Бюджет розвитку витрачаємо на пальне та системи оповіщення, – голова Яворівської громади  

Фото: wikipedia

Яворівська територіальна громада, на території якої розташований Міжнародний центр миротворчості та безпеки, під час війни стала потенційною ціллю для російських окупантів. Територія зазнала кількох ракетних ударів, деякі об’єкти були знищені. Що в громаді роблять для того, щоб зробити територію безпечною – в ефірі «Першого Західного» розповів голова громади Ігор Грабовський.

За площею Яворівська територіальна громада є найбільшою в Львівській області. У ній проживає 52 тисячі мешканців. Відтак, з початком війни, виникла проблема із забезпеченням всіх населених пунктів системами оповіщення.

«До війни у нас працювало три системи оповіщення. Одна – в Яворові і дві – в селищах міського типу. Постало питання щось робити, бо селяни в Telegram не сидять, а хочуть почувати себе в безпеці. Тому постійно мені про це нагадували. Зараз в нас вже стоїть 16 систем оповіщення. А з наступного тижня приїде львівська фірма і встановить ще 9», – говорить керівник громади.

Крім безпеки, в громаді дбають і про внутрішньо переміщених осіб. Через те, що Яворівська ТГ є прикордонною, то за час війни, через неї переїхало майже мільйон біженців. Для їх підтримки в громаді створили 15 пунктів тимчасового перебування, з яких сьогодні працює 7. «Переважно там живуть жінки з дітьми, які не можуть виїхати за кордон,бо не мають грошей. Але і вертатись теж не мають куди», – говорить Ігор Грабовський.   

За його підрахунками, загалом в їхній громаді залишилось до 4 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з яких зареєструвались лише 2700 людей. «Деякі не хочуть реєструватись, бо бояться військкомату. Бо коли реєструються в ЦНАПі, там присутній представник військкомату», – пояснює голова громади.  

Він розповідає, що Яворівській громаді дуже допомагають міста-побратими з-за кордону. Якщо до війни у них таких було 7, то зараз вони мають майже 20 іноземних міст-побратимів. Завдяки їхній гуманітарній допомозі вони можуть харчувати внутрішньо переміщених і допомагати 24 військовій механізованій бригаді імені короля Данила.

Громада одна з небагатьох в області, яка має перевиконання бюджету на 61%. Як пояснює Ігор Грабовський, це відбувається через знаходження на їх території військових частин. Крім того, до роботи повернулись всі підприємства, розташовані на території Яворівської ТГ. Відтак, через добре фінансове забезпечення громада вже змогла витратити з бюджету розвитку 5 мільйонів гривень в першому кварталі. «Здебільшого, гроші йшли на резервний фонд, пальне, системи оповіщення, заміну аварійного водопроводу», – говорить управлінець.

оренда квартири Львів

Новини