Будемо просити знизити межу суми за зловживання гумдопомогою, – Юрій Холод


Історія з затриманням заступника міського голови Пустомитів, який вимагав у волонтера 100 тисяч гривень хабара за передачу автобуса для військових, має стати прикладом для всієї України. Обласна влада не буде прикривати нікого.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

«Щодо заступника, то я не знаю, що у нього в голові було. Напевно, хтось підказав це робити. Надіюсь, що це стане прикладом для всієї України. Я не буду прикривати нікого. В Україні таких випадків є багато, але не всі отримали свої правові статуси. Цей отримав. Для всіх – це приклад. Думаю, даний «пасажир» має вже виїхати кудись далі», – говорить Юрій Холод.

Він також зазначив, що органи влади готові супроводжувати такі справ від початку і до кінця, щоб показати що таке недопустиме під час війни, оскільки не всі справи потрапляють під дію нового закону №7146 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за використання гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану». За цим законом, відповідальність за використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв та безоплатної допомоги не за цільовим призначенням або з метою отримання прибутку починається, якщо загальна вартість товарів та допомоги перевищує 434 175 гривень, що відповідно, становить триста п’ятдесят неоподаткованих мінімумів.

«Всі, хто мають власні гуманітарні склади, бійтеся, бо вас постійно перевіряють і не тільки правоохоронці, але і органи державної влади на різні моменти: чи вони продають, де реалізовують і т.д. Наше основне завдання, щоб гуманітарна допомога поступала туди, куди потрібно. Я розумію, що цей випадок не зовсім підходить під статтю закону, який ВР прийняла. Будемо писати, щоб знизити даний рубіж. Але точно має бути відповідальність за такі речі», – додає посадовець.

Він повідомив про ще один виявлений правоохоронцями випадок зловживання, але вже з перевезеннями біженців.  

«Сьогодні взяли ще осіб, які через Telegram-канал шукали людей для вивезення за кордон і брали за це гроші. Це вже не перший випадок, коли прокуратура, ДБР, СБУ включаються. Вдячний їм. Сподіваюсь, що таких випадків буде більше, щоб показати, що ми з цим боремося», – говорить Юрій Холод.

Нагадаємо, напередодні у Львівській області викрили виконувача обов’язків міського голови Пустомит, який вимагав у волонтера 100 тисяч гривень за автобус, який безкоштовно, як гуманітарну допомогу, передала Фінляндія і який мали передати військовим.

оренда квартири Львів

Новини