Майже 90% внутрішньо переміщених осіб в Бориславській ОТГ поселились в приватному секторі


3900 внутрішньо переміщених осіб в Бориславській територіальній громаді мешкають в приватному житлі. Про такий феномен в ефірі «Першого Західного» розповів голова Бориславської ОТГ Ігор Яворський.

На його думку, це можна пояснити лише добрим серцем мешканців громади.

«Якби нас на початку запитали, чи можемо ми таку кількість прийняти, я б з впевненістю сказав, що не можемо. Бо в нас немає гуртожитків, готелів, установ, де б можна було людей прихистити. Але як показала практика, нам це вдалось. Багато людей прийняли переміщених в себе в квартири і мешкають зараз разом», – пояснює голова Бориславської громади.

За його словами, в Бориславській громаді зараз проживають 4,5 тисячі переміщених осіб.  Лише 600 з них розселили в установах освіти. Їх харчуванням займаються волонтери, наголошує голова.

«Є дуже різні історії про переселених людей. Частина з них є з думкою тут залишитись. А частина вже пробує повертатись. Особливо в ті регіони, де, на їх думку, вже безпечно. Це Київщина, Житомирщина. При цьому вчора, наприклад, приїхали наші меценати з Німеччини, привезли допомогу і сказали, що мають змогу забрати з собою 10 біженців. Але ніхто не захотів їхати. Люди сказали, що не готові емігрувати, вони хочуть залишитись в Україні», – говорить  Ігор Яворський.

Він також розповів про допомогу іноземних жертводавців. Всі міста-партнери, з якими в Борислава підписані угоди, присилають гуманітарні вантажі, деякі роблять це вже вп’яте. При цьому активно відповідають на запити.

«Раніше присилали, все що могли зібрати. Але зараз, оскільки ми маємо запити зі зруйнованих міст, які просять продукти харчування, медикаменти – ми передаємо ці проханням нашим іноземним друзям. Вони дотримуються цього. Тобто те, що нам на цьому етапі не потрібно – не приїжджає», – пояснює голова громади.

оренда квартири Львів

Новини