Іншого шляху, як перерозподіляти учнів по класах за формою навчання – нема, – Олег Паска

Фото: PantherMediaSeller

Напередодні 1 вересня в школах тривають дискусії про те, яку форму навчання обрати для дітей:  очну чи онлайн. Кожен навчальний заклад вирішує сам, який спосіб проведення уроків йому більше підходить. 

Про це в ефірі «Першого Західного» повідомив керівник департаменту освіти та науки Львівської обласної військової адміністрації Олег Паска.

«Ми рекомендували так. Якщо є громада, і в неї точно є школа, яка не може навчатись очно тому, що немає укриття, то тоді така школа організовує дистанційне навчання і можна учнів з інших шкіл підключити до дистанційного навчання. Жоден вчитель не зможе якісно викладати, поєднуючи два формати. Тому, що це велике перевантаження для вчителя і це розпорошення уваги для учнів», – говорить освітянин.

У школах, де на паралелі є багато класів, їх поділять за формою навчання: наприклад, три навчатимуться очно, один – онлайн. Однак, багато батьків протестують проти переведення своїх дітей в інші класи. Олег Паска пояснює, що іншого виходу немає.

«Це проблема, але іншого шляху, як перерозподілити учнів між класами – немає. Це добре, що в школі є кілька паралельних класів, а якщо є один клас? Тоді доведеться учням, які хочуть навчатись дистанційно, перейти в іншу школу. І в будь-якому випадку, батьки вибір повинні зробити, бо вони є відповідальні за те, щоб дитина отримала освіту», – зазначає Олег Паска.

Він пояснює, що це пов’язано з годинами праці: вчитель не може одночасно навчати очно і дистанційно один і той же клас. Бо тоді треба вчителю додавати додаткові години, на що не всі  вчителі погодяться, і додатково платити. Також, за словами чиновника, під додаткові години треба підв’язувати всю логістику школи, що не завжди є можливим.

Загалом, за словами Олега Паски, до очного навчання готові 80% шкіл Львівщини. Із 1300 середніх навчальних закладів, які є в області, 976 можуть працювати в очному чи змішаному форматі. В багатьох школах облаштувати укриття допомогли самі територіальні громади разом з батьками.

Щодо свята 1 вересня, то за словами посадовця, обласний департамент освіти рекомендує школам для першокласників та учнів випускних класів провести його очно.

оренда квартири Львів

Новини