Молодь в громадах потребує молодіжного простору, – керівник ОМЦ Іван Сапса

Фото: ЛОДА

Молоді внутрішньо переміщені особи все більше ідентифікують себе з українцями. А галичани – все більше з усієї Україною. Це показали результати заходу «Як ти ідентифікуєш себе, українцю/українко?», який проводив Львівський обласний молодіжний центр спільно з Домом Франка.  Про це в ефірі «Першого Західного» розповів керівник молодіжного центру Іван Сапса.

«Молодь робить висновки, що ми українці. І наш прямий обов’язок захищати свою Батьківщину. Це наша країна, ми її нікому не віддамо. Доказом цього є те,що велика кількість молодих людей волонтерять досі», – говорить керівник центру.

За його словами, помітні і деякі зміни в ідентифікації молодих галичан. Якщо раніше вони вважали, що тільки на Заході є справжня Україна,  то зараз вони себе ідентифікують зі всією Україною.  

Іван Сапса також розповів, що сьогодні минає рік, як місцевими громадами області подорожує «ІмпактБус» – мобільний молодіжний центр.  Він наголошує, що така практика є єдиною в Україні.  Його метою було заглянути в малодоступні населені пункти, познайомитися з місцевою молоддю, вивчити її потреби та допомогти в подальшому розвитку.  Програма виїздів «Імпактбусу» передбачає блок неформальної освіти, симуляційні ігри на теми прав людини, влади і грошей, мігрантів, громадянської участі, дипломатії.

За цей час відбулось 35 виїздів у 32 громади. Організатори проєкту змогли поспілкуватись з 1 тисячею молодіжних лідерів громад.

«Часто на таких зустрічах молодь задає питання: а де молодіжні центри в громадах, куди нам прийти, де посидіти, як є в європейських країнах?  На що орієнтується там молодіжна політика?  Друге, про що вони говорять – це молодіжні заходи.  Їх бракує в місцевих громадах», – розповідає Іван Сапса.

Також молоді люди в громадах часто запитують про неформальну освіту. За словами керівника молодіжного центру, зазвичай їх цікавлять питання: як стати лідером, як керувати своїм життям, як рухатись вперед  чи яку професію обрати?

«Буває так, що ми приїжджаємо в громади, і з нами зустрічається хтось із представників влади. От ті візити, де були такі зустрічі, запам’ятались дуже добре тому, що після тих візитів, траплялось щось класне для молодих людей», – додає Іван Сапса. Зокрема, так сталось в Славській, Рава-Руській, Золочівській  громадах.

Головними потребами молоді в громадах, за словами керівника обласного молодіжного центру, є створення молодіжних просторів. Єдина громада, якій вдалось створити молодіжний центр – це Стрийська ТГ. Але за словами Івана Сапси, це клопітка і довга робота і зараз під час війни її важче зреалізувати.

оренда квартири Львів

Новини