«Війна на виснаження вже йде» – Кривонос про ситуацію з реcурсами у нас і у РФ

Фото: ЗСУ

«Злив» плану контрнаступу, підготовка росіян до оборони Криму, ставлення до нас російської опозиції, війна на виснаження, та що відбувається зараз на фронтігенерал-майор запасу ЗСУ Сергій Кривонос у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний».

Фото: Радіо Свобода

Не варто сподіватися на опозицію РФ

– Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило інформацію, за якою у РФ назріває збройний супротив проти чинної влади. Російський добровольчий корпус знову провів рейд по території Росії. Чи це реально?

– Я знаю золоте правило, яке використовуємо як ми, так і росіяни: «Що більше змовчав, то менше пожалкував». З іншого боку, не потрібно тішити себе думкою, що ті, хто прийде до влади в РФ, будуть проти продовження війни з Україною. Величезна кількість росіян заражена вірусом «вєлікорускій шовінізм». Навіть опозиціонер Навальний питання повернення українського Криму подає так, що це територія Росії. Не варто сподіватися на казку і опозиція РФ закінчить війну. Ні, вони розглядають приєднання України до імперії, як обов’язкову вимогу майбутнього.

Знищувати Кримський міст потрібно, але не відразу

– Бачимо через супутникові знімки, як росіяни готуються до оборони Криму, яка величезна кількість траншей і укріплень там створені – це більше нагадує оборону від десантної операції часів Другої Світової. Чи дійсно ворон працює по лекалу з підручників того часу?

– Якщо проаналізувати усі попередні дні і роки російсько-української війни, починаючи з весни-літа 2014 року, то бачимо, що росіяни працюють з стандартами Другої Світової. Просто на ці лекала у них накладаються сучасні заходи: радіоелектронна боротьба, радіотехнічна розвідка, сучасніша авіація, засоби дальнього ураження.

Фото t.me/kazansky

Вони зробили величезний обсяг робіт щодо фортифікаційного обладнання місцевості Криму. Але слід розуміти, що лобових атак цих потужних укріплених пунктів не буде, бо життя кожного українця – безцінне. Завдання нашого командування знайти такі шляхи і способи, аби оминути їх.

На війні насамперед потрібно думати головою, а не вибивати нею двері. Коли запитують, чи потрібно знищувати Кримський міст, я відповідаю – так, але не відразу. Бо Кримський міст це шпаринка для росіян, які планують там оборонятися, і якщо її закрити, то вони будуть вперто чинити опір. А якщо її залишити, то їм буде куди втікати.

Окрім того, потрібно розуміти, що Путін з 2014 року дуже активно заселяє Крим росіянами, яких переселяє туди зі специфічних районів півночі. Більшість – це колишні військові, які усе життя поневірялися по далеких холодних гарнізонах, а на пенсію поїхали грітися у Крим. Зрозуміло, що вони будуть опиратися з усіх сил. Кримський міст дасть їм можливість втекти на Кубань. На війні потрібно воювати хитрістю, гнучкістю, правильно планувати операції, розраховувати слабкі і сильні місця ворога.

Скрін з відео: Перший Західний

Питання не в кількості літаків, а у їх захисті від ППО ворога

– Пане генерале, на відміну від ворога, ми воюємо не за старими підручниками, а за стандартами НАТО. А за ними, перш ніж проводити наступальні дії, прийнято завдавати авіаудари. Однак для нас це поки що недоступне. Чи можливо чимось замінити масовані авіаудари?

– Не будемо прив’язуватися безпосередньо саме до авіації. Звичайно, що хотілося б мати її якнайбільше і бажано західного виробництва. Зараз, щоб контролювати наше небо і захищати його від російсько-іракських «Шахедів» нам необхідно було б мати 30-40 турбогвинтових літаків типу Super Tukano (їх випускає бразильська компанія Embraer), які б достатньо ефективно могли боротися з цими БпЛА.

Літаки Super Tukano. Фото: АрміяInform

Окрім того, питання не в кількості літаків, а у тому вони мають бути забезпечені захистом від ППО ворога. Бо можна підняти величезну кількість літаків і їх втратити. Потрібно розуміти, що на наші дії у ворога є розрахована протидія.

Наразі усі бої йдуть на тактичному рівні. Чого нам вкрай потрібно і зараз, і у разі прийняття рішення на контрнаступ, це багато артилерійських снарядів і гармат. Звісно ж, потрібні нам і танки, БТРи, БМП, значна кількість ракет дальнього ураження та безпілотники. Це мусять розуміти наші західні партнери, які, на жаль, у багатьох випадках не в змозі задовільнити наші потреби.

– Три російські МіГи-31К носії «Кинджалів» покинули Білорусь. Чому це сталося?

Обставин може бути багато, починаючи від планових ремонтів цих літаків, закінчуючи – введенням нас в оману. Оскільки таких літаків в росіян ще достатньо, розуміємо, що три літаки не вирішать успіх нашої перемоги, хоча й можуть її наблизити. Чому і для чого це відбулося – дізнаємося, побачивши, що туди повернеться. Вони можуть запросто оголосити ще якісь чергові навчання у Білорусі і замість трьох скерувати туди п’ять літаків.

Фото: УНІАН

Ці документи уже не мають жодної ваги

– Поговоримо про нібито «злив» українських планів контрнаступ російськими спецслужбами у мережу. У нас це назвали інформаційною спецоперацією. Як можете їх оцінити. Чи мають вони якусь військову вагу?

– Як тільки вони з’явилися у відкритому доступі, ці документи вже не мають жодної ваги. Навіть, якщо за день до того вони були суперцінними. Усі операції завжди плануються у декількох варіантах і якщо один з них не спрацював та був витік інформації, він скасовується і починають працювати інші плани. Те, що це є один з елементів інформаційно-психологічної операції росіян, розрахованої на зниження ступеня довіри між нами і нашими західними стратегічними партнерами, це слава Богу зрозуміло усім. Потрібно зробити правильні висновки і розуміти, що зайве патякання і «забави» з флешками, є проблематичним.

Я ще з 2003 року звернув увагу, що у американців та й взагалі військовиків країн НАТО, немає такого поняття, як флешка. Навіть сама її наявність розглядається на рівні злочину. Передача інформації здійснюється на фіксованих CD-дисках і це допомагає боротися з витоком інформації.

Це ж не єдиний випадок витоку інформації, ворог постійно моніторить усі наші інтернет-мережі і намагається влізти у переписку наших громадян, у першу чергу військовиків (навіть по закритих каналах). Такі спроможності у них є. Тому закликаю українців бути обережними щодо передачі таємної інформації, бо під час війни це не лише держзрада, а й несе загибель сотень, тисяч українців.

Фото: BBC

Важливе завдання – підготовка до наступної зими

– Чи можемо сказати, що у нас триває війна на виснаження і якщо так, то що у ній головне?

– Так, вона вже йде і маємо бути реалістами. Для нас головне завдання прорахувати можливості і, в тому числі, щодо підготовки харчових ресурсів та пального, спроможності забезпечити себе електрикою і теплом на наступну зиму. Важливо, що поки триває весна, кожен клаптик української землі має бути засіяний, а врожай вирощений і знятий.

Також ресурси цієї війни на виснаження – це люди. Мусимо підняти на значно вищий рівень військову підготовку населення України. Адже далеко не кожен українець вміє тримати зброю в руках. Прикладом для нас має бути Ізраїль. У нас схожа ситуація, ми у великому оточенні ворожої країни. Тож мусимо дбати про підготовку і збереження життя кожного українця, які вміють стріляти.

Фото: Укренерго

Перепочинок піде на користь ворогові

– Пане генерале, росіяни різними шляхами (і через міжнародні канали) намагаються навязати переговори і отримати хоч невелике перемиря на фронті. Воно їм дійсно так критично необхідне, чи вони мають достатньо сил на потужний масштабний наступ?

Людські резерви у ворога є, але величезна кількість мобілізованих поки що перебувають в РФ. Росіяни і в подальшому планують проводити мобілізації та підготовку особового складу. Технічні резерви для наступу (техніка, озброєння, пальне) та підтримка їхнього стратегічного партнера Китаю у них також присутні. Китай вже давно постачає снаряди і різноманітне озброєння, а зараз передав технології для покращення і глибоких модернізацій застарілих танків Т-55, Т-62, Т-72 (перших випусків), яких в РФ ще достатньо. Тому нам ніяк не можна розслаблятися, перепочинок, якого добивається Росія, піде їй на користь, а для нас – дуже небезпечний.

Скрін з відео: Перший Західний

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини