«Кінець серпня». Арахамія розповів, коли Україна зможе відновити переговори з Росією

Фото: Радіо Свобода

Україна зможе відновити мирні переговори з Росією з посиленої позиції наприкінці серпня.

Про це заявив народний депутат України та голова переговорної групи з росіянами Давид Арахамія, в коментарі Голосу Америки.

На запитання, що буде вкінці серпня, він відповів: «Ми не хочемо ділитись нашими планами з росіянами, бо вони можуть це побачити у відкритих джерелах. Але я думаю, ми проведемо операції з контрнаступу в деяких місцях».

Станом на зараз українська сторона можливості відновлення переговорів не розглядає. Принаймні до того моменту, коли Україна не зміцнить свої сили, а російські війська не повернуться до позицій, на яких вони були до 24 лютого, вказав політик.

Після цього можна буде розмовляти про повернення всіх суверенних територій, включно з Кримом і територіями Донецької та Луганської областей.

«Ми могли б розглянути якусь політичну угоду, на зразок тієї, що ми пропонували в Стамбулі. Ми, наприклад, кілька років не торкаємося кримського питання. Ми не робимо цього військовим шляхом, але робимо це дипломатичним і політичним способом», – розповів Арахамія.

Цими днями група українських депутатів відвідала Вашингтон, де зустрілась із конгресменами та американськими посадовцями.

«Наш фокус був на постачанні зброї, – розповів народний депутат Рустем Умєров, який також є учасником переговорної групи з Росією. «Подякувати, а також подивитися на те, що ми можемо пришвидшити, тому що нам потрібна ця зброя вже зараз. Щоб її кількість не була одна-дві-три-чотири одиниці – а щоб це збільшилося дуже серйозно».

До того моменту, коли Україна зміцнить свої позиції, переговори з Росією тривають у двох напрямках, каже Умєров. Перший – гуманітарний: щодо обміну полонених та евакуації цивільних із тимчасово окупованих територій. Це стосується і повернення до України військових із «Азовсталі», де українська сторона, за словами Умерова, скоро сподівається побачити прогрес.

Другий аспект стосується питання продовольчої безпеки – зокрема розблокування українських портів та відновлення експорту зерна.

Наразі лунають пропозиції щодо потенційної зустрічі сторін та посередників. Як варіант, вона може відбутись у Туреччині, в ній можуть взяти участь Україна, ООН, Туреччина та Росія, розповів Умєров. Крім цього, дехто із західних аналітиків закликав розглянути можливість міжнародного супроводу кораблів з українських портів. Однак українська сторона наполягає, що перед обговоренням таких варіантів Росія має виконати ряд важливих умов.

Якщо російські кораблі не перейдуть трохи східніше ніж Крим і Севастополь, і стовідсотково не нададуть гарантій того, що вони не будуть бомбардувати цивільні кораблі, то не має сенсу взагалі зустрічатися.

 «Тільки після цього можна буде обговорювати безпечні маршрути і шляхи підходу до наших портів, – каже Рустем Умєров. – Наше бачення, щоб ми мали озброєння і в нас був свій коридор».

За словами Рустема Умєрова, партнери України розуміють, що Київ не йтиме на жодні поступки Росії – і сприяють тому, аби зміцнити позиції України за столом переговорів, коли для цього прийде час.

«Наші люди, наші цінності, наші території – для нас це червона лінія. І ніхто нас не змушує, не обговорює з нами це питання, щоб ми покинули будь-які території. Цих пропозицій я не бачу. Зараз розмови йдуть про те, як постачати зброю, скільки її потрібно постачати. Кількість, потужність», – поділився Умєров.

оренда квартири Львів

Новини