі «Іскандера», збити її складніше за інші керовані ракети. Один «Кинджал» коштує російському бюджету $10 млн (приблизно 50 тисяч середніх російських пенсій).

І «Іскандери», і «Кинжали» виробляє корпорація «Конструкторське бюро машинобудування» (АТ «НВК «КБМ») з Коломни. Вона входить до холдингу «Високоточні комплекси» держкорпорації «Ростех». Очолює КБМ Сергій Пітіков. Йому 64 роки, майже все життя він працював в бюро ще з радянських часів.

Після того, як продукція, розроблена його бюро, почала вбивати тисячі мирних жителів України, Пітіков не звільнився. Ймовірно, змиритися з цими подіями йому допомогла непогана зарплата – понад 30 млн. рублів на рік.

Як з’ясував The Insider, дочка та онуки головного російського виробника ракет живуть у Швеції, яка зараз вступає до НАТО. 2021 року Майя Пітікова навіть купила будинок у маленькому містечку Рюдсгорд недалеко від Мальме за приблизно півмільйона євро. Відповідно до шведських реєстрів (у Швеції доходи всіх мешканців публічні) сумарний річний дохід її та її партнера скромні – близько 80 тисяч євро на рік. Без допомоги рідних, кредиту чи накопичень за попередні роки, дозволити собі таку нерухомість навряд чи можна. До того ж, минулого року Майя придбала ще й автомобіль Tesla Model 3 Standard Range Plus.

У розмові з The Insider Майя Пітікова заявила, що «путінський режим веде злочинну, криваву, безглузду війну», але від подальших коментарів відмовилася: «Я не готова брати участь у розмові, яка спочатку була спрямована проти мого батька».

На Заході у Сергія Пітікова не лише сім’я, а й постачальники: підрядники виробника «Кинджалів» одержують необхідні для виробництва компоненти. Зокрема, американські мікросхеми від Texas Instruments, Analog Devices та Altera, які використовуються в «Кинджалах» московське ТОВ «ЕТС Електронікс», створене у 2021 році, ввозить через китайську компанію ETC Electronics Limited.

Формальний засновник «ЄТС Електронікс» – 38-річна Катерина Кулаковська. Як встановив The Insider, це співробітниця підрозділу «Мікрона», що належить «Ростеху». Фірма «ЄТС Електронікс» під час війни брала участь у форумі «Армія-2022», отримавши диплом від міністра оборони Сергія Шойгу. Але під санкції Євросоюзу наразі не потрапила.

Завозять необхідні для виробництва «Кинджалів» товари з Європи. Так, згідно з сайтом держзакупівель, камери тепла та холоду виробництва «Espec» НВК «КБМ» отримує від московського ТОВ «Остек-Тест». Ця фірма навіть під час війни, як свідчать дані ImportGenius, продовжила імпортувати обладнання Espec із Польщі. Відправником була компанія Intertrans Sp. z o.o. з міста Седльце (польська влада вже звернула на неї увагу).

Особливо багато постачання йде з Німеччини. Так, токарні верстати НВК «КБМ» завозило ТОВ «KEB-Рус». Це партнер німецької компанії KEB, авторизований постачальник компонентів та розробник систем управління для технологічних процесів та обладнання на їх основі. Під час війни KEB-Рус імпортує, наприклад, кабелі з Німеччини.

Постачальник НВК «КБМ» рушничних свердл та інших інструментів виробника Sandvik – ТОВ «Мир станочника». А отримує продукцію Sandvik цей російський оборонний підрядник від IR-Logistik GMBH із Берліна. Наприклад, у січні цього року було здійснено постачання змінних робочих інструментів.

Розробником «мозків» для «Кинджалів» називають також НДІЕП, що входить у «Ростех» (Науково-дослідний інститут електронних приладів). Його підрядник – АТ «Радіант-ЕК», яке постачало інтегральні мікросхеми та безпосередньо НВК «КБМ». «Радіант-ЕК» продовжує імпорт під час війни: імпортує з Німеччини котушки та стрічки для захисного пакування електронних компонентів (відправник – Advantek Gmbh).

Засвітилися у постачаннях та інші країни Європи. Так, наприклад, ще одна російська фірма, яка відзначилася на держконтрактах і у НДІЕП, і НПК «КБМ», – ТОВ «Сонатек». Вона пропонує «сучасне вимірювальне та металообробне обладнання.

оренда квартири Львів

Новини