«І на це маємо протидію». Храпчинський про нову тактику обстрілів РФ, вітчизняні БпЛА та РЕБ

Фото ілюстративне: поліція Чернігівщини

Атаки ракет та «Шахедів», на жаль, вже стали буденністю для України. Особливо масовані удари ворог почав наносити у жовтні 2022 року. Що у порівнянні з минулим роком змінилося, чи удосконалюють росіяни свою тактику та озброєння, і наскільки оперативно Україна реагує на неї – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» експерт з авіації Анатолій Храпчинський.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Фокус

Наша ППО зараз набагато краще справляється з ворожими обстрілами

– Що змінилося цього року у порівнянні з минулим щодо масованих запусків крилатих ракет?

– За ці уже майже два роки повномасштабного вторгнення, бачимо суттєві зміни тактики росіян. Ми стали свідками обстрілів крилатими ракетами, далі до них доєдналися ударні іранські безпілотники, пізніше розпочалися вже комбіновані запуски ракет (у тому числі й балістичних) і БпЛА та запуски ракет-приманок.

Росія безуспішно, намагається пробити нашу протиповітряну оборону і створює для неї велике навантаження. Правда, наша ППО зараз набагато краще справляється і це не тільки за рахунок західних зразків техніки, а ще й досконалості і навичок наших військових. Відсоток збитих ракет росте і якщо ми раніше починали з 60%, то зараз збиваємо сто або майже сто відсотків.

Україні потрібні системи THAAD

– Час від часу від експертів лунає теза, що Київ – найбільш захищена засобами ППО столиця у світі. Чи підтримуєте її?

– Ні. Через застосування ворогом дронів і балістики ми постійно фіксуємо уламки, які наносять значну шкоду мешканцям Києва. Насправді в умовах активної війни укомплектованість нашого ППО складає близько 60%.

Якщо говорити про покращення нашої протиракетної оборони, то нам потрібні американські протиракетні системи THAAD – вони здатні збивати балістику на великих висотах, наразі вже йдуть перемовини з цього приводу. Президент Зеленський під час візиту до США порушував питання їх отримання.

Фото: Вікіпедія

Говорячи про оборону від системних обстрілів часто наводять приклад Ізраїлю та його «Залізного купола». Чи виправдана для України так аналогія? Частково, але необхідно враховувати, що ми не зможемо таким чином забезпечити захист усіх наших територій – це ж скільки техніки знадобиться. Тому маємо вибудовувати систему, яка б допомагала виявляти та знищувати російські ракети ще на етапі їх заходу в Україну.

– Ще у 2023, коли лише розпочиналися поставки до України засобів ППО, були побоювання експертів, чи вдасться системи різних виробників інтегрувати в одну?

– Насправді, більшість систем ППО доволі добре працюють разом.

Слід готуватися до застосування ворогом більш потужних систем

– Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс у Києві обговорив створення так званої «коаліції дронів». Очевидно, що це є аналогія з коаліцією танків чи літаків. Про що саме йдеться?

– На мою думку, ми будемо дедалі більше бачити бажання наших західних партнерів допомагати нам в питаннях БпЛА і РЕБ, оскільки маємо можливість застосовувати їх в реальних бойових умовах. Тож наші партнери хочуть долучитися до цього, щоб побачити, як це все працює.

– Тобто, країни Заходу розглядають Україну, як полігон для випробування засобів ураження?

– Саме так.

– Керівниця ветеранського проекту Victory Drones Марія Берлінська в одному з інтерв’ю розповіла про нову загрозу від російських дронів. Це, так звана автономна оптична навігація, коли безпілотний літальний апарат самостійно розпізнає ціль і наводиться на неї. Наскільки така технологія може бути масовою і небезпечною для ЗСУ?

– Нам слід потрібно готуватися до більш потужних інноваційних систем, які будуть застосовуватися ворогом – від візуально-навігаційного наведення до доведення до цілі. Зокрема, і до застосування тих самих FPV-дронів, коли вони за рахунок отриманих раніше знімків дронів-розвідників, вражають цілі. Але це не є щось аж таке нове, тому ми не лише готуємося до цього, а й самі розробляємо такі системи та випробовуємо їх.

Коллаж: ТСН

– Які слід впроваджувати засоби радіоелектронної боротьби – ймовірно вже не тільки індивідуальні антидронові рушниці чи окопні РЕБи, а захисні системи більшого масштабу? Чи розробляються такі?

– Ми працюємо над цим. Маємо вибудувати багаторівневу систему і окрім захисту індивідуального чи об’єктів, виходити ще й на системи, які могли б пригнічувати ворожий зв’язок на більших відстанях – на 20-30 км і так далі.

Необхідна інженерна Ставка верховного головнокомандувача

– Берлінська також наполягала на необхідності створення інженерної Ставки верховного головнокомандувача та залученні у ній провідних українських виробників. Чи є така потреба?

– Ідея полягає в тому, щоб у випуску систем радіоелектронної боротьби завдавати напрямок, вектор розвитку та координувати його. Окрім провідних інженерів там мають бути і аналітики, які би вираховували новітні засоби зброї, які в подальшому будуть застосовуватися.

Зараз в Україні велика кількість виробників, які випускають ті чи інші безпілотники чи засоби РЕБ, які вже є в достатній кількості. Тож виробників можна було б координувати, спонукати до цікавіших розробок і ставити їм певні задачі. Це дуже потужна пропозиція.

– Йдеться про певну недокомунікацію між Міноборони і виробниками дронів?

– Тут присутня швидше активна позиція наших виробників, які хочуть допомогти, а Міноборони не встигає задавати тонус, напрямок. Тому, ще раз наголошу, пропозиція щодо створення так званої інженерної Ставки, яка б допомагала Міноборони, була б зараз дуже в нагоді. Бо ми нині стоїмо перед питанням збільшення виробництва усіх засобів ураження. Розробка комплектуючих, двигунів для коптерів, систем керування і так далі. У нас є великі потреби, які мусимо забезпечити.

Фото ілюстративне: АрміяInform

Маємо напрацювання щодо українських FPV-дронів

– Бачимо, що виробники FPV-дронів та волонтерські організації закуповують комплектуючі, у тому числі, і з Китаю. Доходить навіть до конкуренції з росіянами. Чи можливо налагодити увесь процес виробництва комплектуючих для дронів в Україні?

У нас вже виготовляються деякі компоненти. Слід розуміти, що та ж Південна Корея, Японія та інші країни цінять свої комплектуючі дорого, а Китай нас влаштовує дешевою ціною. Тому вже є відповідні напрацювання для наших FPV-дронів, які будуть вражати ворога.

Фото: Фокус

– Ще одна небезпека, про яку повідомляють з фронту – росіяни стали використовувати FPV-дрони з тепловізорами, тож тепер можуть навіть вночі вражати позиції українських захисників…

– Доступ до Китаю дозволяє РФ шукати дешеві рішення. Це можуть бути не суперякісні тепловізори, але росіяни їх отримують. Але і проти цього у нас є протидія. Йдеться про виявлення цих дронів. Можемо бачити, який тип БпЛА летить і вже придушувати їх на великих відстанях – маємо певні засоби, які дозволяють нам захищатися до 2 км.

Але потрібно вираховувати і безпосередньо ворожих операторів, які керують безпілотниками. У них може бути 10-30 FPV-дронів. Тому, щоб запобігти подальшим ударам, потрібно виявляти і знищувати їх.

Ми досвідченіші у роботі з дронами і маємо більше можливостей

– Бачимо зараз якщо не змагання, то, принаймні, постійні порівняння – що от РФ робить таку кількість FPV-дронів в місяць, а Україна – менше. Чи є у нас достатня кількість дронів та людей, які можуть ними управляти?

– У нас є велика кількість шкіл, в яких навчають цій справі і багато військових, які отримали значний бойовий досвід, але з певних обставин не можуть більше воювати. Саме вони і займаються якісною підготовкою своїх наступників.

Я не порівнював би наші потужності з російськими тому, що саме ми започаткували цей напрямок і ми більш досвідчені у ньому, у нас більше можливостей.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляв Віктор Біщук

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини