Канадський прецедент допоможе Україні отримати «заморожені» кошти РФ – юрист Іван Городиський

Фото: dengi.informator

Канада першою в світі дозволила використовувати для підтримки України конфісковані російські активи, що потрапили під санкції. Наприкінці червня вони законодавчо прописали таку можливість. Такий закон може стати прецедентом для інших країн, а відтак, може допомогти  Україні отримати гроші на відбудову.

Про це в ефірі «Першого Західного» повідомив керівник правничих проектів УКУ Іван Городиський.  Але він наголошує, що це не означає, що Канада автоматично вилучить гроші і передасть Україні.

«Треба буде доводити, що власне ця чи інша особа причетна до агресії, тому ці активи мають бути конфісковані і передані Україні. З іншого боку, особи, про майно яких йдеться, матимуть право оскаржувати це рішення в канадських судах. Тобто, це не одномоментний процес, але це достатньо збалансований механізм, який доводить, що Канада не діє наосліп, нехтуючи правом власності», – пояснює юрист.

Водночас він вважає, що канадський прецедент може стати модельним рішенням для інших країн. Хоча це не означає, що цей закон буде просто скопійований в інші законодавства, уточнює Іван Городиський.

«Європейський союз в жовтні планує прийняти директиву щодо конфіскації російських грошей. Але знову ж таки, ця директива не буде мати пряму дію, а буде встановлювати певну рамку для держав-членів. Що означає, що вони можуть конфіскувати гроші за певних умов, але порядок і процедуру вони можуть визначати самі», – говорить юрист.

І в цих деталях, на думку експерта, «може ховатись диявол», оскільки одні держави можуть прийняти законодавство, яке дозволить це зробити за 6 місяців, а інші – за 10 років.

При цьому Городиський наголошує, що Канада не є ключовим розпорядником російських активів. На сьогодні загальна сума конфіскованих російських активів у всіх країнах становить приблизно 450 мільярдів доларів. З них 300-350 – це активи Центрального банку РФ, а решта  – це майно олігархів і компаній, пов’язаних з російським урядом.

оренда квартири Львів

Новини