ЗАЕС може перейти в режим блекауту – глава «Енергоатому»

Фото: DW

Запорізька АЕС пов’язана з енергосистемою України працюючою лінією електропередач і у разі її пошкодження російськими окупантами, вона може перейти  в режим блекауту –  знеструмлення. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив президент ДП «НАЕК Енергоатом» Петро Котін.

«Наразі становить велику загрозу для Запорізької АЕС у період обстрілів той факт, що росіяни пошкодили лінії, які зв’язують станцію із Запорізькою ТЕС та енергосистемою України. І зараз ЗАЕС пов’язана з енергосистемою лише однією лінією і це дуже небезпечно для такого ядерного об’єкту», – зазначив енергетик.

За його словами, у разі пошкодження всіх ліній, ЗАЕС вимушено перейде в режим блекауту, що вкрай небезпечно щодо збереження в безпечному стані ядерного палива на об’єкті.

«Якщо будуть пошкоджені всі лінії, станція перейде в режим блекауту – повного знеструмлення, і ця ситуація вже дуже небезпечна щодо збереження в безпечному стані ядерного палива в реакторах та басейнах витримки», – наголосив глава «Енергоатому».

Напередодні окупована російськими військовими ЗАЕС вже відключила від мережі один із трьох енергоблоків через пошкодження високовольтної лінії внаслідок ворожих обстрілів.

Також раніше в «Енергоатомі» повідомили, що російські окупанти погрожують підірвати заміновану ЗАЕС.

оренда квартири Львів

Новини