Зустріч в Рамштайні – безпрецедентна подія, але не безпековий союз, – Дмитро Шеренговський

Фото:Міноборони України

Зустріч в Рамштайні – безпрецедентна подія. Її ключова цінність для України – це синхронізація між партнерами. Тобто, ми будемо отримувати безперестанку добре укомплектовану зброю і вона не буде простоювати через брак якихось частин.

Таку думку в ефірі «Першого Західного» висловив експерт з міжнародних питань Дмитро Шеренговський.

За його словами, ця зустріч є показовою. Вона зібрала 43 міністри оборони, а це вже конкретні домовленості, а не дипломатія. Головна з них – це синхронізація в постачанні зброї Україні.

Ще однією особливістю зустрічі в Рамштайні є те, що там зібрались не тільки країни НАТО. Там була низка африканських країн, Ізраїль. Втім, на думку Дмитра Шеренговського, це не означає, що Ізраїль змінить свою ставлення щодо постачання зброї, це лише створення такої собі координаційної групи.

«На мій погляд, таким чином Сполучені Штати, бо це все-таки їхня база, намагаються знайти спосіб посилити свою присутність і присутність НАТО. Але можливо, це буде один з форматів, яким будуть «затикати» дірки в існуючій системі безпеки. Він випробовується. І якщо в світі буде траплятись щось, що не зможе оперативно вирішуватись ООН і виходити за межі договору НАТО, то цей формат буде відтестований», – вважає експерт.

Але він застерігає не називати «рамштайнівське» зібрання безпековим союзом. Це, швидше, координаційна група. І поки що, на його думку, цей формат не буде націлений на когось іншого, окрім, як на Росію.

оренда квартири Львів

Новини