Друк грошей Нацбанком не призведе до гіперінфляції, – Олексій Другов

Фото: 24tv

За час війни Нацбанк надрукував 120 млрд гривень. Це не дуже добре для економіки, але це не призведе до гіперінфляції.

У цьому переконаний економіст, професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська Політехніка» Олексій Другов. Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

Другов пояснює, що Україні щомісячно потрібно 5 млрд доларів, щоб фінансувати всі витрати. В травні, для прикладу, ми отримали 1,2 млрд з-за кордону. А 3,8 млрд Україні не було де взяти.

«Якщо ці цифри переведемо, то більшість із цього лагу, якого нам бракувало, додрукував Нацбанк за рахунок того, що він викупив військові облігації. Явище, звичайно негативне, і це призводить до гіперінфляції і девальвації, однак в нашому випадку це не зовсім так», – вважає економіст.

Він каже, що в Україні гіперінфляції не буде, оскільки це лише частина коштів, які обертаються в економіці. Інша частина знаходиться в банківській системі.

«Ліквідність банківської системи зараз надзвичайно висока. Тобто, в банків є дуже багато коштів. І ці кошти Нацбанк забирає з ринку тим, що продає комерційним банкам депозитарні сертифікати. Він однією рукою друкує, а іншою з ринку збирає вільні кошти. Тому говорити, що це катастрофа – не варто», – говорить Олексій Другов.

Але він підкреслює, що рамки цього друку грошей є чітко узгоджені. В березні надрукували 20 млрд грн, в квітні – 50 млрд і травні – теж 50 млрд. Це є ліміт того, що ми можемо дозволити собі друкувати.

«Якщо в нас закінчуються гроші, а міжнародні ще не зайшли і Нацбанк не друкує, то бюджетники сидять без зарплати. Як ми бачили на минулому тижні. В п’ятницю нам екстрено закинули 600 млн кредиту від Єврокомісії і в суботу прийшла зарплата», – говорить економіст.

оренда квартири Львів

Новини