«Такі удари ми не вперше наносимо». Грабський про рейд ЗСУ на лівий берег Дніпра та ситуацію під Куп’янськом

Фото ілюстратвне: ЗСУ

Окупанти заявили, що ЗСУ зайняли позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Водночас в Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що не спостерігають візуальних підтверджень того, що українські сили утримують там позиції.

Якою є ситуація на Херсонському напрямку; що відбувається на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна; чому ворог тероризує нас чисельними вильотами МіГів? Про це у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» розповів військовий експерт Сергій Грабський.

Відеоверсія розмови – тут.

Скрін з відео: Перший Західний

Ворог проводить розвідку нашої ППО

– Останнім часом почастішали злети МіГів – потенційних носіїв «Кинджалів». Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що росіяни імітували пуски вказаних ракет. Навіщо це їм?

– Активізуючи наші засоби протиповітряної оборони, ворог таким чином розвідує чи змінилося їх розташування. Окрім того, терор ніхто не скасовував. Противник і надалі використовуватиме такі польоти у розвідувальних і терористичних цілях.

Три завдання рейдів наших підрозділів на лівий берег Дніпра

– Інститут вивчення війни пише, що ЗСУ здійснили рейд на лівий берег Дніпра у Херсонській області. Російські воєнкори наввипередки волають, що Сили оборони захопили плацдарм у селищі Козачі Лагері. Що там відбувається?

– Станом на зараз, уже можемо говорити про активні розвідувальні дії наших підрозділів на лівому березі Дніпра. Їх мета, по-перше, перевірити, якою є оборона, створена противником, по-друге, зрозуміти ефективність протидії росіян і, по-третє, ми не вперше наносимо такі удари по лівому березі Дніпра. Вони змушують противника утримувати в бойовій готовності певні контингенти сил та засобів, які можна було б застосувати на інших напрямках фронту, зокрема на Мелітопольському та Бердянському. Наші воїни виконують стратегічне завдання, щоб не допустити посилення угруповання противника на напрямках, де наступають ЗСУ.

Мапа: ISW

Ворог хоче відволікти, змусити нас розгорнути резерви

– Повідомляють, що на Куп’янському напрямку росіяни створили «кулак прориву». Якою там є ситуація?

Надзвичайно серйозною. Противник сконцентрував на цьому напрямку серйозні ресурси, щоб здійснювати прорив. Чи вдасться йому це? Навряд чи. Думаю, ми знали про цю підготовку.

Ворог не зможе там щось надзвичайне зробити, у нього не вистачає сил. Такими діями він намагається відволікти наші Сили оборони, змусити нас розгорнути резерви і, таким чином, полегшити своїм військам оборону на Півдні.

Скрін з відео: Перший Західний

Розмовляла Ніна Сукач

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини